Μοναστήρια της Πεντέλης

Μοναστήρια της Πεντέλης

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Πεντέλη topoGuide
Πεντέλη topoGuide: Η μονή Παντοκράτορος

Η Πεντέλη συγκέντρωσε από τα πρώιμα χριστιανικά χρόνια το ενδιαφέρον του μοναχισμού. Πλήθος ασκηταριών αναπτύχθηκαν σε όλη τη χριστιανική περίοδο στις πλαγιές της, συνήθως κοντά σε σπήλαια ή θέσεις με νερό. Αρκετά από τα ξωκλήσια που βρίσκουμε σήμερα στο βουνό είναι παλιά μονύδρια, ενώ μερικοί μοναστικοί πυρήνες εξελίχθηκαν στα μεγάλα σημερινά μοναστήρια.

Πεντέλη topoGuide
Πεντέλη topoGuide: Η μονή Εφραίμ

Τα τέσσερα παλαιότερα μοναστικά συγκροτήματα της Πεντέλης είναι η μονή Παντοκράτορος Ταώ (που έδωσε και το τοπωνύμιο της Νταού Πεντέλης), η μονή Πεντέλης στην Παλαιά Πεντέλη, η μονή Καλησίων, στο ρέμα Βαλανάρη και η μονή Εφραίμ, στη Νέα Μάκρη. Οι μονές Αγίου Γεωργίου στο Βρανά είναι μεταβυζαντινή, ενώ η Αγίου παντελήμονα στον Κοκκιναρά είναι νεώτερη.
Στην περιοχή του Διονύσου έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν αρκετές μικρές μονές, για την ιστορική διαδρομή των οποίων ελάχιστα είναι γνωστά.

Πεντέλη topoGuide
Πεντέλη topoGuide: Η μονή Καλησίων

Φωτογραφίες και περιγραφές όλων των μοναστηριών της Πεντέλης περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Πεντέλη topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος.