Πάρνηθα για παιδιά

Πάρνηθα για παιδιά

Πάρνηθα topoGuide
Πάρνηθα topoGuide: Στο μονοπάτι της Σκίπιζας

Η Πάρνηθα, με τις ομορφιές της - τα λιβάδια, τα ελάφια, αναρίθμητα λουλούδια, τα άπειρα μανιτάρια - και τις όποιες τοπικές δυσκολίες της - τα βράχια, τον άστατο καιρό, τα κατά τόπους κλειστά μονοπάτια - είναι ιδεώδες πεδίο για την μύηση ενός παιδιού στο ορεινό παιχνίδι.

Οι πορείες που μπορούν να γίνουν από παιδιά 6-10 χρονών είναι πολλές και παρακάτω δίνουμε απλώς μερικές ιδέες. Μεγαλύτερα παιδιά, 10-14 χρονών, μπορούν να κάνουν πρακτικά όλες τις μεσαίας δυσκολίας και αναπτύγματος πορείες, ενώ τα παιδιά πάνω από 15 χρονών μπορούν να αντιμετωπίσουν άκοπα ακόμα και τις πιο δύσκολες πορείες.

Πάρνηθα topoGuide
Πάρνηθα topoGuide: Επαφή με τα ελάφια

Μερικά τεχνάσματα που μπορεί να βοηθήσουν τη ροή του περπατήματος και να διατηρήσουν τη συνοχή μιας ομάδας που περιλαμβάνει παιδιά είναι τα εξής:

  • Περιλάβετε τουλάχιστον 2 παιδιά στην ομάδα ή/και, αν είναι δυνατόν, έναν τουλάχιστον φίλο των παιδιών σας.
  • Ανάλογα με την ηλικία των μικρών πεζοπόρων, προβλέψτε έγκαιρα στάσεις ανάπαυσης ανά μισή με μία ώρα.
  • Σε κάθε στάση προβλέψτε μια "ένεση" ενέργειας (νερό + εύκολοι υδατάνθρακες).
  • Σε κάθε στάση προβλέψτε και προετοιμάστε ένα θέμα συζήτησης, λογικά αλλά όχι εμμονικά εστιασμένο στην Πάρνηθα (πχ. μια εντυπωσιακή αλλά αληθοφανή ιστορία με ελάφια, πως θα ξηράνετε τα μανιτάρια, πως έφτιαχναν παλιά τα κάρβουνα κλπ).
  • Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να αισθανθούν το βουνό σαν μια μεγάλη παιδική χαρά και όχι σαν ένα σκοτεινό γολγοθά. Μην υπερβάλλετε στα θέματα ασφάλειας και συγκράτησης, είναι έγνοιες που θα έρθουν αργότερα. Έτσι ο ρυθμός μπορεί να είναι αλλού αργός και αλλού ξέφρενος, ρούχα μουλιασμένα από το χιόνι μπορούν κάλλιστα να στεγνώσουν στο καταφύγιο, αγκαλιά με ένα τσάι κλπ κλπ.
  • Κάντε ότι μπορείτε για να εντάξετε μία διανυκτέρευση στο καταφύγιο. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για σύσφυξη των σχέσεων μέσα στην ομάδα - ακόμα και μέσα στην ίδια οικογένεια - και κυρίως μια εξαιρετική ευκαιρία ξεσαλώματος.
Πάρνηθα topoGuide
Πάρνηθα topoGuide: Μεγαλύτερες οικογενιακές παρέες μπορούν να οργανώσουν ομαδικά παιχνίδια, όπως αυτή η παρέα στη Μόλα

Στην εφαρμογή Πάρνηθα topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad) περιλαμβάνονται περιγραφές και φωτογραφίες για πολλές πεζοπορίες για παιδιά και επισημαίνονται με ειδικό εικονίδιο. Από αυτές τις διαδρομές, έχουν επιλεγεί οι πιο εύκολες και ευχάριστες και αποτελούν ειδική ομάδα. Τέλος, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να βλέπει μόνο τις διαδρομές για παιδιά, αποκρύπτοντας τις υπόλοιπες.

Όπως και στις "κανονικές" πεζοπορίες, οι "παιδικές" διαδρομές πλαισιώνονται από πλήθος σημεία ενδιαφέροντος και η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στην ομάδα να την καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.