Λιμνοθάλασσα Μαυρολίμνης

Υγρότοποι της Αττικής

Λιμνοθάλασσα Μαυρολίμνης

Λιμνοθάλασσα Μαυρολίμνης: Γενική εικόνα της λίμνης
Λιμνοθάλασσα Μαυρολίμνης
Γενική εικόνα της λίμνης
Πατήστε για μεγέθυνση

Στην ακρογραμμή της χερσονήσου της Περαχώρας υπάρχουν δύο λίμνες, των οποίων η ύπαρξη και η σημερινή μορφή είναι άμεσα συνδεδεμένες με την έντονη τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής του Κορινθιακού κόλπου.

Η μεγαλύτερη και πιο γνωστή από τις δύο είναι η λίμνη Βουλιαγμένη ή Λίμνη Ηραίου κοντά στο ακρωτήριο του Ηραίου, ενώ η μικρότερη Μαυρολίμνη βρίσκεται στο βόρειο παραλιακό μέτωπο κοντά στον οικισμό Βαμβακιές.

H Μαυρολίμνη είναι μια μικρή λιμνοθάλασσα έκτασης 80 στρεμμάτων στις βόρειες ακτές των Γερανείων. Στο παρελθόν ήταν μια σχετικά κλειστή λίμνη, που χωριζόταν από τη θάλασσα με φυσικό ανάχωμα μήκους 800 μ. και πλάτους περίπου 11 μ., ενώ υπήρχε ένα μικρό άνοιγμα.

Κατά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή με επίκεντρο τις Αλυονίδες νήσους το 1981, η περιοχή βυθίστηκε κατά περίπου 0,8 μ., με αποτέλεσμα η κορυφή του αναχώματος να βρεθεί στη στάθμη της θάλασσας. Σήμερα, πάνω στο βυθισμένο χαλικώδες φράγμα, έχει κατασκευαστεί τσιμεντένιος μώλος, δημιουργώντας ένα ιδανικό λιμανάκι για σκάφη αναψυχής.

Τα πουλιά

Λιμνοθάλασσα Μαυρολίμνης
Λιμνοθάλασσα Μαυρολίμνης
Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta)

H Μαυρολίμνη φιλοξενεί μια ενδιαφέρουσα - σε σχέση με το μέγεθός και την σημερινή κατάστασή της - ορνιθοπανίδα. Θα συναντήσουμε κυρίως πουλιά του πευκοδάσους, αλλά και είδη που ενδημούν στη στενή λωρίδα παρόχθιας βλάστησης που σώζεται πρςο την πλευρά του δρόμου. Αξιοσημείωση είναι η παρουσία της Αλκυόνης, ενώ κάθε τόσο κάποιος Λευκοτσικνιάς στέκεται κοντά στις ψαρόβαρκες, περιμένοντας τα αποτέλεσματα του ξεψαρίσματος των διχτιών.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος