Χλωρίδα της Πεντέλης

Χλωρίδα της Πεντέλης

Γνωρίστε είδη φυτών

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η χλωρίδα στη χρονιά και το υψόμετρο

Τα ανθισμένα φυτά ανά μήνα
Το υψομετρικό εύρος κάθε είδους
Campanula drabifolia
Πεντέλη topoguide: Campanula drabifolia

Στην Πεντέλη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 700 είδη φυτών. Η τυπική άνοιξη της Αττικής είναι και εδώ εκρηκτική και οι άδεντρες πλαγιές γεμίζουν από ίριδες, καμπανούλες, ορχιδέες, κρόκους, φριτιλάριες και άλλα ποώδη. Ανάμεσά τους πολλά σπάνια και ενδημικά φυτά, μεταξύ των οποίων η Silene pentelica, το Verbascum pentelicum, η μαύρη φριτιλάρια Fritillaria obliqua, η καμπανούλα Campanula celsii celsi, η τοπική κενταύρια Centaurea attica pentelica και η βιόλα Viola hymettia.

Tragopogon porrifolius
Πεντέλη topoguide: Tragopogon porrifolius

Η Πεντέλη έχει επίσης μεγάλη ποικιλία από ορχεοειδή, με πιό διαδεδομένα τα τυπικά είδη ορχιδέας της Αττικής, αλλά και μερικές εκπλήξεις.
Αναλυτικότερη παρουσίαση γίνεται στο κεφάλαιο οι Ορχιδέες της Πεντέλης.

.

Viola kitaibeliana
Πεντέλη topoguide: Viola kitaibeliana

Χλωριδικές διαδρομές

Για την αμεσότερη γνωριμία του πεζοπόρου και του φυσιοδίφη με τη χλωρίδα της Πεντέλης, το topoguide.gr παρέχει 3 διαδρομές που έχουν σχετιστεί με χαρακτηριστικά είδη φυτών της άμεσης γειτονίας τους. Οι διαδρομές αυτές περιλαμβάνονται και στην εφαρμογή Πεντέλη topoguide.

Τα φυτά της κορυφής Πύρεζα (L= 4313 m)
Τα φυτά της περιοχής της Εκάλης (L= 4873 m)
Φυτά της Μαυρηνόρας (L= 7603 m)

Η χλωρίδα της Πεντέλης

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών χλωρίδας της Πεντέλης, σπάνιων και κοινών, όπως και οι πιο πάνω χλωριδικές διαδρομές περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Πεντέλη topoguide.

Η εφαρμογή Πεντέλη topoguide είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android από το Play Store.

Η εφαρμογή Πεντέλη topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad), που δίνει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές των επιμέρους περιοχών της Ελλάδας.

Η εφαρμογή Πεντέλη topoguide καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού.
Η εφαρμογή παρέχει επίσης οδηγίες πλοήγηση κατά μήκος των χλωριδικών διαδρομών. Καθώς ο πεζοπόρος πλησιάζει τη θέση ενός φυτού, η εφαρμογή ενεργοποιεί το αντίστοιχο λήμμα από τον οδηγό, δημιουργώντας έτσι μια ζωντανή διαδικασία μύησης στη φύση του βουνού.