Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας

Η φύση της Νότιας Εύβοιας

Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας

Οι βιοτοποι της Νοτιας Ευβοιας
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας: Η Όχη είναι ένα από τα λίγα βουνά που οι ερικώνες και οι φρυγανότοποι ξεπερνούν τα 1000 μ. υψόμετρο και φτάνουν μέχρι τις κορυφές
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας
Η Όχη είναι ένα από τα λίγα βουνά που οι ερικώνες και οι φρυγανότοποι
ξεπερνούν τα 1000 μ. υψόμετρο και φτάνουν μέχρι τις κορυφές

Απομονωμένη και δύσβατη, η Νότια Εύβοια είναι ταυτόχρονα μια από τις λιγότερες προικισμένες περιοχές της Ελλάδας από την άποψη των φυσικών πόρων. Παρόλα τα ήπια υψόμετρα, τα φτωχά εδάφη που δημιουργεί ο σχιστόλιθος και ο κερματισμός που υπαγορεύει το έντονο υδρογραφικό πλέγμα δημιουργούν ένα υπόβαθρο μάλλον αφιλόξενο για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Αν προσθέσουμε την περιορισμένη παρουσία σημείων αγκύρωσης της άγριας ζωής, όπως οι καλλιεργούμενες εκτάσεις - η μόνη δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί στα βουνά της Νότιας Εύβοιας είναι η κτηνοτροφία -, τα πευκοδάση και δρυοδάση και οι μόνιμες επιφάνειες νερού, εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί τα ανεμοδαρμένα τοπία του Κάβο Ντόρο και οι ομιχλώδεις κορυφές της Όχης δεν συγκρατούν τα πουλιά που διασχίζουν το Αιγαίο. Την άνοιξη, για παράδειγμα, είναι πολύ λογικό η κύρια μάζα των αφίξεων να προωθείται γρήγορα στη λεκάνη του Δύστου, όπου οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκότερες - πεδινό ανάγλυφο, ήπιο κλίμα, έλη, άφθονες καλλιέργειες.

Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας: Τα ανάγλυφα της βόρειας ενότητας - η λοφώδης έκταση ανάμεσα στην ακρόπολη των Στύρων και το κάμπο Δύστου
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας
Τα ανάγλυφα της βόρειας ενότητας:
η λοφώδης έκταση ανάμεσα στην ακρόπολη των Στύρων και το κάμπο Δύστου

Νότια της πεδιάδας του Δύστου και μέχρι το στενό του Κάβο Ντόρο, το τοπίο των πουλιών συντίθεται από τα πιο κάτω στοιχεία:

  • Από το Δύστο μέχρι την Κάρυστο απλώνεται μια μεγάλη, χαμηλού υψομέτρου, αλλά όχι πεδινή, ενότητα, όπου αλλού ξεχωρίζει το αιχμηρό ανάγλυφο του ασβεστόλιθου και αλλού κυριαρχούν οι ήπιοι λόφοι των αποσαθρωμένων σχιστόλιθων. Ανάμεσα στις κορυφές του ασβεστόλιθου παρεμβάλλονται μικρές, εύφορες λεκάνες, ενώ ανάμεσα στους κυματισμούς των λόφων ρέουν ρέματα με μικρή αλλά μόνιμη ροή. Ελάχιστα μελετημένη ορνιθολογικά, η ενότητα αυτή μπορεί να κρύβει κάποιες εκπλήξεις, κυρίως σε καλοβατικά και χαραδιόμορφα είδη.
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας: Ο όρμος του Μαρμαρίου πλαισιώνεται με μια ήπια ακτογραμμή και ένα μικρό αρχιπέλαγος και προσφέρει αρκετές ευκαιρίες στα πουλιά του πελάγους και της ακτής
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας
Ο όρμος του Μαρμαρίου πλαισιώνεται με μια ήπια ακτογραμμή και ένα μικρό αρχιπέλαγος
και προσφέρει αρκετές ευκαιρίες στα πουλιά του πελάγους και της ακτής
  • Η ακτογραμμή είναι έντονα εγκολπωμένη, αλλά οι δύο πλευρές, η ζώνη του Ευβοϊκού στα νότια και η ζώνη του Αιγαίου στα βόρεια, παρουσιάζονται έντονα άνισες, σε ότι αφορά τη φυσική καταλληλότητά τους. Έτσι, η πλευρά του Ευβοϊκού είναι σαφώς πιο φιλική και στολίζεται με αρκετά νησιά και μεγάλους όρμους, όπως του Αλμυροπόταμου, των Στύρων, του Μαρμαρίου και της Καρύστου, ενώ η βόρεια όψη αποτελείται από μια συνεχή αλληλουχία απόκρημνων και απρόσιτων ορμίσκων με ελάχιστες προσιτές ακτές, όπως του Ζάρακα, του Λιμνιώνα, των Βαρελαίων και του Αγίου Δημητρίου.
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας: Το μωσαϊκό θαμνώνων, ρεματιών και γεωργικών γαιών από τα Στύρα μέχρι τους πρόποδες της Όχης μαρτυρά το μακρύ ιστορικό μόχθου των αγροτικών πληθυσμών της Καρυστίας
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας
Το μωσαϊκό θαμνώνων, ρεματιών και γεωργικών γαιών από τα Στύρα μέχρι τους πρόποδες της Όχης
μαρτυρά το μακρύ ιστορικό μόχθου των αγροτικών πληθυσμών της Καρυστίας
  • Ήδη από τα Στύρα, το ανάγλυφο αρχίζει να γίνεται πιο έντονο και περιλαμβάνει πολλές κορυφές των 600 μ. Στη ζώνη της Καρύστου, η ανύψωση είναι πιο απότομη και πλησιάζει τα 1400 μ. στις κορυφές της Όχης. Η ζώνη αυτή έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας ημιορεινής περιοχής, με μεγάλες δασωμένες κοιλάδες, πλούσιες ρεματιές και μακριές ράχες: από πλευράς φυσικών πόρων, είναι η πλουσιότερη ενότητα της Νότιας Εύβοιας και κατά συνέπεια φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών πουλιών.
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας: Το παντέρημο και μουδιασμένο Κάβο Ντόρο, ένα ανεμοδαρμένο καλωσόρισμα της Κεντρικής Ελλάδας στα μεταναστευτικά πουλιά
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας
Το παντέρημο και ανεμοδαρμένο Κάβο Ντόρο,
ένα μουδιασμένο καλωσόρισμα της Κεντρικής Ελλάδας στα μεταναστευτικά πουλιά
  • Ο όγκος της Όχης δημιουργεί το σκελετό από όπου αποκλίνουν προς τα ανατολικά οι επάλληλες ράχες που σχηματίζουν την ΝΑ απόληξη της Εύβοιας, από τη νησίδα Μαντηλού μέχρι τον Καφηρέα, το τρομερό ακρωτήρι του Κάβο Ντόρο. Αυτή η εξαιρετικά ορεινή ενότητα δεν έχει πλέον τα δάση που ίσως είχε σε άλλες εποχές, είναι όμως καλυμένη παντού με ερικώνες και συστάδες αριών και άλλων ανθεκτικών δέντρων και γραμμικούς πλατανεώνες. Άγονο και ακατοίκητο, τόπος με μικρούς και διάσπαρτους φυσικούς πόρους, το τρίγωνο Όχη-Μαντηλού-Κάβο Ντόρο διατήρησε την αυθεντικότητα των τοπίων των βόρειων Κυκλάδων μέχρι την αυγή του 21ου αιώνα, οπότε χαρακώθηκε από ένα πλέγμα δρόμων, που εξυπηρετούν ενεργειακά, αγροτικά και τουριστικά σχέδια.
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας: Η χαράδρα του Αγίου Δημητρίου, αλλού βατή και αλλού φαραγγώδης, εκβάλει σε ένα μικρό υγρότοπο
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας
Η χαράδρα του Αγίου Δημητρίου, αλλού βατή και αλλού φαραγγώδης,
εκβάλει σε ένα μικρό υγρότοπο
  • Από τον ορεογραφικό άξονα των λοφοσειρών και κυρίως από τις κορυφές της Όχης ξεκινούν και οι χαράδρες που αυλακώνουν την βορινή πλευρά της. Οι ήπιες κλιματικές συνθήκες - κυρίως η προστασία από τους ανέμους -, η αξιόλογη ροή νερού και γειτνίαση με φιλικά παράκτια τοπία προσέλκυσαν μια διάσπαρτη κατοίκηση μέσα στις χαράδρες αυτές. Από πλευράς ποικιλότητας ειδών, οι χαράδρες του Αγίου Δημητρίου και του Δημοσάρη είναι από τα πλουσιότερα τοπία της Νότιας Εύβοιας.
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας: Η πλούσια βλάστηση και ο γρήγορος ρους της ρεματιάς του Δημοσάρη συνθέτουν έναν τυπικό ορεινό βιότοπο με ανάλογη ορνιθοπανίδα
Οι βιότοποι της Νότιας Εύβοιας
Η πλούσια βλάστηση και ο γρήγορος ρους της ρεματιάς του Δημοσάρη
συνθέτουν έναν τυπικό ορεινό βιότοπο με ανάλογη ορνιθοπανίδα
Τα πουλια της Νοτιας Ευβοιας

Σύμφωνα με τις καταγραφές που συγκεντρώσαμε από διάφορες πηγές (εκ των οποίων κυριότερη το ebird.org), η ορνιθοπανίδα της Νότιας Εύβοιας αποτελείται από 110 είδη. Λαμβάνοντας υπόψη τα ασαφή όρια του παράκτιου και πελαγικού περιβάλλοντος και τη μειωμένη ένταση της έρευνας στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, υποθέτουμε ότι ένα μέγεθος γύρω στα 120-125 είδη είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Στους πιο κάτω πίνακες, η χωρική αναφορά των ειδών κατατάσσεται σε τρεις μεγάλες ενότητες:

  • στη ζώνη της ακτής, στην οποία περιλαμβάνονται και οι κάτω ρόες των μεγάλων ρεμάτων και οι παράκτιοι υγρότοποι,

  • στους λόφους της ημιορεινής ζώνης, που μπορεί να περιλαμβάνουν βραχώνες, λιβάδια και ρεματιές, αλλά αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι οι - χαμηλοί κυρίως - Θαμνώνες, οι ερικώνες και τα φρύγανα,

  • στο τοπίο των κορυφών της Όχης, πετρώδες και με ελάχιστο έδαφος και ταυτόχρονα ανεμοδαρμένο και τυλιγμένο σε νέφη υγρασίας, πληγωμένο βαθιά από το οδικό δίκτυο, τις εγκαταστάσεις και τις συστοιχίες ανεμογεννητριών των αιολικών πάρκων.
  • Αρπακτικά

    Το πιο ενδιαφέρον αρπακτικό της περιοχής είναι ο Σπιζαετός, που παρόλη την πίεση των αιολικών πάρκων φαίνεται ότι διατηρεί 1-2 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Οι υπόλοιπες αναφορές είναι αναμενόμενες, με εξαίρεση το Χειμωνόκιρκο και το Κιρκινέζι, που αποτελούν σημαντικές παρατηρήσεις.

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Φιδαετός (Circaetus gallicus) με τη λεία του
    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Φιδαετός Short-toed snake eagle Circaetus gallicus
    Σπιζαετός Bonelli's eagle Hieraaetus fasciatus
    Γερακίνα Common buzard Buteo buteo
    Ξεφτέρι (Τσιχλογέρακο) Eurasian sparrowhawk Accipiter nisus
    Σαΐνι Levant sparrowhawk Accipiter brevipes - -
    Βραχοκιρκίνεζο Kestrel Falco tinnunculus
    Κιρκινέζι Lesser kestrel Falco naumanni - -
    Πετρίτης Peregrine falcon Falco peregrinus
    Μαυροπετρίτης Eleonora's falcon Falco eleonorae
    Χειμωνόκιρκος Hen harrier Circus cyaneus

    Νυχτοπούλια

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Κουκουβάγια (Athene noctua)

    Τα νυχτόβια αρπακτικά αντιπροσωπεύονται από τρία είδη : τα δύο συνήθη είδη της αγροτικής ζώνης, Γκιώνη (Otus scops) και Κουκουβάγια (Athene noctua) και τον μεγαλόπρεπο Μπούφο (Bubo bubo), που παραδόξως είναι παρών σε όλες τις χαράδρες.

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Μπούφος Eagle owl Bubo bubo -
    Κουκουβάγια Little Owl Athene noctua
    Γκιώνης Scops Owl Otus scops

    Παρυδάτια

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Νανοσκαλίδρα (Calidris minuta)
    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Λασπότρυγγας Wood sandpiper Tringa glareola - -
    Νανοσκαλίδρα Little stint Calidris minuta - -

    Χαραδριόμορφα

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Ποταμοσφυριχτής Little ringed plover Charadrius dubius - -
    Αμμοσφυριχτής Common ringed plover Charadrius hiaticula - -

    Ερωδιοί

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Σταχτοτσικνιάς Grey heron Ardea cinerea - -
    Αργυροτσικνιάς Great egret Ardea alba (Casmerodius albus) - -
    Λευκοτσικνιάς Little egret Egretta garzetta - -
    Μικροτσικνιάς Little bittern Ixobrychus minutus - -

    Πελαργοί

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Λευκοπελαργός White stork Ciconia ciconia - -

    Γλάροι & γλαρόνια

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Μύχος Yelkouan Shearwater Puffinus yelkouan - -
    Αρτέμης Scopoli's shearwater Calonectris diomedea - -
    Ασημόγλαρος της Μεσογείου Yellow Legged Gull Larus michahellis
    Αιγαιόγλαρος Audouin's gull Ichthyaetus audouinii - -
    Χειμωνογλάρονο Sandwich tern Thalasseus sandvicensis - -
    Καστανοκέφαλος Γλάρος Black headed Gull Chroicocephalus ridibundus - -
    Ποταμογλάρονο Common tern Sterna hirundo - -

    Κορμοράνοι

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Θαλασσοκόρακας European shag Gulosus aristotelis - -

    Κορακοειδή

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Κίσσα (Garrulus glandarius)
    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Κόρακας Raven Corvus corax
    Κουρούνα Carrion crow Corvus cornix
    Κάργια Western jackdaw Corvus monedula - -
    Κίσσα Eurasian jay Garrulus glandarius
    Καρακάξα Eurasian magpie Pica pica
    Ψαρόνι Common starling Sturnus vulgaris -

    Κορακιόμορφα

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Μελισσοφάγος European bee-eater Merops apiaster
    Τσαλαπετεινός Eurasian hoopoe Upupa epops

    Περιστερόμορφα

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Αγριοπερίστερο (Columba livia)
    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Δεκαοχτούρα Eurasian collared dove Streptopelia decaocto
    Τρυγόνι European turtle dove Streptopelia turtur
    Φάσσα Common wood pigeon Columba palumbus
    Φασσοπερίστερο Stock dove Columba oenas - -
    Αγριοπερίστερο Rock dove Columba livia

    Χελιδόνια & σταχτάρες

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Μιλτοχελίδονο (Cecropis daurica)
    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Σταχτάρα Common swift Apus apus
    Βουνοσταχτάρα Alpine swift Tachymarptis melba -
    Ωχροσταχτάρα Pallid swift Apus pallidus -
    Μιλτοχελίδονο Red-rumped swallow Cecropis daurica
    Σπιτοχελίδονο Western house martin Delichon urbicum
    Σταβλοχελίδονο Barn swallow Hirundo rustica
    Οχθοχελίδονο Sand martin Riparia riparia - -
    Βραχοχελίδονο Eurasian crag martin Ptyonoprogne rupestris

    Ορνιθόμορφα

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Πετροπέρδικα Rock partridge Alectoris graeca - -

    Κούκοι

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Κούκος Common cuckoo Cuculus canorus

    Σπίζες

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Φανέτο (Linaria cannabina)
    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Καρδερίνα European goldfinch Carduelis carduelis
    Σπίνος Eurasian chaffinch Fringilla coelebs
    Φανέτο Common linnet Linaria cannabina
    Σκαρθάκι European serin Serinus serinus
    Φλώρος European greenfinch Chloris chloris
    Λούγαρο Eurasian siskin Spinus spinus
    Κοκκοθραύστης Hawfinch Coccothraustes coccothraustes - -

    Τσίχλες

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Τσαρτσάρα (Turdus viscivorus)
    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Τσαρτσάρα Mistle thrush Turdus viscivorus - -
    Κεδρότσιχλα Fieldfare Turdus pilaris -
    Κοκκινότσιχλα Redwing Turdus iliacus - -
    Τσίχλα (Κελαηδότσιχλα) Song thrush Turdus philomelos
    Κότσυφας Common blackbird Turdus merula
    Γαλαζοκότσυφας Blue rock thrush Monticola solitarius

    Τσιχλόνια

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Φρυγανοτσίχλονο (Emberiza caesia)
    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Τσιφτάς Corn bunting Emberiza calandra
    Σιρλοτσίχλονο Cirl bunting Emberiza cirlus
    Φρυγανοτσίχλονο Cretzschmar's bunting Emberiza caesia

    Σπουργίτια

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Σπιτοσπουργίτης House sparrow Passer domesticus

    Κεφαλάδες

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Αετομάχος Red backed shrike Lanius collurio
    Κοκκινοκεφαλάς Woodchat shrike Lanius senator

    Σουσουράδες & Κελάδες

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Δεντροκελάδα (Anthus trivialis)
    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Λευκοσουσουράδα White Wagtail Motacilla alba -
    Σταχτοσουσουράδα Grey Wagtail Motacilla cinerea -
    Λιβαδοκελάδα Meadow pipit Anthus pratensis
    Κιτρινοσουσουράδα Western Yellow Wagtail Motacilla flava - -
    Δεντροκελάδα Tree pipit Anthus trivialis - -
    Ωχροκελάδα Tawny pipit Anthus campestris - -
    Νεροκελάδα Water pipit Anthus spinoletta -

    Κορυδαλλοί

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Κατσουλιέρης Crested lark Galerida cristata
    Σιταρήθρα Eurasian skylark Alauda arvensis - -
    Δεντροσταρήθρα Woodlark Lullula arborea

    Παπαδίτσες, τσομπανάκοι και συγγενή

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Βραχοτσοπανάκος (Sitta neumayer)

    Στις κορυφές γυροπετάνε κοράκια, ενώ μέσα στο δάσος ακούγονται συνέχεια οι καμποδεντροβάτες, οι δεντροτσοπανάκοι, οι διάφορες παπαδίτσες και άλλα πουλά του μικτού δάσους. Τέλος, στα λιβάδια και τις κορυφογραμμές ζουν σκουρόβλαχοι, πέρδικες, βουνοτσίχλονα (Emberiza cia), αετομάχοι (Lanius collurio), γαλαζοκότσυφες (Monticola solitarius), πετροκότσυφες (Monticola saxatilis) και βραχοτσοπανάκοι (Sitta neumayer).

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Καλόγερος Great tit Parus major
    Γαλαζοπαπαδίτσα Eurasian blue tit Cyanistes caeruleus
    Αιγίθαλος Long-tailed tit Aegithalos caudatus - -
    Βραχοτσοπανάκος Western rock nuthatch Sitta neumayer
    Τρυποφράχτης Wren Troglodytes troglodytes

    Τσιροβάκοι, τριλιστές & βασιλίσκοι

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Κοκκινοτσιροβάκος (Sylvia cantillans)
    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Κοκκινοτσιροβάκος Eastern subalpine warbler Sylvia cantillans
    Αιγαιοτσιροβάκος Rüpell's warbler Sylvia rueppelli - -
    Θαμνοτσιροβάκος Common whitethroat Sylvia communis - -
    Μελωδοτσιροβάκος Eastern Orphean warbler Sylvia crassirostris - -
    Μαυροτσιροβάκος Sardinian warbler Sylvia melanocephala
    Μαυροσκούφης Eurasian blackcap Sylvia atricapilla
    Ψευταηδόνι Cetti's warbler Cettia cetti - -

    Ψάλτες

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Θαμνοψάλτης Dunnock Prunella modularis

    Φυλλοσκόποι

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Δεντροφυλλοσκόπος Common chiffchaff Phylloscopus collybita
    Θαμνοφυλλοσκόπος Willow warbler Phylloscopus trochilus - -

    Αιγοθηλίδες

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Γιδοβύζι European nightjar Caprimulgus europaeus -

    Μυγοχάφτες

    Νότια Εύβοια topoguide
    Τα πουλιά της Νότιας Εύβοιας
    Κοκκινολαίμης (Erithacus rubecula)
    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Σταχτομυγοχάφτης Spotted flycatcher Muscicapa striata - -
    Κρικομυγοχάφτης Collared flycatcher Ficedula albicollis - -
    Καρβουνιάρης Black redstart Phoenicurus ochruros
    Κοκκινούρης (Φοινίκουρος) Common redstart Phoenicurus phoenicurus - -
    Σταχτοπετρόκλης Northern wheatear Oenanthe oenanthe
    Ασπροκωλίνα Western black-eared wheatear Oenanthe hispanica
    Καστανολαίμης Whinchat Saxicola rubetra
    Μαυρολαίμης European stonechat Saxicola rubicola
    Κοκκινολαίμης European robin Erithacus rubecula
    Αηδόνι Common nightingale Luscinia megarhynchos

    Νεροκότσυφες

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Νεροκότσυφας White-throated dipper Cinclus cinclus - -

    Οριολίδες

    Ελληνικό όνομα
    Αγγλικό όνομα
    Επιστημονικό όνομα Ακτές & ρέματα Θαμνώνες & φρύγανα Κορυφές Όχης
    Συκοφάγος Eurasian Golden Oriole Oriolus Oriolus - -

    Κείμενο & φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

    topoguide Greece

    Οδηγός της Νότιας Εύβοιας

    topoguide Greece
    Αναλυτική παρουσίαση ειδών πουλιών της Νότιας Εύβοιας, με περιγραφή και φωτογραφίες, περιλαμβάνεται στον οδηγό Νότια Εύβοια topoguide της AnaDigit.

    Ο οδηγός Νότια Εύβοια topoguide είναι διαθέσιμος για συσκευές Android ως μία απο τις δεκάδες διαθέσιμες περιοχές της Ελλάδας, μέσα στη γενική εφαρμογή topoguide Greece. Η Νότια Εύβοια περιλαμβάνεται στην ομάδα της Κεντρικής Ελλάδας. Αποκτήστε τον οδηγό της Νότιας Εύβοιας ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή.

    Ο οδηγός Νότια Εύβοια topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Αποκτήστε τον οδηγό της Νότιας Εύβοιας ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή, κάνοντας τη σχετική αγορά από την ομάδα της Κεντρικής Ελλάδας.

    Στο πεδίο, το topoguide Greece κάνει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, ειδοποιώντας τον πεζοπόρο για την απομάκρυνσή του από το μονοπάτι, ενώ παράλληλα τον ενημερώνει για δεκάδες Σημεία Ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην περιοχή της διαδρομής.