Εξερευνήστε τη Δίρφυ

Εξερευνήστε τη Δίρφυ

Δίρφυς topoGuide
Δίρφυς topoGuide: Η κωνική κορυφή της Δίρφυος, πάνω από τη Στενή Ευβοίας

Η Δίρφυς, μαζί με το Ξεροβούνι, αποτελούν το ψηλότερο τμήμα της οροσειρά της Κεντρικής Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφυος λέγεται Δέλφι και με τα 1743 μέτρα της είναι το ψηλότερο σημείο της Εύβοιας. Το σχήμα της, που μοιάζει κάπως με ηφαίστειο είναι πολύ χαρακτηριστικό και όλες τις εποχές, αλλά κυρίως όταν έχει χιόνι, η απότομη κωνική μορφή της διακρίνεται από όλη τη Στερά Ελλάδα.
Βόρεια της κορυφής διακρίνονται οι όγκοι Πυξαριά (1343 μ.), Πορτίτσες (1158 μ.) και Μαυροβούνι (1189 μ.), ενώ πολύ βορειότερα σχηματίζεται το μικρό σύμπλεγμα της Ταναΐδας.

Δίρφυς topoGuide
Δίρφυς topoGuide: Η δυτική πλευρά του Ξεροβουνίου

Το Ξεροβούνι απλώνεται νότια από την κυρίως Δίρφυ και μέσω του όγκου της Σκοτεινής ενώνεται με τα Κοτυλαία Όρη, που καταλήγουν πάνω από την Κύμη. Κυριότερα χαρακτηριστικά του συγκροτήματος είναι η κατάσπαρτη από δολίνες κύρια κορυφογραμμή και η εσωτερική λεκάνη από την Αμπουδιώτισσα μέχρι τη Σκοτεινή, μια έκταση με περίπλοκη καρστική τοπογραφία.
Τόσο η Δίρφυ, όσο και το Ξεροβούνι, χαρακτηρίζονται από απόκρημνες πλευρές και μεγάλους βραχώνες, κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και νότιες όψεις τους, ενώ οι δυτική πλευρά είναι πιό ομαλή.

Δίρφυς topoGuide
Δίρφυς topoGuide: Η βόρεια κόψη της Δέλφης, από το καταφύγιο στο διάσελο της Γλυφάδας

Το συγκρότημα της Δίρφυος φιλοξενεί μία μεγάλη ποικιλία από διαδρομές, κατάλληλες για όλα τα επίπεδα των επισκεπτών. Στις δασωμένες πλαγιές από την πλευρά της Στενής υπάρχουν εύκολες και καλά σημασμένες πεζοπορικές διαδρομές αναψυχής. Στις απότομες κορυφές της Δίρφυος και του Ξεροβουνίου όμως, η ανάβαση είναι μια καθαρή ορειβατική περιπέτεια, που ιδίως το χειμώνα απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, γνώσεις και εξοπλισμό χειμερινού βουνού.