Ε.Π. Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα: Υγρότοπος Νέας Αγαθούπολης
Ε.Π. Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα & Αλυκής Κίτρους
Ο υγρότοπος της Νέας Αγαθούπολης

Ο υγρότοπος Νέας Αγαθούπολης
Επισημαίνονται το παρατηρητήριο, το κιόσκι και το μονοπάτι
Πατήστε για μεγέθυνση
Ο υγρότοπος Νέας Αγαθούπολης
Επισημαίνονται το παρατηρητήριο, το κιόσκι και το μονοπάτι
Ο υγρότοπος της Νέας Αγαθούπολης είναι μια μεγάλη ελώδης έκταση που εφάπτεται με το δέλτα του Αλιάκμονα και διαχωρίζεται απο τη θάλασσα με μια λουρονησίδα με πυκνή βλάστηση από αρμυρίκια και λεύκες.

Οι Κοκκινοσκέληδες (Tringa totanus) περιπολούν στα ρηχά νερά του υγροτόπου
Ο υγρότοπος έχει εύκολη πρόσβαση από τη Νέα Αγαθούπολη με άσφαλτο, που οδηγεί σε χώρο στάθμευσης και μεγάλο παρατηρητήριο πουλιών, που λειτουργεί εργάσιμες ώρες και μέρες με ευθύνη του φορέα διαχείρισης. Από το παρατηρητήριο, ένας πεζόδρομος μήκους 720 μ. οδηγεί σε ξύλινο κιόσκι κοντά στις υδάτινες επιφάνειες, η οπτική επαφή που έχει κανείς με τον υγρότοπο είναι ωστόσο περιορισμένη.

To παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης
Τα πουλιά της Νέας Αγαθούπολης
Χάρη στη μορφολογία της περιοχής, ο υγρότοπος είναι απροσπέλαστος και μάλλον αδιατάρακτος από τις γύρω χρήσεις. Ως συνέπεια, αποτελεί ένα από τα καλύτερα καταφύγια για παρυδάτια και υδρόβια πουλιά και ιδανικό τόπο κυνηγιού για τα αρπακτικά. Έχουν καταγραφεί περίπου 200 είδη.

To κιόσκι στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης
Κοινότερο αρπακτικό της περιοχής είναι ο Καλαμόκιρκος, ενώ καταγράφεται συστηματικά η παρουσία των μεγάλων αετών, Βασιλαετού και Θαλασσαετού, που έρχονται να κυνηγήσουν τα χιλιάδες παπιά του υγρότοπου - το 2025 καταγράφηκαν περισσότερα από 20.000 παπιά. Το χειμώνα ξεχειμωνιάζουν Στικταετοί και Ψαραετοί και το καλοκαίρι κυνηγούν Κραυγαετοί.

Βαλτόπαπια (Aythya nyroca) στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης
Η περιβάλλουσα ζώνη έχει δενδροστοιχίες και καλλιέργειες, όπου κουρνιάζουν και κυνηγούν πολλά μικρότερα αρπακτικά όπως το Διπλοσάινο, το Ξεφτέρι, το Νανογέρακο και ο Πετρίτης.

Μουστακαλής (Panurus biarmicus) στον υγρότοπο Αγαθούπολης
Ο νηρητικός χώρος φιλοξενεί τους περισσότερους γλάρους και γλαρόνια που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, ενώ στην επιμήκη επαφή των καλαμιώνων με τη θάλασσα τρέφονται δεκάδες είδη παρυδάτιων.
Περιήγηση στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης
Τόσο η γεωμετρία του οδικού δικτύου, όσο και η γεωγραφία του υγροτόπου δεν επιτρέπουν την διείσδυση με όχημα στην καρδιά του συστήματος και αν θέλει να προσεγγίσει κανείς τα πουλιά πρέπει να κινηθεί με τα πόδια. Πεζοπορικά υπάρχουν μόνο δυο επιλογές:
- το σύντομο και καλά διευθετημένο μονοπάτι από το παρατηρητήριο προς το ξύλινο κιόσκι, από όπου η θέα ωστόσο είναι περιορισμένη,
- η διάσχιση του στερεού εδάφους στα ανάντη του υγροτόπου - εκτός σημαδεμένου μονοπατιού - και η προσέγγιση ενός μικρού αργιλώδους σχηματισμού, που χαρίζει μια καλύτερη εικόνα του υγρότοπου.
Και οι δυο διαδρομές είναι αποτυπωμένες με πράσινο σύμβολο στο χάρτη.
Οι θέσεις στις οποίες οδηγούν οι πιο πάνω διαδρομές είναι οι πλησιέστερες και προς το δέλτα του Αλιάκμονα, ωστόσο, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη για παρατήρηση ή φωτογράφιση των πουλιών.
Περισσότερα για τη φωτογράφιση πουλιών στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης θα βρείτε στο λήμμα Φωτογραφία φύσης στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης.