Πεζοπορία στη Βάλια Κάλντα

Πεζοπορία στη Βάλια Κάλντα

Η κοιλάδα Βάλια Κάλντα (στη λατινογενή γλώσσα των Βλάχων κατοίκων των γύρω χωριών σημαίνει "Ζεστή Κοιλάδα") είναι μια βαθιά και σχετικά κλειστή κοιλάδα της Βόρειας Πίνδου. Απο το κέντρο της κοιλάδας πηγάζει το Αρκουδόρεμα, που είναι ο κυριότερος παραπόταμος του άνω ρου του Αώου ποταμού.
Το σύνολο της κοιλάδας προστατεύται ως Εθνικός Δρυμός Πίνδου. Ο Δρυμός ιδρύθηκε το 1966 και καλύπτει έκταση 68.8 τετρ.χλμ., από τα οποία τα 33.5 τετρ.χλμ. αποτελούν τον πυρήνα και τα υπόλοιπα 35.2 τετρ.χλμ. την περιφερειακή ζώνη.
Στην περίμετρο της Βάλια Κάλντα οι οικισμοί Βοβούσα, Περιβόλι, Μηλιά, Κρανιά και Μοναχίτι, ενώ η πλησιέστερη πόλη είναι το Μέτσοβο.

Οι πεζοπορίες

Στη Βάλια Κάλντα υπάρχουν αρκετές, μεγάλες και εντυπωσιακές ορειβατικές διαδρομές. Αν και οι περισσότερες έχουν ελλιπή ή καθόλου σήμανση, το πεδίο είναι καθαρό και είναι εύκολο να ακολουθήσει τα μονοπάτια και τις φυσικές γραμμές. Οι κυριότερες διαδρομές είναι:


Το "Πίχτιο" δίκτυο

Από το Δήμο Μετσόβου και το φυσιολατρικό Σύλλογο "Κολάκης Πίχτος" σχεδιάστηκε και σηματοδοτήθηκε ένα πλέγμα επτά μεγάλων πεζοπορικών διαδρομών. Τρεις από αυτές τις διαδρομές διατρέχουν την περιοχή της Βάλια Κάλντα. Οι διαδρομές σηματοδοτήθηκαν αρχικά με τετράγωνα πορτοκαλί σήματα πάνω σε μεταλλικούς πασσάλους, με το διακριτικό όνομα της κάθε διαδρομής.


Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6

Στην πορεία του από την Ηγουμενίτσα στα ανατολικά σύνορα της χώρας, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6 διέρχεται από την περιοχή της Βάλια Κάλντα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το σκέλος που πάει απο τη Μηλιά μέχρι τον άξονα της κοιλάδας και το τμήμα που οδηγεί στη Βοβούσα.


Το καταφύγιο Βάλια Κάλντα

Το καταφύγιο Βάλια Κάλντα βρίσκεται στη θέση Λάριανη, 3 χλμ. πριν από τον οικισμό της Βοβούσας. Είναι χωρητικότητας 50 ατόμων, ενώ διαθέτει χώρους υποδοχής και μεγάλο εστιατόριο που μπορεί να εξυπηρετήσουν έως 100 άτομα. Επικοινωνία: τηλ. 26510.29445, 26510.22226 και 26560.22200.

Βοβούσα: Το καταφύγιο Βάλια Κάλντα

Το καταφύγιο Μαυροβουνίου

Στη θέση Kόκκινη Bρύση και σε υψόμετρο 1950μ. βρίσκεται το πετρόχτιστο ορειβατικό καταφύγιο Μαυροβουνίου του Δήμου Μετσόβου. Eχει χωρητικότητα 30 ατόμων και διαθέτει νερό, κουζίνα και μαγειρικά σκεύη. Για διαμονή επικοινωνήστε με τον διαχειριστή του καταφυγίου στο Μέτσοβο στο τηλ. 26560 41207.

Λεκάνη Πηγών Αώου: Το καταφύγιο Μαυροβουνίου

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Βάλια Κάλντα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.