Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας

Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας

Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας: Το τοπίο του Πλατανιστού, στην περιοχή της αρχαίας Γεραιστού
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Το τοπίο του Πλατανιστού, στην περιοχή της αρχαίας Γεραιστού
Πατήστε για μεγέθυνση

Η βλάστηση της Νότιας Εύβοιας εμφανίζει μεγάλη ποικιλία τύπων και καταστάσεων, που οφείλονται σε ένα συνδυασμό από περιβαλλοντικά και ανθρωπογενή αίτια. Οι κύριες παράμετροι διαμόρφωσης της μορφολογίας της περιοχής είναι οι εξής:

  • Παρόλη την επικράτηση ενός τύπου γεωλογικού υποστρώματος, των σχιστολίθων, η τοπογραφία και η υδρολογία της Νότιας Εύβοιας είναι έντονες και δημιουργούν μια μεγάλη ποικιλία γεωμορφολογικών τύπων, όπως φαράγγια, ορθοπλαγιές, βραχώδεις ακτές, ρέματα μόνιμης ή ημιμόνιμης ροής, χαλικώδεις κοίτες, οροπέδια, επικλινείς ή ομαλές πλαγιές κλπ.

  • Υψηλό επίπεδο βροχοπτώσεων, λόγω της έκθεσης της περιοχής στους υγρούς ανατολικούς ανέμους.

  • Ισχυρούς και παρατεταμένους ανέμους, λόγω της θέσης της περιοχής στην αύλακα υψηλού αιολικού δυναμικού κατά μήκος της ανατολικής ακτογραμμής της Ελλάδας.

  • Μακρόχρονο ιστορικό ήπιας χρήσης με προαιώνιες εκχερσώσεις, πυρκαγιές και υπερβόσκηση, από ένα μικρού μεγέθους αλλά εδραίο και κυρίως απομονωμένο πληθυσμό, που στηρίχθηκε μέχρι πολύ πρόσφατα αποκλειστικά στους τοπικούς πόρους.

  • Η πρόσφατη, αλλά με εμφανείς προεκτάσεις στο άμεσο και απώτερο μέλλον, ευρεία παρέμβαση πάνω στη βλάστηση, τη γεωμορφολογία και κυρίως την υδρολογία μέσω της κατασκευής ενός εκτεταμένου πλέγματος αιολικών πάρκων και της διάνοιξης του σχετικού οδικού δικτύου.
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας: Το τοπίο στο Κάβο Ντόρο
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Το τοπίο στο Κάβο Ντόρο
Πατήστε για μεγέθυνση

Στη σημερινή συγκρότησή της, τα πιο χαρακτηριστικά συστατικά της βλάστησης της ορεινής Νότιας Εύβοιας είναι η Αριά και το Πλατάνι, δύο δέντρα με πολύ διαφορετικές περιβαλλοντικές ανάγκες και ιστορικό χρήσης από τον άνθρωπο, και που ωστόσο είναι παρόντα σε όλες τις υψομετρικές και κλιματικές ζώνες.

Εποπτικά, η κάλυψη της Νότιας Εύβοιας από δέντρα, θάμνους και συνοδά είδη εμφανίζει πολυάριθμους διακριτούς τύπους, οι οποίοι αναλύονται στα αντίστοιχα λήμματα:

Βλάστηση της παράκτιας ζώνης

Η παράκτια ζώνη της Νότιας Εύβοιας παρουσιάζει μια αξιόλογη ποικιλία μορφολογικών τύπων με ανάλογη βλάστηση.

Το πιο εκτεταμένο στοιχείο της ακτογραμμής είναι οι βραχώδεις ζώνες, που το χαμηλότερο τμήμα τους βρίσκεται υπό την άμεση επήρεια του θαλασσινού νερού, ενώ το ανώτερο υψομετρικά μέρος τους προσειδιάζει με τις τυπικές ορθοπλαγιές και προφανώς ενδιάμεσα συναντάμε όλες τις σχετικές μορφολογικές περιπτώσεις - πετρολίβαδα, επίπεδα λιβάδια, ερικώνες κλπ.

Στο ψεκαζόμενο από το θαλασσινό νερό μέρος τα πιο χαρακτηριστικά είδη είναι το Κρίταμο (Crithmum maritimum), η κάπαρη (Capparis spinosa), το κοινό Λιμώνιο (Limonium vulgare), το Σκαρολάχανο (Brassica cretica ssp. aegea) και οι βραχόφιλες σιληνές (Silene sedoides).

Νότια Εύβοια topoguide
Γαλανάγκαθο
Eryngium maritimum
Νότια Εύβοια topoguide
Ευφόρβια
Euphorbia paralias
Νότια Εύβοια topoguide
Ώτανθος
Otanthus maritimus

Στις μικρές αμμώδεις ακτές φύονται είδη γνωστά από όλες της παραλίες της Ελλάδας, όπως το Γαλανάγκαθο (Eryngium maritimum), το παραθαλάσσιο Τριφύλλι (Medicago marina), ο παραλιακός Ώτανθος (Otanthus maritimus), η θαλασσινή Ευφόρβια (Euphorbia paralias), ο Convolvulus soldanella και τα αγροστώδη Thinopyrum junceum και Sporobolus pungens.

Νότια Εύβοια topoguide
Ρόκα της
θάλασσας
Cakile maritima
Νότια Εύβοια topoguide
Παπαρούνα
της θάλασσας
Glaucium flavum
Νότια Εύβοια topoguide
Ματθιόλα
τρικέρατη
Matthiola tricuspidata

Στις χαλικώδεις παραλίες απλώνονται συσπειρώσεις των μικρών θάμνων Anthemis tomentosa, ενώ κατά τόπους συναντάμε ομάδες από τη Ρόκα της θάλασσας (Cakile maritima), το αγκαθωτό Salsola kali, το σαρκώδες Polygonum maritimum, τη συνήθη Ματθιόλα Matthiola tricuspidata, το Atriplex hastata και την εντυπωσιακή Παπαρούνα της θάλασσας Glaucium flavum.

Νότια Εύβοια topoguide
Κάβο Ντόρο
Erica manipuliflora
παραμορφωμένη
από τους ανέμους
Νότια Εύβοια topoguide
Κάβο Ντόρο
Αλίφονας
Centaurea spinosa
σε αμμώδη ακτή

Στην κατάληξη των πιο ομαλών αναγλύφων, τα φρύγανα φτάνουν μέχρι το ύψος της θάλασσας, όπου η συνήθης σύνθεση με την οποία εμφανίζονται ψηλότερα, εμπλουτίζεται με πυκνές ομάδες σχίνων. Εδώ, εκτός από το άγονο, βραχώδες υπόστρωμα και τη ολόχρονη βόσκηση, τα φυτά έχουν να αντιμετωπίσουν και τους ισχυρούς ανέμους, ειδικά στην αιγειακή ακτογραμμή. Χαρακτηριστικά, στο Κάβο Ντόρο τα φρύγανα είναι όλα ξαπλωμένα στο έδαφος λόγω των σφοδρών ανέμων και με βλαστούς καμένους από την αλμύρα.

Σε ορισμένες παράκτιες θέσεις, όπως στην παραλία Καλλιανού, στην παραλία Ποτάμι Πλατανιστού, συναντάμε ομάδες από Αλίφονες (Centaurea spinosa).

Ερικώνες και ψηλά φρύγανα

Το άγονο, ανεμοδαρμένο και ξηρό περιβάλλον της ορεινής Νότιας Εύβοιας καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του από μια χαμηλή βλάστηση, που τη συγκροτούν φυτά με ειδικές προσαρμογές στις αντίξοοες συνθήκες: αγκάθια αντί για φύλλα για να μειώσουν τη διαπνοή, μη εδώδιμα φύλλα και βλαστούς για να αποθαρρύνουν τη γίδα, ξυλώδη ριζώματα για να αντισταθούν στον άνεμο, έντονη αναβλάστηση ή ισχυρή γονιμότητα για να επιβιώσουν απέναντι στις πυρκαγιές. Τα φυτά αυτά λέγονται ομαδικά φρύγανα.

Νότια Εύβοια topoguide
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Τυπική εικόνα της φρυγανικής βλάστησης της Όχης

Οι φρυγανικές εκτάσεις εκτείνονται από τη ζώνη των πεδινών και παράκτιων χωριών μέχρι και την κορυφή της Όχης. Τα κυρίαρχα είδη είναι η Αστοιβίδα (Sarcopoterium spinosum), το Αχινοπόδι (Genista acanthoclada), η Σουσούρα (το Φθινοπωρινό ρείκι, Erica manipuliflora), το ανοιξιάτικο ρείκι (Erica arborea). Ανάμεσά τους αναπτύσσονται στα χαμηλότερα υψόμετρα οι ασφάκες (Phlomis fruticosa) και ψηλότερα τα λυχναράκια (Ballota acetabulosa), ενώ παντού θα βρούμε λαδανιές (Cistus creticus), θυμάρια (Coridothymus capitatus) και άλλα είδη αγκαθωτών φυτών.

Νότια Εύβοια topoguide
Αστοιβίδα
Sarcopoterium spinosum
Νότια Εύβοια topoguide
Αχινοπόδι
Genista acanthoclada

Στη ζώνη των φρυγάνων, κατά τόπους κυριαρχεί η Αστοιβίδα και αλλού το Αχινοπόδι. Σε μικρότερο ποσοστό συναντάμε επιφάνειες με Γαλαστοιβή (Euphorbia acanthothamnos) και Ασφάκα (Phlomis fruticosa).

Πρινώνες

Ο τυπικός θαμνώνας στην Όχη συντίθεται από ψηλά πουρνάρια (Quercus coccifera) και διάσπαρτα άτομα ή μικρές ομάδες αριάς (Quercus ilex), σχίνου (Pistacia lentiscus) και Φυλλικιού (Phillyrea latifolia).

Νότια Εύβοια topoguide
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Πρινώνες στη βόρεια πλευρά του βουνού των Στύρων

Κοντά στα χωριά και κυρίως γύρω από ενεργές κτηνοτροφικές μονάδες, το ύψος των πουρναριών είναι χαμηλότερο και η σύνθεση του θαμνώνα περιλαμβάνει περισσότερους αγκαθωτούς θάμνους και σπανιότερα αριές και φυλλίκια.

Αντίθετα σε θέσεις που είτε είχαν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο (εκκλησίες, στάλοι ζώων, παλιά κτήρια κλπ) συναντάμε πουρνάρια με μεγάλο ύψος. Στις συστάδες αυτές σπάνια υπάρχει υπόροφος ή παρουσία άλλων ειδών.

Συστάδες με κράταιγους, ίταμους και αρκουδουπούρναρο

Σε διάφορες θέσεις στην ανώτερη ζώνη της Όχης αναπτύσσονται ιδιόμορφες ομάδες δέντρων, όπως κράταιγοι, ίταμοι και αρκουδουπούρναρα. Οι εκτεταμένες εμφανίσεις των ειδών αυτών είναι σπάνιες στην Ελλάδα και συχνά σχετίζονται με ευνοϊκή ή συμπτωματική ανθρώπινη παρέμβαση.

Νότια Εύβοια topoguide
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Συστάδα κράταιγων στο Σαμάρι

Συγκεκριμένα, οι ομάδες Ίταμου (Taxus baccata) και Ασκουδοπούρναρου (Ilex aquifolium) αναπτύσσονται κοντά στις κορυφές Προφήτης Ηλίας και Ιούδας (ψηλότερη και δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Όχης).

Συστάδες με κράταιγους συναντάμε σε διάφορες θέσεις, κοντά στις ψηλότερες κορυφές (θέσεις Σαμάρι και Στεφάνη).

Συστάδες αριάς

Νότια Εύβοια topoguide
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Αριές στην κορυφή Ανατολή

Η Αριά (Quercus ilex) είναι μια σκληροτράχηλη αειθαλής βελανιδιά, με φύλλα σαν της ελιάς και μικρούς καρπούς. Το ξύλο της είναι συμπαγές και άριστο για την κατασκευή κάρβουνου. Στην Όχη σχηματίζει αραιές αλλά εκτεταμένες συστάδες, που απλώνονται από τα χαμηλά υψόμετρα έως και τις ψηλές κορυφές.

Νότια Εύβοια topoguide
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Μοναχική αριά στην κορυφή Μιλέπρα

Συμπαγείς συστάδες αριάς έχουν εντοπιστεί στη χαράδρα του Δημοσάρη, κοντά στο Καλλέργο (Γκάλπιδες), στην κοιλάδα του Κόμιτου, στον Άγιο Δημήτριο και στα Ρούκλια. Μεμονωμένα άτομα υπάρχουν λίγο-πολύ παντού.

Καστανοδάση

Νότια Εύβοια topoguide
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Γηραιά μέλη του Καστανόλογγου της Όχης

Διάσπαρτα σε διάφορες θέσεις, και συγκροτημένα μόνο στο λεγόμενο Καστανόλογγο, συναντάμε άτομα ή μικρές ομάδες καστανιάς (Castanea sativa).

Ο Καστανόλογγος θεωρείται λείψανο των δασών καστανιάς που πιστεύεται ότι κάλυπταν μεγάλες εκτάσεις της Όχης κατά την αρχαιότητα. Το δάσος αποτελείται σήμερα από περίπου 1.500 δένδρα, ηλικίας από 350-450 ετών, δεν έχει καθόλου αναγέννηση και αντιμετωπίζει προβλήματα από την ασθένεια του έλκους της καστανιάς (προσβολή από τον μύκητα Endothia parasitica).

Μικρότερες αλλά συμπαγείς συστάδες καστανιάς έχουν εντοπιστεί στη χαράδρα του Δημοσάρη και κοντά στο χωριό Ρούκλια.

Λιθώνες και πετρολίβαδα

Γύρω από τους λιθώνες και τα πετρολίβαδα των ψηλότερων κορυφών συγκεντρώνονται είδη προσαρμοσμένα στις συνθήκες των πτωχών εδαφικών πόρων, την έντονη ηλιοφάνεια, το σχετικό ψύχος και τους συνεχείς ανέμους. Ανάμεσα στα είδη που συνθέτουν ποώδη βλάστηση της ζώνης ξεχωρίζουν τα Cerastium brachypetalum ssp. roeseri, Hypochaeris achyrophorus, Plantago lagopus, Lagurus ovatus, Trifolium angustifolium, Trifolium stellatum, Micromeria graeca, Asterolinon linum-stellatum και Salvia verbenaca.

Νότια Εύβοια topoguide
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Λιθώνες και πετρολίβαδα στην ανατολική ράχη της κορυφής Γιούδας

Στα λιβάδια που βρίσκονται στην περίμετρο των λιθώνων συναντάμε πολλά βολβώδη φυτά, αλλά και μεγάλες αποικίες από φτέρες.

Παρόχθια βλάστηση

Νότια Εύβοια topoguide
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Παρόχθια βλάστηση στο ρέμα του Πλατανιστού, κοντά στο Ποτάμι

Η βλάστηση των ρεματιών και ποταμών Νότιας Εύβοιας αποτελείται κυρίως από Πλατάνια (Platanus orientalis), αναμεμειγμένα με άλλα υδρόφιλα είδη, όπως φτελιές (Ulmus minor), πικροδάφνες (Nerium oleander), Ιτιές (Salix sp.) και λυγαριές (Vitex agnus-castus). Κατά τόπους συναντάμε κουτσουπιές (Cercis siliquastrum) και κράταιγους (Crataegus monogyna).

Πιο ενδιαφέρουσα μέσα στη σύνθεση της ρεματικής βλάστησης είναι η παρουσία ώριμων δρυών. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για διάσπαρτα άτομα, μάρτυρες προφανώς παλιών συστάδων που υλοτομήθηκαν συστηματικά για καυσόξυλα και οικοδομική ξυλεία.

Νότια Εύβοια topoguide
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Συστάδα πλατάνων στα 800μ., κάτω από τον Καστανόλογγο της Όχης

Σε θέσεις με υγρασία ή ροή νερού, που ταυτόχρονα είναι εκτεθειμένες σε ισχυρούς ανέμους, τα πλατάνια έχουν κεκλιμένη μορφή και περιπεπλεγμένα κλαδιά. Χαρακτηριστικά τέτοια δέντρα θα βρούμε στις ρεματιές στη βάση του Καστανόλογγου, σε υψόμετρα που φτάνουν τα 800 μ.

Εξωρεματικές συστάδες πλατάνων

Νότια Εύβοια topoguide
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Συστάδες πλατάνων στις κορυφές του συγκροτήματος Ανατολή

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του άρθρου, το Πλατάνι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη στη σχιστολιθική Όχη. Εκτός των τυπικών θέσεων, δηλαδή κατά μήκος του υδρογραφικού δικτύου, συναντάμε ομάδες πλατάνων σε αρκετά απρόσμενες θέσεις, όπως στις κορυφές των κλάδων που απλώνονται προς τα ανατολικά.

Αγροδασικές ζώνες

Νότια Εύβοια topoguide
Βλάστηση της Νότιας Εύβοιας
Μίξη φυσικής βλάστησης με παλιές γεωργικές εκτάσεις στο Καψούρι

Γύρω από τα περισσότερα χωριά, απλώνονται μεγάλες εκτάσεις που αποτελούσαν την γεωργική ζώνη του οικισμού. Οι εκτάσεις αυτές έχουν δασωθεί κατά τόπους, ενώ τα παλιά χωράφια είναι εγκαταλελειμένα από δεκαετίες. Η φυσική βλάστηση στις ζώνες αυτές αποτελείται από αριές, πλατάνια, πουρνάρια και κέδρα.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

topoguide Greece

Οδηγός της Νότιας Εύβοιας

topoguide Greece
Φωτογραφίες και περιγραφές δέντρων και θάμνων της Όχης και των άλλων ορεινών όγκων της περιοχής περιλαμβάνονται στον οδηγό Νότια Εύβοια topoguide.

Ο οδηγός Νότια Εύβοια topoguide είναι διαθέσιμος για συσκευές Android ως μία απο τις δεκάδες διαθέσιμες περιοχές της Ελλάδας, μέσα στη γενική εφαρμογή topoguide Greece. Το Παναχαϊκό περιλαμβάνεται στην ομάδα της Κεντρικής Ελλάδας. Αποκτήστε τον οδηγό της Νότιας Εύβοιας ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή.

Ο οδηγός Νότια Εύβοια topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Αποκτήστε τον οδηγό της Νότιας Εύβοιας ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή, κάνοντας τη σχετική αγορά από την ομάδα της Κεντρικής Ελλάδας.

Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει μια χαρακτηριστική θέση για κάθε είδος.