Λιμνοθάλασσα Ψήφτας

Υγρότοποι της Αττικής

Λιμνοθάλασσα Ψήφτας

Λιμνοθάλασσα Ψήφτας: Γενική εικόνα του υγροτόπου
Λιμνοθάλασσα Ψήφτας
Γενική εικόνα του υγροτόπου
Πατήστε για μεγέθυνση

Ο υγρότοπος της Ψήφτας είναι ένας μεγάλος και ιδιαίτερα σημαντικός παράκτιος υγρότοπος. Η (τεχνητά διευρυμένη) μπούκα της λιμνοθάλασσας βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του υγρότοπου και η διείσδυση του αλμυρού νερού σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό βάθος της ευνοεί την ανάπτυξη εκτετμένων αλίπεδων (εκτάσεις με αλόφιλη βλάστηση, σαλικόρνιες Salicornia sp., αλμύρες Salsola sp., κ.α.), ενώ οι καλαμιώνες είναι πιο περιορισμένοι στα ενδότερα του υγροτόπου, όπου η αλατότητα είναι χαμηλή. Το κυρίως σώμα του υγρότοπου διαχωρίζεται από τη θάλασσα με μία στενή αμμώδη λωρίδα, με αρκετές δεκάδες αρμιρίκια, πολλά από τα οποία είναι φυτεμένα.

Η θέση του υγρότοπου, κατά μήκος της ανατολικής ηπειρωτικής ακτής της Πελοποννήσου, είναι καίρια και αποτελεί σταθμό για τα μεταναστευτικά πτηνά. Η ποικιλία, πάντως, των πουλιών που θα δούμε στον υγρότοπο είναι μάλλον μικρότερη του αναμενόμενου, κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου του θαλασσινού νερού που έχει αυξήσει την αλατότητα του νερού.

Μέθανα topoguide
Λιμνοθάλασσα Ψήφτας
Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta)

Ωστόσο οι συνθήκες αυτές προτιμώνται από πολύ συγκεκριμένα είδη, όπως τα φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus), που θα τα συναντήσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς σχεδόν όλο το χρόνο. Άλλα είδη που παρατηρούμε συχνά και σχετικά εύκολα είναι γλάροι (ασημογλαροι Larus michahellis και καστανοκέφαλοι γλάροι Croicephalus ridibundus), ερωδιοί (σταχτοτσικνιάδες Ardea cinerea και λευκοτσικνιάδες Egretta garzetta), κορμοράνοι (Phalacrocorax carbo) και θαλασσοκόρακες (Phalacrocorax aristotelis) στο θαλάσσιο μέτωπο, ενώ τακτική στη μετανάστευση είναι η παρουσία Ψαραετών (Pandion haliaetus).

Μέθανα topoguide
Λιμνοθάλασσα Ψήφτας
Φοινικόπτερο (Phoenicopterus roseus) στην Ψήφτα
Λιμνοθάλασσα Ψήφτας: Τα κτίρια του Κέντρου Ενημέρωσης Ψήφτας
Λιμνοθάλασσα Ψήφτας
Τα κτίρια του Κέντρου Ενημέρωσης Ψήφτας
Πατήστε για μεγέθυνση

Γύρω από τον υγρότοπο έχουν δημιουργηθεί κάποιες στοιχειώδεις υποδομές περιήγησης και παρατήρησης πουλιών (ξύλινοι διάδρομοι και γεφυράκια, παρατηρητήρια).

Μέθανα topoguide
Λιμνοθάλασσα Ψήφτας
Στο παρόδιο παρατηρητήριο

Σε συνδυασμό με το όμορφο λοφώδες τοπίο που περιβάλλει την υδάτινη έκταση, με ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση, αλλά και την σχετική αίσθηση απομόνωσης και ηρεμίας που εκπέμπει η περιοχή, η επίσκεψη στην Ψήφτα συμπληρώνει την περιήγηση στα Μέθανα με ένα στοιχείο που λείπει από το συμπαγή βράχο της χερσονήσου.

Μέθανα topoguide
Λιμνοθάλασσα Ψήφτας
Το γεφυράκι στη μπούκα της λιμνοθάλασσας

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος