Εκκλησίες του Λύκαιου
Αρκαδικά Μονοπάτια & Apollo Trails
Λύκαιο, Τετράζι, Μίνθη και κοιλάδα Νέδας
Οι εκκλησίες

Το ξωκλήσι της Παναγίας Ψηλής, στις κορυφές πάνω από του Κουρουνιού
Πατήστε για μεγέθυνση
Το ξωκλήσι της Παναγίας Ψηλής, στις κορυφές πάνω από του Κουρουνιού
Οι εκκλησίες που συναντάμε στο Λύκαιο και την ευρύτερη περιοχή ανήκουν σε δύο μεγάλες ομάδες, τις εκκλησίες των οικισμών και τα μεμονωμένα ξωκλήσια.
Οι εκκλησίες των οικισμών είναι μεγάλες, συχνά τρίκλιτες, βασιλικές, με εμφανείς περιποιημένες τοιχοποΐες και πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο. Το πλήθος των εκκλησιών εντός του ορίου του οικισμού είναι μάρτυρας της κοινωνικής οργάνωσης και της παρουσίας ισχυρών οικογενειών που διεκδικούν δική τους ενορία.

Ο μητροπολιτικός ναός της Καρύταινας, αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου
Αναπόφευκτα ο παλαιότερος και ισχυρότερος από τους τρεις μεγάλους οικισμούς της περιοχής - την Ανδρίτσαινα, την Καρύταινα και τη Μεγαλόπολη -, δηλαδή η Καρύταινα, στολίζεται με τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία, ανάμεσα στα οποία και έναν επιβλητικό μητροπολιτικό ναό, αφιερωμένο στο μείζον χαρμόσυνο γεγονός της χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και πλαισιωμένο από ένα πανύψηλο πυργοειδές καμπαναριό.
Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην Ιερή Κορυφή του Λύκαιου
επικοινωνεί οπτικά με την Ψηλή Παναγιά του Κουρουνιού (αριστερά)
και τον Ψηλό Αγιώργη του κάστρου των Σκορτών (δεξιά)
Πατήστε για μεγέθυνση
Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην Ιερή Κορυφή του Λύκαιου
επικοινωνεί οπτικά με την Ψηλή Παναγιά του Κουρουνιού (αριστερά)
και τον Ψηλό Αγιώργη του κάστρου των Σκορτών (δεξιά)
Βυζαντινές εκκλησίες

Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας Βάστα
Το σημαντικότερο γνωστό εκκλησιαστικό μνημείο στον ευρύτερο χώρο του Λύκαιου είναι ο μεσοβυζαντινός ναός της Παναγίας στο Κάστρο της Καρύταινας, κτίσμα της περιόδου 10ος-11ος αι. Περισσότερα στοιχεία για το μνημείο θα βρείτε στο κεφάλαιο
Εκκλησίες της Καρύταινας.
Αντίστοιχης και πιθανόν παλαιότερης χρονολόγησης θέσεις ναών, όπως και παλαιοχριστιανικά στοιχεία (κίονες κλπ) αναγνωρίζονται σε ποικίλα ξωκλήσια της περιοχής, όπως στον Άγιο Γεώργιο στο κάστρο των Σκορτών, στον Άγιο Ιωάννη τον Ψηλό, τη Μεταμόρφωση Σωτήρα Κουρουνιού, τον ΑηΣτράτηγο του Μπέρεκλα και αλλού.

Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη,
στη στέψη του κάστρου των Σκορτών
Στην αμέσως επόμενη περίοδο, κάπου μέσα στον 12ο αι., τοποθετείται η αρχική κατασκευή της εκκλησίας της Αγίας Θεοδώρας, σε όμορφη τοποθεσία ανάμεσα στο Βάστα και το Δασοχώρι. Περισσότερα για την πολύ γνωστή αυτή αρκαδική εκκλησία στο κεφάλαιο Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας Βάστα.
Μεταβυζαντινές και νεότερες εκκλησίες
Η παραγωγή εκκλησιών κατά την περίοδο μετά την Άλωση και μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα φαίνεται, με βάση τις χρονολογήσεις που επιτρέπουν οι επιγραφές ή τα στοιχεία των κτισμάτων, περιορισμένη, σε αντίθεση με τις μετά τις αρχές του 19ου αιώνα εκκλησίες, που είναι πολυάριθμες.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι εκκλησίες που κτίστηκαν - σε δύσκολες συνθήκες και με λιγοστά μέσα - πριν τον 19ο αιώνα, ανακατασκευάστηκαν μετά την απελευθέρωση και κυρίως στο διάστημα 1850-1950, εποχή ακμής της ορεινής οικονομίας και ταυτόχρονα ανακαίνισης της κτηριακής υποδομής του τόπου. Επίσης, κάποιες από τις παλιές εκκλησίες, ειδικά οι πλέον απομακρυσμένες, ερειπώθηκαν από τους σεισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις δεν ανοικοδομήθηκαν.

Νεότερο ξωκλήσι κοντά
στη μονή Παναγίας (Ίσωμα Καρυών)
Έτσι, τα περισσότερα ξωκλήσια που βλέπουμε σήμερα ανήκουν στην περίοδο από τα τέλη 19ου έως τα μέσα 20ου αιώνα. Είναι στο σύνολό τους μονόκλιτοι ναοί με δίρριχτες κεραμοσκεπές και φέρουν επιμελημένες τοιχοποιΐες με καλοδουλεμένα γκωνάρια. Ελάχιστοι έχουν αγιογραφικό διάκοσμο. Στους περισσότερους, η παλιά ξύλινη στέγη έχει αντικατασταθεί με στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα, διατηρώντας πάντα την δικλινή απορροή και τα κεραμίδια.
Εκκλησίες της Καρύταινας
Χάρη στο μακρύτατο και βαρυσήμαντο παρελθόν της από το μέσο Βυζάντιο έως και τα νεότερα χρόνια, η Καρύταινα απέκτησε κα ιδιατήρησε πολλά και σημαντικά θησκευτικά κτήρια, κυρίως εκκλησίες.

Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας
στο Κάστρο Καρύταινας
Οι πιο σημαντικές εκκλησίες της περιοχής είναι το εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου στη μεσαιωνική γέφυρα του Αλφειού, η Παναγία του Κάστρου, ο ναός του Αγίου Νικολάου, η παλιά κοιμητηριακή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, ο ναός της Ευαγγελίστριας, που αποτελεί και τη μητρόπολη της κώμης και η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως. Μια δεκάδα άλλοι μικρότεροι και νεότεροι ναοί συμπληρώνουν τον εκκλησιαστικό εξοπλισμό του ιδιαίτερου αυτού τόπου.
Διαβάστε περισσότερα για τις εκκλησίες της κώμης στο κεφάλαιο Οι εκκλησίες της Καρύταινας.
Τα ιερά των κορυφών:
Ο Προφήτης Ηλίας

Ο Προφήτης Ηλίας
στην Ιερή Κορυφή του Λύκαιου όρους
Όπως θα περίμενε κανείς από ένα βουνό στις κορυφές του οποίου λειτούργησε ιερό του Διός, το Λύκαιο και τα γύρω βουνά φέρουν τους αντίστοιχους χριστιανικούς ναούς, αφιερωμένους στον κύριο άγιο των βουνών, τον Προφήτη Ηλία.

Ο Προφήτης Ηλίας στη ράχη ανάμεσα
στο Λύκαιο όρος και το πέρασμα της Ανδρίτσαινας
Όλα τα ορεινά χωριά έχουν το καθένα το δικό του Προφήτη Ηλία, συνήθως φωλιασμένο στην πιο περίοπτη κορυφή πάνω από το χωριό. Αντίθετα, αυτό το στοιχείο μπορεί να λείπει από τα χωριά των υπωρειών του ανατολικού Λύκαιου.

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Καστανοχωρίου,
στις ράχες προς το Λύκαιο
Όλα τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία είναι μικροί ή μεγαλύτεροι δρομικοί ναοί, με δίρριχτες στέγες και κάποιο μικρό υπόστεγο. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, υπάρχει οδική πρόσβαση - η οποία συχνά εξυπηρετεί και κάποιο αναμεταδότη ή κεραία, το νεότερο τοπόσημο των κορυφών.

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία,
στην ομώνυμη κορυφή πάνω από το Ίσαρη

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία,
σε περίοπτο ώμο, πάνω απο το χωριό Κωτύλιο

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία,
πάνω απο το χωριό Σκληρού

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία του Βάστα,
στην κορυφή του βουνού Τετράζι
Εκκλησίες στο Κωτύλιο και το Κάτω Κωτύλιο

Η ενοριακή εκκλησία του Κωτυλίου
είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή

Το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής
ενσωματώνει αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη

Ο Άγιος Αθανάσιος φρουρεί τα ομώνυμα στενά,
το ορεινό πέρασμα ανάμεσα στην Καρύταινα και το Κάτω Κωτύλιο
Εκκλησίες στου Κουρουνιού

Η εκκλησία της Παναγίας Ψηλής, πάνω από του Κουρουνιού
Στο κέντρο του Κυρουνιού συναντάμε τη μεγάλη ενοριακή εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, ενώ έξω από το χωριό θα βρούμε το κοιμητηριακό ναό του. Ο Προφήτης Ηλίας βρίσκεται στην ομώνυμη κορυφή στα ανατολικά του χωριού και ο Άγιος Βασίλειος, δίπλα στην ωραία κρήνη του, φυλάνε τη βόρεια είσοδο του χωριού.

Μεταμόρφωση Σωτήρα
Λείψανα του ναού

Μεταμόρφωση Σωτήρα
Κίονας & επιτύμβια πλάκα
Πολύ ψηλά, πάνω από το χωριό, σε περίοπτη θέση με άπλετη θέα προς το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και τα ανάγλυφα της Καρύταινας και του Μαίναλου, στέκεται ο επιβλητικός τρουλαίος ναός της Παναγίας Ψηλής.
Χαμηλά, κοντά στον παλιό μονοπάτι προς το Ίσωμα Καρυών, μόλις διακρίνεται ο ερειπωμένος ναός της Μεταμόρφωσης Σωτήρα, στολισμένος με βυζαντινό κίονα και παλιά επιτύμβια πλάκα.
Εκκλησίες στο χωριό Λύκαιο
Η ενοριακή εκκλησία του χωριού Λύκαιο είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Άλλες εκκλησίες στην άμεση γειτονία του οικισμού είναι ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Κωνσταντίνος και η κοιμητηριακή Αγία Παρασκευή.

Η εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου,
στο Χάνι Παγανού
Στο Χάνι Παγανού, κομβικό σταθμό στο σταυροδρόμι ανάμεσα στα χωριά Λύκαιο και Καστανοχώρι, υπήρχαν τρεις εκκλησίες: Άγιος Ευστάθιος, Παναγία και Αγία Παρασκευή, ενώ κοντά βρισκόταν και ο φύλακας του περάσματος, η μονή Παναγίας Κραμποβού.
Εκκλησίες της Λυκόσουρας

Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου,
μέσα στο χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Λυκόσουρας

Το ξωκλήσι της Αγίας Ελένης Λυκόσουρας

Το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής Λυκόσουρας
Η περιοχή της Λυκόσουρας κρύβει αρκετά ενδιαφέροντα ξωκλήσια, όπως το μονόκλιτο ναό του Αγίου Γεωργίου μέσα στον τειχισμένο χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Λυκόσουρας.
Εκκλησίες του Βάστα

Η Κοίμηση Θεοτόκου,
ενοριακός ναός του Βάστα
Αναμφίβολα, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του Βάστα - και όλης της περιοχής - είναι ο βυζαντινός ναός της Αγίας Θεοδώρας, στις όχθες του ποταμού Χάραδρου. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο Η Αγία Θεοδώρα Βάστα.
Από τις υπόλοιπες 13 σωζόμενες εκκλησίες μέσα και γύρω στο Βάστα αξίζει να αναφερθούν:
- ο ωραίος ενοριακός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, πλαισιωμένος με μεγάλο καμπαναριό, έργο Λαγκαδιανών μαστόρων,
- ο τρουλαίος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα με μικρό καμπαναριό, όπου εκκλησιάζονταν οι Μπασταίοι μέχρι το 1880, ,
- ο μεγάλος Αγιάννης, κτίσμα του τέλους 1ου 19ου αιώνα, που χρησημοποιήθηκε και ως σχολείο,
- ο Άγιος Δημήτριος,
- ο κοιμητηριακός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ανδρέα.

Το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου,
στου Βάστα

Ο ναός των αγίων Δημητρίου και Ειρήνης
στη διακλάδωση των δρόμων προς Ίσαρη και Αγία Θεοδώρα

Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής, στην ανατολική είσοδο του Βάστα
Έξω από το χωριό, συναντάμε οκτώ ακόμα δίρριχτες εκκλησίες: την Αγία Κυριακή, την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Αθανάσιο, του Σταυρού, τον Άγιο Κωνσταντίνο, το νεότερο ναό των Αγίων Δημητρίου και Ειρήνης, τον παλιό Άγιο Γεώργιο πάνω απο τον οικισμό και τον Προφήτη Ηλία στο Τετράζι.

Το ξωκλήσι του Σταυρού
πάνω στο δρόμο προς την Αγία Θεοδώρα
Μεταξύ Τετραζίου και Κλαδελιού, στη θέση Σάντε Νίκου, λέγεται ότι υπήρχε ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, όπως μαρτυρά και το τοπωνύμιο, ενώ λίγα λείψανα κτίσματος στην κορυφή του Κλαδελιού πιστεύεται ότι ανήκαν σε παλιό μοναστήρι.
Εκκλησίες του Ίσαρη

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου
Ως κεντρικό και άλλοτε πολυάνθρωπο κεφαλοχώρι, ο Ίσαρης έχει πλούσια υποδομή θρησκευτικών μνημείων. Κεντρική εκκλησία είναι ο Άγιος Νικόλαος, επιβλητικό κτίσμα με πλούσιο διάκοσμο στο εσωτερικό, που αντικατέστησε παλιότερη εκκλησία, η οποία καταστάφηκε το 1825. Διαβάστε μια αναλυτική παρουσίαση των εκκλησιών του χωριού στο κεφάλαιο Εκκλησίες του Ίσαρη.
Εκκλησίες στο Καστανοχώρι

Το ξωκλήσι της Παναγίας Καψοχεροβολούς

Το ξωκλήσι του Αγίου Θεοδώρου
στην Κάπελη

Το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας
στην Κάπελη
Το Καστανοχώρι ήλεγχε μεγάλο μέρος των εσωτερικών αγροτικών πόρων του ανατολικού Λύκαιου. Η οριοθέτηση της μεγάλης κτηματικής περιοχής του γινόταν με τα ξωκλήσια του χωριού, διάσπαρτα στους πρόποδες των κορυφών ή στο οροπέδιο της Κάπελης.

Το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου,
πάνω από το οροπέδιο Κάπελη

Το ξωκλήσι του Αγίου Θεοδώρου,
κάτω από τη μονή Κραμποβού
Εκκλησίες στο Πετροβούνι και του Χρούσα

Το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου
στο Πετροβούνι

Το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής
στην αγροτική περιφέρεια του Χρούσα
Εκκλησίες στους Χράνους

Το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής
στο πέρασμα από Χράνους προς Ίσαρη
Ο ενοριακός ναός των Χράνων είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η εκκλησία κτίστηκε το 1870. Το τέμπλο και μέρος της αγιογράφησης είναι της ίδιας περιόδου.

Ο κοιμητηριακός ναός των Χράνων
είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία
ανατολικά των Χράνων
Εκκλησίες στις Άνω Καρυές

Ο ενοριακός ναός των Ανω Καρυών, αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως
στο ψηλότερο άκρο των Άνω Καρυών

Το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου,
στη βάση του όγκου του Αγίου Γεωργίου Σκορτών
Πατήστε για μεγέθυνση
Το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου,
στη βάση του όγκου του Αγίου Γεωργίου Σκορτών
Στην περιοχή των Άνω Καρυών βρίσκονται αρκετά νεότερα ξωκλήσια. Πιο ενδιαφέροντα είναι τα εκκλησάκια στη βάση του αυχμηρού όγκου που φέρει το κάστρο των Σκορτών. Στη στέψη της βράχινης αυτής έξαρσης θα βρούμε το πολύ μικρό και σήμερα εντελώς ερειπωμένο ναΰδριο του μείζονος στρατιωτικού αγίου, του Αγίου Γεωργίου.

Εσωτερικό του ξωκλησιού του Αγίου Ιωάννη,
στο κάστρο των Σκορτών
Κυπαρίσσια και Μαυριά

Το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων

Το ξωκλήσι του Αγίου Ανδρέα κοντά στα Μαυριά

Το ξωκλήσι της Παναγίας πάνω από τα Μαυριά

Το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα πάνω από τα Μαυριά
Καρυές, Ίσωμα Καρυών και Κάτω Καρυές

Το ξωκλήσι του Αγίου Σύλλα,
στις ομώνυμες πηγές των Καρυών

Το ξωκλήσι των Ταξιαρχών,
κοντά στο Ίσωμα Καρυών

Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη,
κοντά στις Κάτω Καρυές
Εκκλησίες της Νέδας

Η ερειπωμένη εκκλησία των Ταξιαρχών,
με άφθονη χρήση αρχαίου υλικού από το ιερό του Πάνα
Από τις εκκλησίες του Μπέρεκλα - το παλιό όνομα της Νέδας - ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ο παλαιότατος Αη Στράτηγος, αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, που έχει κατασκευαστεί εξ' ολοκλήρου από μέλη του κατεστραμένου αρχαίου ιερού του Πάνα.

Το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου,
στη διαδρομή Νέδα-Ιερή Κορυφή Λύκαιου όρους
Εκκλησίες στην Αμπελιώνα

Η ενοριακή εκκλησία της Αμπελιώνας,
αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο
Κεφαλοχώρι της ορεινής επικράτειάς της, η Αμπελιώνα έχει πλούσιο εξοπλισμό εκκλησιαστικών κτηρίων. Ξεχωρίζουν ο μεγάλος ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου και ο Άγιος Ιάκωβος, στα προκεχωρημένα ανάγλυφα προς το Σκληρό.

Το ξωκλήσι του Αγίου Ιακώβου,
πάνω από την Αμπελιώνα

Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη,
κοντά στην Αμπελιώνα

Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, κοντά στην Αμπελιώνα
Εκκλησίες του Αγίου Σώστη

Η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Σώστη,
αφιερωμένη στον επώνυμο άγιο
Εκτός της ωραίας ενοριακής εκκλησίας, που τιμά τον πολιούχο του χωριού, ο Άγιος Σώστης κρύβει την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικά ημιτελή εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Η ημιτελής εκκλησία της Αγίας Τριάδας,
στο κέντρο του Αγίου Σώστη

Το ξωκλήσι της Παναγίτσας,
στα όρια Αγίου Σώστη-Αμπελιώνας
Εκκλησίες του Σκληρού

Η ενοριακή εκκλησία του Σκληρού,
αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο
Οικισμός κτισμένος κοντά στη βορινή - και κυριότερη - πύλη της ενδοχώρας της λεκάνης της Νέδας, το πέρσμα προς την Ανδρίτσαινα, ο Σκληρός σηματοδότησε τους βασικούς άξονες επικοινωνίας του με λιτά, μονόχωρα εκκλησάκια, όπως τα ξωκλήσια της Αγίας Ξένης της Καλαματιανής και της Αγίας Βαρβάρας. Μέσα στο χωριό, δεσπόζει ο μεγάλο ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου.

Η κοιμητηριακή εκκλησία του Σκληρού,
αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου

Το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας,
πάνω από του Σκληρού

Το ξωκλήσι της Αγίας Ξένης της Καλαματιανής,
πάνω από του Σκληρού

Το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής,
στο πέρασμα από Ανδρίτσαινα προς Σκληρού
Εκκλησίες της Πέτρας

Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα
Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην Πέτρα είναι μια από τις πιο καλοφτιαγμένες μονόκλιτες βασιλικές χωρίς τρούλο της περιοχής. Ακολουθώντας τις αρμονικές αναλογίες των άλλων μονόχωρων εκκλησιών, η Μεταμόρφωση του Σωτήρα στην Πέτρα έχει πολλές οικοδομικές και αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες, είτε ως τεχνικές λύσεις (πχ το πάτημα της αμφιέρειστου πρεκιού της νότιας εισόδου), είτε ως αισθητικές αναζητήσεις (πχ., διπλό εμφανές σενάζι από πέτρα κατά μήκος των τοίχων σε απομίμηση των βυζαντινών κεραμοπλαστικών ταινιών ή αδιακόσμητα φατνώματα στην προβεβλημένη κόγχη του ιερού). Γενικά, και χάρη στο ιδιαίτερο χρώμα του τοπικά εξορυγμένου ασβεστόλιθου, πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα από αισθητικής σκοπιάς κτίσματα του 19ου αιώνα.

Η περίτεχνη κόγχη του ιερού
της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην Πέτρα
Εκκλησίες στο Κακαλέτρι

Η ενοριακή εκκλησία του χωριού

Η δυτική όψη της εκκλησίας με την κύρια είσοδο

Το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στην κορυφή του λόφου πάνω από το Κακαλέτρι,
μέσα στην ακρόπολη της αρχαίας Είρας
Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

topoguide Greece
ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΑ ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Ο οδηγός Αρκαδικά Μονοπάτια είναι διαθέσιμος για συσκευές Android μαζί με άλλες δεκάδες περιοχές της Ελλάδας, μέσα στη γενική εφαρμογή topoguide Greece. Η Αρκαδικά Μονοπάτια περιλαμβάνεται στην ομάδα της Πελοποννήσου. Αποκτήστε τον οδηγό Αρκαδικά Μονοπάτια ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή.
Ο οδηγός Αρκαδικά Μονοπάτια είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών topoguide Greece. Αποκτήστε τον οδηγό Αρκαδικά Μονοπάτια ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή.
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι το topoguide Greece έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης πολλών περιοχών, επιτρέποντας έτσι την συνολική προβολή του αναλυτικού χάρτη όλης της Αρκαδίας και την εύκολη εναλλαγή των διαδρομών, των εκατοντάδων Σημείων Ενδιαφέροντος και των δεκάδων σελίδων του οδηγού με τις αναρίθμητες φωτογραφίες.