Αρκαδικά Μονοπάτια: Η βλάστηση

Αρκαδικά Μονοπάτια
Λύκαιο, Τετράζι, Μίνθη

H βλάστηση

Βλάστηση του Λύκαιου: Οι ζώνες των δρυοδασών και των γυμνών κορυφών κάτω και πάνω από το χωριό Ίσαρης
Βλάστηση του Λύκαιου
Οι ζώνες των δρυοδασών (κάηκαν το 2007) και των γυμνών κορυφών
κάτω και πάνω από το χωριό Ίσαρης
Πατήστε για μεγέθυνση

Το σύμπλεγμα των βουνών Λύκαιο, Τετράζι, Μίνθη και τα γύρω ορεινά ανάγλυφα, καθώς και η κοιλάδα της Νέδας την οποία αγκαλιάζουν, καλύπτονται από τη συνήθη σύνθεση και διαδοχή τύπων βλάστησης της ελληνικής ημιορεινής ενδοχώρας. Όπως και η χλωρίδα της περιοχής, η βλάστηση περιλαμβάνει τα πιο διαδεδομένα και ανθεκτικά είδη της ελληνικής φύσης, και παρόλη την απόσταση από τη θάλασσα, κυριαρχούν είδη του μεσογειακού περιβάλλοντος, ενώ λόγω της μικρής υψομετρικής κλιμάκωσης απουσιάζουν τα καθαρά ορεινά δέντρα.

Αρκαδικά Μονοπάτια topoguide
Βλάστηση του Λύκαιου
Πεζούλες στο Σκληρό

Η σημερινή εικόνα της βλάστησης της περιοχής μαρτυρά τη μακραίωνη και εναγώνια αγκίστρωση των τοπικών κοινωνιών στον ορεινό χώρο. Η απουσία δασών κωνοφόρων, οι υπολειματικές συστάδες ώριμων βελανιδιών και τα πρεμνοφυή δρυοδάση είναι αντανάκλαση των περιορισμένων εδαφικών πόρων, της άνισης κατανομής των επιφανειακών νερών και του ταραχώδους ιστορικού του περίγυρου. Παρόλα αυτά, η βλάστηση του συμπλέγματος παραμένει ποικίλη, αυθεντική και ενδιαφέρουσα.

Η κάλυψη του συμπλέγματος Λύκαιο, Τετράζι και Μίνθη με δέντρα και θάμνους εμφανίζει τους παρακάτω διακριτούς τύπους, οι οποίοι αναλύονται στα αντίστοιχα λήμματα:

Το αγροδασικό τοπίο στους πρόποδες των βουνών

Βλάστηση του Λύκαιου: Το αγροδασικό τοπίο στις παλιές Καρυές. Ψηλά, οι κορυφές του Λύκαιου
Βλάστηση του Λύκαιου
Το αγροδασικό τοπίο στις παλιές Καρυές.
Ψηλά, οι κορυφές του Λύκαιου
Πατήστε για μεγέθυνση

Η ανατολική απόληξη του συμπλέγματος, που ουσιαστικά αποτελεί τους πρόποδες του Λύκαιου, διατηρεί τα πιο εκτεταμένα και ψηλά δάση του βουνού. Στη ζώνη αυτή εναλλάσσονται τα δρυοδάση με τις παλιές και τις ελάχιστες ενεργές καλλιέργειες, όπου κατά τόπους σώζονται γκορτσιές και αγριοκορομηλιές. Στη ζώνη αυτή το πουρνάρι έχει εξοστρακιστεί παντελώς και ο υπόροφος ή ο θαμνώνας συντίθεται από σπάρτα, ασπάλαθους, κέδρα και πρεμνοβλαστήματα διαφόρων δέντρων.

Αρκαδικά Μονοπάτια topoguide
Βλάστηση του Λύκαιου
Συκαμινιά (Morus nigra) στη μικρή πλατεία του Σκληρού

Εντός του οικιστικού ιστού, το κοινό δέντρο όλων των χωριών του Λύκαιου είναι η Μουριά. Όπως και σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, η παρουσία και η διαδοση της Μουριάς συνδέθηκε με την επέκταση και παγίωση της σηροτροφίας, καθότι τα φύλλα της μουριάς αποτελούν την ιδεώδη τροφή του μεταξοσκώληκα. Οι μουριές λοιπόν φυτεύτηκαν σε όλη την έκταση όλων των χωριών, στα ορεινά αποκλειστικά η μαύρη μουριά (Morus nigra, τοπικά Συκαμινιά, με βαθυκόκκινους, σχεδόν μαύρους καρπούς), ενώ στα χαμηλότερα υψόμετρα συναντάμε και λευκές μουριές (Morus alba, με άσπρους καρπούς, το είδος δίνει καλύτερης ποιήτητας τροφή, αλλά δεν αντέχει στους χειμώνες των αρκαδικών χωριών). Πιο πρόσφατα, σε πλατείες και αλέες έχουν φυτευτεί ως καλλωπιστικό είδος πλατύφυλλες μουριές (Morus platanifolia), που είναι άκαρπες και έτσι δεν αφήνουν τους συνήθεις ανεξίτηλους λεκέδες των ώριμων μούρων.

Τα πηλώδη εδάφη της ζώνης αυτής είναι αδιαπέρατα και έτσι οι ποικίλες παρεμβάσεις της οδοποιΐας, που διέκοψαν τη συνέχεια των απορροών των δεκάδων χειμάρρων της ζώνης, έχουν σχηματίσει πολλές μικρές λίμνες.

Μεσογειακοί θαμνώνες

Αρκαδικά Μονοπάτια topoguide
Βλάστηση του Λύκαιου
Αντί να περιβάλλουν το ιερό, τα πουρνάρια
στηρίζονται πάνω στη στέγη της Αγίας Θεοδώρας

Ο μεσογειακός θαμνώνας στην περιοχή συντίθεται κυρίως από Πουρνάρι (Quercus coccifera), που συμπληρώνεται τοπικά από την Οξύκεδρη άρκευθο (Juniperus oxycedrus), την Κουμαριά (Arbutus unedo) και τη Γλιστροκουμαριά (Arbutus andrachne).

Το πουρνάρι κυριαρχεί σε όλο το υψομετρικό εύρος του συμπλέγματος, από το ύψος του Αλφειού ως τις ψηλότερες κορυφές. Σχεδόν παντού επικρατεί η θαμνώδης μορφή, με καταφαγωμένα και παραμορφωμένα άτομα, ενώ σε ιδιαίτερες θέσεις - ξωκλήσια, σταυροδρόμια, στάνες κλπ - συναντάμε ώριμα δέντρα που μπορεί και να ξεπερνούν τα 10 μέτρα σε ύψος.

Η σχέση του πουρναριού, που στην αρχαιότητα θεωρείτο ιερό δέντρο, με τα ξωκλήσια είναι διαχρονική και πρακτικά πάγια. Μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση είναι τα πάνω από δέκα ώριμα πουρνάρια που ρίζωσαν στη στέγη της πιο γνωστής εκκλησίας της περιοχής, της Αγίας Θεοδώρας Βάστα, τονίζοντας με την ανορθόδοξη αυτή διάταξη την εντελώς ξεχωριστή σημασία του συγκεκριμένου ιερού.

Αρκαδικά Μονοπάτια topoguide
Βλάστηση του Λύκαιου
Ανθισμένο Πουρνάρι (Quercus coccifera), κατάφορτο από τους χαρακτηριστικούς ίουλους

Άλλα είδη που συναντάμε συχνά είναι το Φυλλίκι (Phillyrea latifolia), η Κοκορεβυθιά (Pistacia terebinthus) και η Θαμνομουρτζιά (Crataegus monogyna), ενώ έντονη είναι η παρουσία της Αγριελιάς (Olea oleaster), του ρεικιού (συναντάμε τόσο το δενδρώδες ρείκι, Erica arborea, όσο και τη Σουσούρα, Εrica manipuliflora), της Λαδανιάς (όπως και σε όλη την ημιορεινή Ελλάδα συναντάμε την Cistus salvifolius με τα λευκά άνθη και την Cistus creticus με τα ρόδια πέταλα), του Ασπάλαθου (Calicotome villosa) και του Σπάρτου (Spartium junceum). Κατά τόπους αναπτύσσονται συστάδες αριάς (Quercus ilex).

Αρκαδικά Μονοπάτια topoguide
Βλάστηση του Λύκαιου
Ανθισμένη Θαμνομουρτζιά (Crataegus monogyna)

Όπως και σε ολόκληρη τη μεσογειακή ζώνη της Πελοποννήσου, οι λαδανιές είναι τα πρώτα φυτά που εγκαθίστανται στον υπόροφο των καμένων θαμνώνων και δασών. Χαρακτηριστική είναι η επέκτασή τους στην μεγάλη καμένη ζώνη κάτω από το Ίσαρη και μέχρι τη γραμμή του τραίνου.

Αρκαδικά Μονοπάτια topoguide
Βλάστηση του Λύκαιου
Οι λαδανιές (Cistus salvifolius) ανθίζουν επίμονα κάθε άνοιξη μέσα στα καμένα

Πρεμνοφυή δρυοδάση

Αρκαδικά Μονοπάτια topoguide
Βλάστηση του Λύκαιου
Συστάδα πρεμνοφυών δρυών κοντά στη Λυκόσουρα

Στη μέση υψομετρικά ζώνη του συμπλέγματος απλώνονται μεγαλύτερα ή μικρότερα, ανάλογα τις εδαφικές συνθήκες και την ένταση των εκχερσώσεων, δάση δρυών. Το είδος που κυριαρχεί είναι η Πλατύφυλλη δρυς (Quercus conferta), αλλά συνυπάρχουν και Χνοώδεις βελανιδιές (Quercus pubescens). Σε λίγες τοποθεσίες στα ορεινά συναντάμε τις πολύ χαρακτηριστικές αραιές συστάδες της Ήμερης Βελανιδιάς (Quercus ithaburensis subsp. macrolepis), που όπως και σε πολλά άλλα μέρη αποτελούνται από ψηλά, υπερήλικα άτομα.

Αρκαδικά Μονοπάτια topoguide
Βλάστηση του Λύκαιου
Ώριμη βελανιδιά, συμβολικό τοπόσημο δίπλα στο ξωκλήσι του Αγίου Θεοδώρου, κοντά στη Μαρίνα

Οι συστάδες έχουν την τυπική δομή των πρεμνοφυών δασών, δηλαδή πυκνή διάταξη λεπτών κορμιδίων, κυρίως άτομα νεαρών ηλικιών, λίγα ώριμα δέντρα και αρκετά θαμνώδη ριζοβλαστήματα. Σε ρεματιές κοντά στα χωριά ή σε θέσεις ξεχασμένων αγροτικών συνοικήσεων ή αγροικιών θα βρούμε λίγες καστανιές (Castanea sativa). Στο Καστανοχώρι και την Αμπελιώνα, θα βρούμε μεγαλύτερα καστανοδάση.

Συστάδες κωνοφόρων

Είναι μάλλον βέβαιο ότι κάποτε η κατώτερη και η μέση ζώνη του συμπλέγματος καλυπτόταν από δάση Χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis). Από τα αυτόχθονα αυτά δάση δεν απομένουν παρά ελάχιστες νησίδες, κυρίως στα δυτικά. Αντίθετα, στα υψόμετρα αυτά, και συχνότερα κοντά στα χωριά, θα βρούμε πολλά δασύλλια φυτεμένα πριν 50-60 χρόνια, ως προστατευτικές συστάδες ή άλση αναψυχής.

Αρκαδικά Μονοπάτια topoguide
Βλάστηση του Λύκαιου
Συστάδα ελάτων στη λάκκα κάτω από το Ιπποδρόμιο των Λύκαιων

Είναι προφανές ότι η ανώτερη ζώνη του βουνού, που σήμερα είναι εν γένει γυμνή, θα καλύπτονταν από μεγάλα δρυοδάση, στο πρότυπο των αραιών συστάδων ώριμων ατόμων που συναντάμε και σήμερα σε αρκετές θέσεις. Ανάμεσα στις συστάδες αυτές, είναι λογικό να διατηρούνταν συστάδες πεύκων και ελάτων (Abies cephalonica). Η παρουσία των παλιών αυτών δασών κωνοφόρων αναβίωσε στις αναδασώσεις πεύκων της κορυφογραμμής του Λύκαιου (ανάμεσα στον Προφήτη Ηλία και το πέρασμα της Ανδρίτσαινας) και το άλσος ελάτων στο χώρο του αρχαίου ιπποδρομίου των Λύκαιων.

Πεζούλες και πετρολίβαδα

Στην ανώτερη ζώνη του ορεινού συμπλέγματος Λύκαιο, Τετράζι και Μίνθη, δηλαδή στην υψομετρική ζώνη πάνω από τα 1000 μέτρα, η βλάστηση ενδημεί σε μια αλληλουχία εμφανώς διαμορφωμένων με σχεδόν φυσικά τοπία, βεβαίως αμφότερα βαθιά επηρεασμένα από τον άνθρωπο. Εδώ, ήδη από την προϊστορία, οι Αρκάδες εγκατέστησαν τα ιερά και σταδιακά τα ξεμόνια και τα θερινά κτήματά τους, απωθώντας τα αραιά δάση ώριμων δρυών και τις πιθανές κατά τόπους συστάδες ελάτων. Η προαιώνια αυτή παρέμβαση μας κληροδοτεί σήμερα ένα ανοιχτό, ευχάριστο τοπίο, σκιαγραφημένο με αναρίθμητες αναβαθμίδες και στολισμένο με άφθονα ημιάγρια καρποφόρα.

Βλάστηση του Λύκαιου: Πεζούλες στην Κοπίλα, στην κτηματική περιφέρεια του Βάστα
Βλάστηση του Λύκαιου
Πεζούλες στα 1100 μ., στην Κοπίλα, στην κτηματική περιφέρεια του Βάστα
Πατήστε για μεγέθυνση

Παρόλο το υψόμετρο, οι κλιματικές συνθήκες είναι μάλλον ήπιες, με σύντομη χιονοκάλυψη και μέτριους ανέμους. Στις πιο προφυλαγμένες θέσεις, το πουρνάρι ξεπερνά τα 1300 μ., και αν το βοηθήσει ο ασβεστόλιθος και η τοπογραφία φτάνει μέχρι τα ψηλότερα σημεία του συμπλέγματος. Ανάμεσα στα ξεφτίδια αυτά του θαμνώνα και κυρίως στις λεκανοειδείς διαμορφώσεις του φλύσχη ή τις καρστικές υφέσεις του ασβεστόλιθου, απλώνονται οι πεζούλες των θερινών καλλιεργειών, πολύ συχνά συνδυασμένες με καρυδιές, αγριοκορομηλιές ή γκορτσιές, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες μωσαϊκό, ιδεώδες για τα πρόσφατα εγκατεστημένα κοπάδια αγριογούρουνων.

Υδροχαρής και παρόχθια βλάστηση

Αρκαδικά Μονοπάτια topoguide
Βλάστηση του Λύκαιου
Διάδρομοι από νεαρά πλατάνια κατά μήκος του Καστρίτση ποταμού

Η βλάστηση των ρεματιών και ποταμών του Λύκαιου έχει την τυπική σύνθεση που συναντάμε σε όλα τα μικρά ποτάμια της Πελοποννήσου: στον άξονα του ποταμού σχηματίζονται συνεχείς σειρές από Πλατάνια (Platanus orientalis), αναμεμειγμένα τοπικά με άλλα υδρόφιλα είδη, όπως Γαύρους (Carpinus orientalis), Φράξους (Fraxinus ornus), Οστριές (Ostrya carpinifolia) και Ιτιές (Salix alba, Salix elaeagnos, Salix amplexicaulis).

Αρκαδικά Μονοπάτια topoguide
Βλάστηση του Λύκαιου
Μανδύες από Κισσούς (Hedera helix) καλύπτουν τα πλατάνια των ρεματιών
Στον άνω ρου των ρεμάτων μόνιμης ροής, οι διάδρομοι των πλατάνων συντίθενται από νεαρά άτομα, καθώς η ορμητικότητα των πλημμυρών της εκατονταετίας εκκριζώνουν και παρασύρουν τα ώριμα δέντρα.

Βλάστηση του Λύκαιου: Λίμνη στα Καμπιά του Αγίου Σύλλα
Βλάστηση του Λύκαιου
Λίμνη στα Καμπιά του Αγίου Σύλλα
Πατήστε για μεγέθυνση

Στους ανατολικούς πρόποδες του Λύκαιου σχηματίζονται αρκετές μικρές λίμνες, που έχουν προέλθει από γεωλισθήσεις ή τεχνητά αναχώματα. Οι λίμνες έχουν αξιόλογο μέγεθος και φιλοξενούν κάποια ιχθυοπανίδα. Καθότι τροφοδοτούνται από μια στενή ζώνη απορροής μικρών ρεματιών, το υδρολογικό καθεστώς τους είναι ασταθές και παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση στάθμης. Ως αποτέλεσμα, η παρόχθια βλάστηση αποτελείται αποκλειστικά από ποώδη είδη που μπορούν να επιβιώσουν τόσο σε υγρές, όσο και σε ξηρές συνθήκες.

Οι λίμνες αυτές δέχονται σποραδικά την επίσκεψη ερασιτεχνών ψαράδων.

Στα δυτικά και ειδικότερα στον άξονα του κύριου ρεύματος και των μεγάλων παραποτάμων της Νέδας, τα πλατανοδάση έχουν μεγαλύτερο πλάτος, ενώ τα άτομα, χάρη στις πιο σταθερές παροχές, είναι σαφώς μεγαλύτερης ηλικίας, διαμέτρου και ύψους.

topoguide Greece

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΑ ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Αναλυτική περιγραφή της βλάστησης και φωτογραφίες των κυριότερων ειδών δέντρων και θάμνων της περιοχής των ορέων Λύκαιο, Τετράζι και Μίνθη περιλαμβάνονται στον οδηγό Αρκαδικά Μονοπάτια της AnaDigit.

Ο οδηγός Αρκαδικά Μονοπάτια είναι διαθέσιμος για συσκευές Android μαζί με άλλες δεκάδες περιοχές της Ελλάδας, μέσα στη γενική εφαρμογή topoguide Greece. Η Αρκαδικά Μονοπάτια περιλαμβάνεται στην ομάδα της Πελοποννήσου. Αποκτήστε τον οδηγό Αρκαδικά Μονοπάτια ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή.

Ο οδηγός Αρκαδικά Μονοπάτια είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών topoguide Greece. Αποκτήστε τον οδηγό Αρκαδικά Μονοπάτια ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή.

Ο οδηγός περιλαμβάνει δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές και Σημεία Ενδιαφέροντος. Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος των διαδρομών, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.