Τεχνητή λίμνη Μόρνου

Υγρότοποι της Κεντρικής Ελλάδας

Τεχνητή λίμνη Μόρνου

Τεχνητή λίμνη Μόρνου: Η τεχνητή λίμνη Μόρνου αποτελεί το μεγαλύτερο υδάτινο σώμα στην ορεινή Κεντρική Ελλάδα
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Η τεχνητή λίμνη Μόρνου αποτελεί το μεγαλύτερο υδάτινο σώμα στην ορεινή Κεντρική Ελλάδα
Πατήστε για μεγέθυνση

Ο Μόρνος, ο κύριος των νερών

Με μήκος 70 χλμ., ο Μόρνος είναι ένας σχετικά σύντομης διαδρομής ορεινός ποταμός. Η περιοχή που διασχίζει ανήκε στην αρχαιότητα στους Οφιονείς Αιτωλούς και τους Οζολούς Λοκρούς και το αρχαίο όνομα του ποταμού ήταν Δαφνούς (συνηθισμένο τοπωνύμιο του φυτικού κόσμου) ή Υλαίαθος.

Γκιώνα topoguide
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Ο άνω ρους του Μόρνου είναι ένα συνηθισμένο ορεινό ποτάμι

Ο άνω ρους του Μόρνου συγκεντρώνει τις απορροές της μεγάλης λεκάνης ανάμεσα στη ΝΔ Οίτη, τα ανατολικά Βαρδούσια και τη δυτική Γκιώνα.

Είναι αδύνατον να πει κανείς που ακριβώς είναι οι πηγές του ποταμού, καθότι όλο το πέταλο του βορινού υδροκρίτη του διαμορφώνεται σε φλύσχες, που σχηματίζουν αναρίθμητες και ταυτόχρονα μικρές αναβλύσεις. Έτσι, στα Βαρδούσια ως ανώτερες πηγές του Μόρνου θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι αναβλύσεις γύρω από το διάσελο Σταυρός (1730 μ.). Συμβολικά, πηγή του θεωρείται και η πηγή Κάρδωμα (ή Βρύση Αμαλίας, προς τιμήν της βασίλισσας Αμαλίας) στην ορεογραφική σύνδεση Οίτης και Βαρδουσίων (1210 μ.), η οποία γειτνιάζει με το Μέγα Ρέμα, βορειότερο παραπόταμο του Μορνου. Πιο ανατολικά το ψηλότερο ρέμα που πέφτει στο ποτάμι ξεκινά κάπου στα 2000 μ. από τον Πύργο, την ψηλότερη κορυφή της Οίτης. Αντίστοιχα, η ψηλότερη συνεισφορά της Γκιώνας μπορεί να αναζητηθεί στις πηγές της Βαθιάς Λάκκας (γύρω στα 1850 μ.).

Γκιώνα topoguide
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Ο γνωστός σε όλους του εκδρομείς της ορεινής Φωκίδας καταρράκτης της Στρόμης τροφοδοτεί το Μόρνο

Στο ύψος του Λιδορικίου, ο Μόρνος δέχεται τα νερά του ποταμού Κόκκινου (Κοκκινοπόταμου), που συγκεντρώνει τις απορροές της δυτικής πλευράς των Βαρδουσίων. Ο μέσος ρους του εμπλουτίζεται από πολλούς παραπόταμους (όπως το Κερασόρεμα) και τελικά το ποτάμι εκβάλει στον Κορινθιακό, ανάμεσα στο Μαραθιά και το Μοναστηράκι. Η όλη λεκάνη απορροής του έχει συνολική επιφάνεια 1.180 τετ.χλμ. και η μέση ετήσια φυσική απορροή του φτάνει τα 800 εκατ. κυβ.μ.

Βαρδούσια topoguide
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Το κεφαλάρι Βελούχι πάνω από το χωριό Κάλλιο, ένας από τους πολλούς τροφοδότες του Μόρνου

Αρχαία κατοίκηση, οχυρώσεις και διαβάσεις της λεκάνης του Μόρνου

Γκιώνα topoguide
Κατοίκηση, οχυρώσεις και διαβάσεις της κοιλάδας του Μόρνου
Φύσκεις: τμήμα της οχύρωσης

Στην αρχαιότητα, η κατοίκηση στην άνω λεκάνη του Μόρνου περιορίστηκε σε εμφανώς κατάλληλες θέσεις, κοντά σε σημαντικούς εδαφικούς ή υδατικούς πόρους. Οι κυριότεροι γνωστοί οικισμοί της ιστορικής περιόδου είναι το Κάλλιο, οι Φύσκεις και το κάπως απόμερο Αιγύτειο.

Το Κάλλιο (ή Καλλίπολις)

Τα ήπια ανάγλυφα κάτω από το κεφαλάρι Βελούχι, μπροστά στο μεγάλο προστατευτικό βράχο, δίπλα στο πέρασμα του Στενού και πάνω σε έναν από τους σαφέστερα υποδεδειγμένους δρόμους της κοιλάδας, υπήρξαν ένας τόπος προικισμένος που προσέλκυσε την κατοίκηση από την απώτερη αρχαιότητα. Ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ., οι κάτοικοι της περιοχής, που ανήκαν στην αιτωλική φυλή των Οφιονέων, οργάνωσαν κάτω από το κεφαλάρι μια ολοκληρωμένη πόλη και στον παρακείμενο απόρθητο βράχο ύψωσαν την ακρόπολή τους. Στην πόλη ανασκάφηκαν ένα νεκροταφείο, δυο ιερά, η αγορά, το θέατρο και ο οχυρωματιός περίβολος. Σε κτίσμα, που έμεινε γνωστό ως η «Οικία του αρχείου», βρέθηκαν περί τα 600 πήλινα σφραγίσματα.

Βαρδούσια topoguide
Τμήμα της οχύρωσης της ακρόπολης του αρχαίου Καλλίου

Το Κάλλιο (ή Καλλίπολις, όπως αναφερόταν στην ελληνιστική περίοδο) αποτέλεσε διοικητικό κέντρο της περιοχής. Ο οικισμός υπέστη την εκδικητική μανία των Γαλατών το 279 π.Χ., όταν ξέσπασαν στον πληθυσμό της κώμης μετά την αντίσταση που συνάντησαν από τους Αιτωλούς: ο εξανδραποδισμός των Καλλιέων όμως γέννησε την αιτωλική και ευρυτανική πανστρατιά που κατέληξε στην πλήρη κσταστροφή των Γαλατών στα Κοκκάλια.

Βαρδούσια topoguide
Τμήμα των μεσαιωνικών προσθηκών στο τείχος της ακρόπολης του αρχαίου Καλλίου

Η πόλη ανοικοδομήθηκε και άκμασε, για να πέσει στην αφάνεια λίγους αιώνες αργότερα. Σταδιακά, το κέντρο βάρους της λεκανης μετατοπίστηκε στο Λιδωρίκι, ωστόσο ο βράχος του Καλλίου παρέμεινε το μοναδικό οχυρό της περιοχής και κάποια στιγμή στο Μεσαίωνα τα αρχαία τείχη συμπληρώθηκαν με επάλξεις και κτήρια.

Σήμερα όλα τα μέρη της πόλης, εκτός της ακρόπολης, είναι βυθισμένα στα ρηχά της λίμνης.

Ο πύργος της Υπαπαντής,
το Παλιόκαστο και ο Γλας

Γκιώνα topoguide
Ο αρχαίος πύργος της Υπαπαντής

Στην αρχαιότητα, η επικοινωνία της Δωρίδας με τη Σπερχειάδα και την Ευρυτανία γινόταν μέσω της κοιλάδας του άνω ρου του Μόρνου και από τα περάσματα των σημερινών χωριών Δάφνη, Ανατολή και Μάρμαρα. Κατά μήκος αυτού του άξονα υπήρχαν φρουρές και μικρά οχυρά και μάλιστα και από τις δύο πλευρές του ποταμού.

Λείψανα αυτών των οχυρών βρίκουμε σήμερα στην Υπαπαντή (ανάμεσα Λιδορίκι και Λευκαδίτι), στο Παλιόκαστρο (ανάμεσα Λευκαδίτι και Συκιά) και στο Γλα (απέναντι από τη Συκιά, στη δυτική όχθη του ποταμού).

Γκιώνα topoguide
Το παρόδιο οχυρό Παλιόκαστρο

Πιο ενδιαφέρων από τα τρια αυτά οχυρά είναι ο τετράγωνος πύργος της Υπαπαντής, κτισμένος σε απρόσιτη θέση, που ωστόσο έχει άμεση οπτική επικοινωνία με την ακρόπολη των Καλλιέων. Είναι πιθανόν η άβολη θέση να αποσκοπούσε στην οπτική επαφή με άλλες φρουρές στα βόρεια, οπότε ο πύργος της Υπαπαντής να αποτελούσε την κομβική φρυκτωρία σε ένα δίκτυο επικοινωνιών ανάμεσα στους Αιτωλούς και τους Ευρυτάνες.

Σημειώνουμε εδώ ότι στο βόρειο άκρο των περασμάτων προς τη Σπερχειάδα έχουν ανασκαφεί 3 ομάδες ομάδες κιβωτιόσχημων τάφων, που εικάζεται ότι ανήκαν σε προϊστορικούς πληθυσμούς που μετακινούντο ανάμεσα στις κοιλάδες του Μόρνου και του Ίναχου. Ο κόσμος ήταν ανέκαθεν μικρός !

Τα χωριά της άνω κοιλάδας του Μόρνου

Γκιώνα topoguide
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Η Λεύκα είναι το μόνο χωριό που βρέθηκε να είναι παραλίμνιο

Μετά το τέλος της αρχαιοτητας και μέχρι το ύστερο Βυζάντιο, η λεκάνη στα ανάντι του φράγματος κατοικήθηκε από την αυγή του πολιτισμού υπό το σύνηθες πρότυπο διάσπαρτης και εποχικής κατοίκησης. Με την παγίωση των οικισμών στη μέση Τουρκοκρατία, το οικιστικό πλέγμα διαμορφώνεται ως εξής:

Οίτη topoguide
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Το Λευκαδίτι και η Συκιά, κάτω από το απρόσιτο Ξηροβούνι
  • Στην κοιλάδα του Κόκκινου, και κατά μήκος μιας ζώνη σχετικής καταλληλότητας που κυμαίνεται ανάμεσα στα 800 με τα 1100 μέτρα υψόμετρο, συναντάμε τα χωριά Διακόπι, Τρίστενο, Δάφνος, Διχώρι και Ψηλό Χωριό, αρθρωμένα γύρω από το τοπικό κεφαλοχώρι Πενταγιοί.

  • Το Κόκκινο, ο Άβορος, το Δωρικό, η Λεύκα και το (νέο) Κάλλιο είναι γαντζωμένα σε πλαγιές γύρω από τη λίμνη.

  • Στις πλαγιές των Βαρδουσίων, κατά μήκος του κεντρικού κλάδου του Μόρνου και στην ισοϋψή των 900 μ. βρίσκονται ο Κονιάκος και η Κάτω Μουσουνίτσα, λίγο ψηλότερα ο Αθανάσιος Διάκος (Πάνω Μουσουνίτσα) και λίγο χαμηλότερα το Τριβίδι.

  • Στις πλαγιές της Γκιώνας ανασαίνει ακόμα το Λευκαδίτι, ενώ στην έξοδο του Λαζορέματος κρύβεται η Συκιά και σε ένα δευτερεύον ποτάμι η Στρώμη.

  • Στο πέταλο του βορινού υδροκρίτη του ποταμού απλώνονται τα χωριά Πυρά, Μαυρολιθάρι και Καστριώτισα, που όλα φωλιάζουν σε πλαγιές της Οίτης.

  • Το κεφαλοχώρι της περιοχής είναι το Λιδορίκι, που αγναντεύει τη λίμνη από την ψηλή, περίοπτη θέση του, στους πρόποδες της Γκιώνας.

Οι γέφυρες του Μόρνου

Γκιώνα topoguide
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Τα βάθρα της παλιάς γέφυρας Νταού που εξυπηρετούσε τις Μουσουνίτσες

Ο Μόρνος και οι παραπόταμοί του διατέμνουν μια περιοχή με μάλλον αραιή κατοίκηση, οπότε οι ανάγκες διασύνδεσης δεν ήταν έντονες. Επιπλέον, τα χωριά χωροθετήθηκαν σε θέσεις που εξυπηρετούνται άριστα από άξονες που διατρέχουν ισοϋψώς τις κοιλάδες. Τέλος, το πλάτος και η ορμή του ποταμού απαιτούσαν τεχνικές λύσεις που δεν μπορούσαν να υποστηριχθούν από την άτονη οικονομία των μικρών κτηνοτροφικών χωριών.

Γκιώνα topoguide
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Το γεφύρι της Στρώμης, στον παλιό δρόμο Στρώμη-Μαυρολιθάρι

Έτσι, οι γέφυρες στον άνω ρου του ποταμού ήσαν και εν πολλοίς παραμένουν περιορισμένες. Συγκεκριμένα, τα γνωστά παλιά γεφύρια στην άνω λεκάνη ήσαν:

  • Το γεφύρι της Στρώμης, στον παλιό δρόμο Στρώμη-Μαυρολιθάρι
  • Η γέφυρα Νταού, στη διάβαση προς τις Μουσουνίτσες
  • Το γεφύρι του Στενού, σπουδαίο έργο που εξυπηρετούσε όλη την εσωτερική Δωρίδα και κατακλύστηκε από τη λίμνη
  • Το γεφύρι του Κονιάκου, στη σύνδεση του χωριού με το Λευκαδίτι και από εκεί με το Λιδορίκι.

Φράγμα και υδραγωγείο Μόρνου:
ένα μεγάλο υδραυλικό έργο

Τεχνητή λίμνη Μόρνου: Η περιοχή του φράγματος
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Η περιοχή του φράγματος
Πατήστε για μεγέθυνση

Λίγο πριν τη συμβολή με τον Κόκκινο, ο Μόρνος διατρέχει μια ομαλή χαλικόστρωτη πεδιάδα, που οριοθετείται στα νότια από τον κάμπο της Βελάς και τον αυχένα Γκιώνας-Ορέων Λιδορικίου. Αμέσως μετά, το ποτάμι διασχίζει τα λεγόμενα Στενά του Μόρνου, βραχύ ασβεστολιθικό φαράγγι στην νότια απόληξη των Βαρδουσίων και κάτω από το βράχο της ακρόπολης του αρχαίου Καλλίου. Η τοπογραφία της λεκάνης και των Στενών, η γεωμετρία της άνω κοιλάδας καθώς και το υψόμετρο της θέσης ενέπνευσαν τους τεχνικούς επιστήμονες να χωροθετήσουν εδώ ακριβώς ένα μεγάλο ταμιευτήρα, με κύριο σκοπό την ύδρευση της Αθήνας και στόχο την αντιμετώπιση της λειψιδρίας και το υψηλό κόστος άντλησης του νερού από την Υλίκη. Το έργο προϋπέθετε την κατασκευή ενός μακρύτατου και μάλλον περίπλοκου υδραγωγείου, που θα εξασφάλιζε τη μεταφορά νερού προς την Αθήνα με τη βοήθεια της βαρύτητας.

Τεχνητή λίμνη Μόρνου: Το σημερινό Κάλλιο αποτελεί μετεγκατάσταση του παλιού χωριού, του Βελούχοβου
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Το σημερινό Κάλλιο αποτελεί μετεγκατάσταση του παλιού χωριού, του Βελούχοβου
Πατήστε για μεγέθυνση

Το έργο μελετήθηκε διεξοδικά και σχεδιάστηκε με προσοχή στη δεκαετία του 1970. Η διάτρηση της Γκιώνας και η κοιλάδα της Άμφισσας έθεσαν μείζονα τεχνικά προβλήματα, που λύθηκαν με σύνεση και αποτελεσματικότητα. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1972 και ήταν λειτουργικό από το 1981.

Το φράγμα του ταμιευτήρα κατασκευάστηκε κοντά στα Στενά, έχει ύψος 126 μ. και είναι τύπου βαρύτητας (χωμάτινο με αργιλικό πυρήνα). Ο ταμιευτήρας κατέκλυσε τη ζώνη ανάμεσα στο Λιδορίκι, τη Βελά και τα Στενά και κατέπνιξε το μικρό χωριό Κάλλιο (Βελούχοβο) και τον παρακείμενο αρχαίου ναό του αρχαίου Κάλλιου (τα σπίτια μεταφέρθηκα ψηλότερα, τα αρχαία καταχώθηκαν). Η μέση επιφάνεια της λίμνης έχει έκταση 15 τετ.χλμ. στο υψόμετρο των 446 μέτρων και έχει μέγιστη χωρητικότητα 764 εκατ. κυβ.μ. Στη λίμνη συμβάλλει και ο Κόκκινος ποταμός, ενώ σε δεύτερη φάση προστέθηκε σημαντικό μέρος της παροχής του Εύηνου, ο άνω ρους του οποίου συλλαμβάνεται στο φράγμα Αγίου Δημητρίου και εκτρέπεται με σήραγγα μήκους 29 χλμ. προς τον ταμιευτήρα του Μόρνου.

Τεχνητή λίμνη Μόρνου: Γενική εικόνα του ταμιευτήρα
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Γενική εικόνα του ταμιευτήρα
Πατήστε για μεγέθυνση

Το υδραγωγείο του Μόρνου μπορεί να παράσχει 210 εκατ. κυβ.μ./έτος. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης με συνολικό μήκος 190 χλμ. και περιλαμβάνει 15 σήραγγες συνολικού μήκους 71 χλμ. και ένα μεγάλο σιφώνι στην ύφεση Άμφισσας - Δελφών. Το νερό τροφοδοτεί τις μονάδες επεξεργασίας νερού της ΕΥΔΑΠ στα ανατολικά του λεκανοπεδίου της Αττικής (από όπου προωθείται με αντλιοστάσια προς την Αθήνα), ενώ ένα μικρό μέρος ενισχύει το υδραγωγείο Υλίκης - Λίμνης Μαραθώνα.

Το οικοσύστημα της τεχνητής λίμνης Μόρνου

Η υδάτινη μάζα της τεχνητής λίμνης του Μόρνου είναι σε άμεση συνάφεια με τα περιβάλλοντα φυσικά στοιχεία, δηλαδή τους κάμπους, τα δάση και τους βραχώδεις σχηματισμούς, μέρος των οποίων άλλωστε κατέκλυσε κατά τη δημιουργία της.

Επιγραμματικά, οι ενότητες που συναποτελούν το οικοσύστημα της τεχνητής λίμνης Μόρνου είναι οι εξής:

Γκιώνα topoguide
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Το στενό στη θέση Πελέση, όπου η παλιά και οι νεότερες γέφυρες του Μόρνου προς τις Μουσουνίτσες
  • Η υδάτινη επιφάνεια της τεχνητής λίμνης Μόρνου. Πρόκειται για μια ολιγοτροφική λίμνη με πλούσια ιχθυοπανίδα και ελάχιστη όχληση, καθώς καμία ανθρώπινη δραστηριότητα δεν επιτρέπεται.

  • Ο κάμπος της Βελάς, ένα εκτεταμένο και σύνθετο σύστημα από παλιά χωράφια, λιμώνες, πετρολίβαδα, εποχικά λιμνία, ξερολιθιές, καλλιεργήσιμους και εγκαταλελειμένους οπωρώνες, ομάδες ημιάγριων καρποφόρων, συστάδες φυλλοβόλων και κωνοφόρων και λόχμες υδρόφιλων δέντρων.

  • Οι εποχικά κατακλυζόμενες επιφάνειες εκατέρωθεν του δρόμου Λιδορίκι-Λεύκα, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον παρυδάτιων και άλλων πουλιών.

  • Οι δεντροστοιχίες και συστάδες υγρόφιλων δέντρων που σχηματίζονται κατά μήκος των ρεμάτων και στην επαφή του πέριξ υδρογραφικού ιστού με τη λίμνη.

  • Οι ορθοπλαγιές και σπηλιές των βραχωδών όγκων γύρω από τη λίμνη.

  • Τα δάση δρυών και άλλων φυλλοβόλων των πλαγιών του περιγράμματος της λίμνης.

  • Τα δάση κωνοφόρων - φυσικά ελατοδάση και συστάδες προστατευτικών πευκοδασών που φυτεύτηκαν σε ορισμένες θέσεις.

  • Το απόθεμα παλιών γεωργικών γαιών, οργανωμένων σε πεζούλες, στα πρανή ανάμεσα στη λίμνη, τον άξονα του Μόρνου και τη βάση του ελατοδάσους.
Βαρδούσια topoguide
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Οι πλαγιές των Βαρδουσίων γύρω από την τεχνητή λίμνη καλύπτονται από μικτά δάση δρυών και κωνοφόρων

Αυτό το πολυσύνθετο και εξαιρετικά ποικίλο σύστημα διατηρεί μια αξιοσημείωση φυσικότητα και ταυτόχρονα βρίσκεται υπό καθεστώς περιορισμένης όχλησης, καθώς οι παραγωγικές δραστηριότητες στην περιοχή του Λιδορικίου έχουν ατονήσει - μια τάση στην οποία και η δημιουργία του ταμιευτήρα έχει το ρόλο της.

Βαρδούσια topoguide
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Ομάδα σπηλαίων στη Συκιά, χαρακτηριστικό κατάλυμα για τις Κάργιες της περιοχής

Ως αποτέλεσμα, η ενότητα χερσαίων και υδάτινων βιοτόπων της τεχνητής λίμνης του Μόρνου φιλοξενεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πανίδα. Στα θηλαστικά ξεχωριστές παρουσίες αποτελούν ο Λύκος, το Τσακάλι και η Βίδρα. Η ορνιθοπανίδα συντίθεται από περίπου 130 είδη, ανάμεσα στα οποία διακρίνουμε το Χρυσαετό, τα τρια είδη του γένους Accipiter, το Μπούφο, το Μαυροπελαργό, τον Πράσινο και το Βαλκανικό Δρυοκολάπτη καθώς και αρκετά καθαρά ορεινά είδη που διαχειμάζουν στο ήπιο υψόμετρο της Βελάς, όπως η Χιονάδα, το Χρυσοτσίχλονο και άλλα. Στα καθαρά υδρόβια και παρυδάτια, αξίζει να σημειωθεί η παρουσία ενός σημαντικού αριθμού Κορμοράνων, των τριών μεγάλων ερωδιών και ορισμένων παπιών.

Η λίμνη του Μόρνου έχει ενταχθεί στον κατάλογο Natura 2000 με τον κωδικό GR2450003.

Τεχνητή λίμνη Μόρνου: Η διακύμανση της στάθμης του ταμιευτήρα δεν επιτρέπει την εγκατάσταση τυπικής παρόχθιας βλάστησης
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Η διακύμανση της στάθμης του ταμιευτήρα
δεν επιτρέπει την εγκατάσταση τυπικής παρόχθιας βλάστησης
Πατήστε για μεγέθυνση

Τα πουλιά της
τεχνητής λίμνης του Μόρνου

Τεχνητή λίμνη Μόρνου: Πρωινή απογείωση Σταχτοτσικνιά από τα κτήρια των παλιών αγροτικών βιοτεχνιών του Λιδορικίου, σήμερα στην όχθη της λίμνης
Τεχνητή λίμνη Μόρνου
Πρωινή απογείωση Σταχτοτσικνιά
από τα κτήρια των παλιών αγροτικών βιοτεχνιών του Λιδορικίου,
σήμερα στην όχθη της λίμνης
Πατήστε για μεγέθυνση

Αρπακτικά

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Γερακίνα (Buteo buteo)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Χρυσαετός Golden eagle Aquila chrysaetos
Φιδαετός Short-toed snake eagle Circaetus gallicus
Γερακίνα Common buzzard Buteo buteo
Σφηκιάρης European honey buzzard Pernis apivorus
Διπλοσάινο Northern goshawk Accipiter gentilis
Ξεφτέρι Eurasian sparrowhawk Accipiter nisus
Σαΐνι Levant sparrowhawk Accipiter brevipes
Πετρίτης Peregrine falcon Falco peregrinus
Βραχοκιρκίνεζο Kestrel Falco tinnunculus
Κιρκινέζι Lesser kestrel Falco naumanni
Χρυσογέρακο Lanner falcon Falco biarmicus
Καλαμόκιρκος Western marsh harrier Circus aeruginosus
Χειμωνόκιρκος Hen harrier Circus cyaneus

Νυχτοπούλια

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Μπούφος Eagle owl Bubo bubo
Χουχουριστής Tawny Owl Strix aluco
Κουκουβάγια Little Owl Athene noctua
Τυτώ Barn owl Tyto alba
Γκιώνης Scops Owl Otus scops

Γλάροι & γλαρόνια

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Ασημόγλαρος της Μεσογείου Yellow Legged Gull Larus michahellis
Καστανοκέφαλος Γλάρος Black headed Gull Chroicocephalus ridibundus
Καλημάνα Northern lapwing Vanellus vanellus

Κορμοράνοι

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Κορμοράνοι (Phalacrocorax carbo)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Κορμοράνος Cormorant Phalacrocorax carbo

Παρυδάτια

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Ακτίτης Common Sandpiper Actitis hypoleucos
Λασπότρυγγας Wood sandpiper Tringa glareola
Δασότρυγγας Green sandpiper Tringa ochropus
Μπεκατσίνι Common snipe Gallinago gallinago

Ερωδιοί

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Σταχτοτσικνιάς Grey heron Ardea cinerea
Αργυροτσικνιάς Great egret Ardea alba
Λευκοτσικνιάς Little egret Egretta garzetta

Πελαργοί

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Μαυροπελαργός (Ciconia nigra)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Λευκοπελαργός White stork Ciconia ciconia
Μαυροπελαργός Black stork Ciconia nigra

Υδρόβια πουλιά
(Πάπιες, χήνες, βουτηχτάρια,
νερόκοτες, φαλαρίδες, κοτσέλες, πουλάδες)

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Φαλαρίδα (Fulica atra)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Πρασινοκέφαλη πάπια Mallard Anas platyrhynchos
Ψαλίδα Northern pintail Anas acuta
Σκουφοβουτηχτάρι Great crested grebe Podiceps cristatus
Νανοβουτηχτάρι Little grebe Tachybaptus ruficollis
Φαλαρίδα Eurasian coot Fulica atra
Νερόκοτα Common moorhen Gallinula chloropus
Νεροκοτσέλα Water rail Rallus aquaticus

Δρυοκολάπτες

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Πράσινος Δρυοκολάπτης (Picus viridis)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Πράσινος Δρυοκολάπτης European green woodpecker Picus viridis
Βαλκανικός Δρυοκολάπτης Syrian woodpecker Dendrocopos syriacus
Νανοδρυοκολάπτης Lesser spotted woodpecker Dryobates minor
Στραβολαίμης Eurasian wryneck Jynx torquilla

Κορακοειδή

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Κάργιες (Corvus monedula)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Κόρακας Raven Corvus corax
Κουρούνα Carrion crow Corvus cornix
Κάργια Western jackdaw Corvus monedula
Κίσσα Eurasian jay Garrulus glandarius
Καρακάξα Eurasian magpie Pica pica
Ψαρόνι Common starling Sturnus vulgaris

Περιστερόμορφα

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Αγριοπερίστερο (Columba livia)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Δεκαοχτούρα Eurasian collared dove Streptopelia decaocto
Τρυγόνι European turtle dove Streptopelia turtur
Φάσσα Common wood pigeon Columba palumbus
Αγριοπερίστερο Rock dove Columba livia

Κορακιόμορφα

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Μελισσοφάγος European bee-eater Merops apiaster
Τσαλαπετεινός Eurasian hoopoe Upupa epops
Αλκυόνη Kingfisher Alcedo atthis

Χελιδόνια & σταχτάρες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Σπιτοχελίδονο Western house martin Delichon urbicum
Σταβλοχελίδονο Barn swallow Hirundo rustica
Μιλτοχελίδονο Red-rumped swallow Cecropis daurica
Βραχοχελίδονο Eurasian crag martin Ptyonoprogne rupestris
Βουνοσταχτάρα Alpine swift Tachymarptis melba
Σταχτάρα Common swift Apus apus
Ωχροσταχτάρα Pallid swift Apus pallidus

Ορνιθόμορφα

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Πετροπέρδικα Rock partridge Alectoris graeca
Ορτύκι Common quail Coturnix coturnix

Κούκοι

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Κούκος Common cuckoo Cuculus canorus

Σπίζες

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Κοκκοθραύστης (Coccothraustes coccothraustes)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Καρδερίνα European goldfinch Carduelis carduelis
Σπίνος Eurasian chaffinch Fringilla coelebs
Χειμωνόσπινος Brambling Fringilla montifringilla
Χιονάδα Horned lark Eremophila alpestris
Φανέτο Common linnet Linaria cannabina
Σκαρθάκι European serin Serinus serinus
Φλώρος European greenfinch Chloris chloris
Λούγαρο Eurasian siskin Spinus spinus
Κοκκοθραύστης Hawfinch Coccothraustes coccothraustes

Τσιχλόνια

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Χρυσοτσίχλονο (Emberiza citrinella)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Τσιφτάς Corn bunting Emberiza calandra
Βλαχοτσίχλονο Ortolan bunting Emberiza hortulana
Βουνοτσίχλονο Rock bunting Emberiza cia
Σιρλοτσίχλονο Cirl bunting Emberiza cirlus
Καλαμοτσίχλονο Common reed bunting Emberiza schoeniclus
Χρυσοτσίχλονο Yellowhammer Emberiza citrinella

Τσίχλες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Τσαρτσάρα Mistle thrush Turdus viscivorus
Τσίχλα Song thrush Turdus philomelos
Κεδρότσιχλα Fieldfare Turdus pilaris
Κότσυφας Common blackbird Turdus merula
Γαλαζοκότσυφας Blue rock thrush Monticola solitarius

Νεροκότσυφες

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Νεροκότσυφας (Cinclus cinclus)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Νεροκότσυφας White-throated dipper Cinclus cinclus

Σπουργίτια

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Σπιτοσπουργίτης House sparrow Passer domesticus
Δεντροσπουργίτης Eurasian tree sparrow Passer montanus

Κεφαλάδες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Αετομάχος Red backed shrike Lanius collurio
Κοκκινοκεφαλάς Woodchat shrike Lanius senator

Σουσουράδες & κελάδες

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Νεροκελάδα (Anthus spinoletta)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Λευκοσουσουράδα White Wagtail Motacilla alba
Σταχτοσουσουράδα Grey Wagtail Motacilla cinerea
Κιτρινοσουσουράδα Western Yellow Wagtail Motacilla flava
Λιβαδοκελάδα Meadow pipit Anthus pratensis
Νεροκελάδα Water pipit Anthus spinoletta

Κορυδαλλοί

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Κατσουλιέρης Crested lark Galerida cristata
Σιταρήθρα Eurasian skylark Alauda arvensis
Δεντροσταρήθρα Woodlark Lullula arborea

Ποταμίδες & Στριτσίδες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Ωχροστριτσίδα Olivaceous Warbler Iduna pallida

Παπαδίτσες, Τσοπανάκοι και λοιποί συγγενείς

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Τρυποφράχτης (Troglodytes troglodytes)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Καλόγερος Great tit Parus major
Ελατοπαπαδίτσα Coal tit Periparus ater
Αιγίθαλος Long-tailed tit Aegithalos caudatus
Γαλαζοπαπαδίτσα Eurasian blue tit Cyanistes caeruleus
Κλειδωνάς Sombre tit Poecile lugubris
Βραχοτσοπανάκος Western rock nuthatch Sitta neumayer
Δεντροτσοπανάκος Eurasian nuthatch Sitta europaea
Τρυποφράχτης Wren Troglodytes troglodytes

Τσιροβάκοι, τριλιστές & βασιλίσκοι

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Πυρροβασιλίσκος (Regulus ignicapilla)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Μαυροσκούφης Eurasian blackcap Sylvia atricapilla
Μαυροτσιροβάκος Sardinian warbler Curruca melanocephala
Πυρροβασιλίσκος Common firecrest Regulus ignicapilla
Ψευταηδόνι Cetti's warbler Cettia cetti

Ψάλτες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Θαμνοψάλτης Dunnock Prunella modularis

Φυλλοσκόποι

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Δασοφυλλοσκόπος Wood warbler Phylloscopus sibilatrix
Δεντροφυλλοσκόπος Common chiffchaff Phylloscopus collybita

Μυγοχάφτες

Γκιώνα topoguide
Τα πουλιά της τεχνητής λίμνης Μόρνου
Καρβουνιάρης (Phoenicurus ochruros)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Σταχτομυγοχάφτης Spotted flycatcher Muscicapa striata
Καρβουνιάρης Black redstart Phoenicurus ochruros
Σταχτοπετρόκλης Northern wheatear Oenanthe oenanthe
Ασπροκωλίνα Western black-eared wheatear Oenanthe melanoleuca
Μαυρολαίμης African stonechat Saxicola rubicola
Κοκκινολαίμης European robin Erithacus rubecula
Αηδόνι Common nightingale Luscinia megarhynchos

Ποταμίδες & Στριτσίδες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα
Λιοστριτσίδα Olive-tree warbler Hippolais olivetorum

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος