Ανακαλύψτε τον Όλυμπο

Ανακαλύψτε τον Όλυμπο

Όλυμπος
Όλυμπος: Οι κορυφές από τα ανατολικά

Σκεπασμένος από χιόνια, μύθους ή σύννεφα, ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο αλλά και το πιο ξακουστό βουνό της Ελλάδας. Στο όριο ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, δεσπόζει πάνω από το Θεσσαλικό κάμπο και το Θερμαϊκό κόλπο.

Όλυμπος
Όλυμπος: Στη χαράδρα της Σταλαγματιάς

Στα νότια χωρίζεται από τον Κάτω Όλυμπο με το ρέμα της Ζηλιάνας. Η δυτική - νοτιοδυτική του πλευρά κατηφορίζει μέσα από λοφώδεις κτηνοτροφικές περιοχές προς τον κάμπο της Ελασσόνας, ενώ στα βορειοδυτικά χωρίζεται ασαφώς από τον Τίταρο και τα Πιέρια, με το διάσελο Σταυρός, στο δρόμο Πέτρας - Κοκκινοπλού.

Όλυμπος
Όλυμπος: Στη χαράδρα του Ενιπέα

O Όλυμπος έχει δεκάδες κορφές πάνω από 2.000 μέτρα με ψηλότερη το Μύτικα, 2918 μέτρα. Μαζί με τις γειτονικές του κορφές Στεφάνι, Σκάλα και Σκολιό, όλες γύρω στα 2.900 μέτρα, σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό βράχινο πέταλο που δεσπόζει πάνω από την παγετωνική κοιλάδα των Μεγάλων Καζανιών. Βόρεια και νότια του πετάλου των κορφών, υψώνονται ομαλά ο Προφήτης Ηλίας και ο Αγ. Αντώνης, και οι δύο κοντά στα 2.800 μέτρα. Νοτιοανατολικά από τον Αγ. Αντώνη, μια σημαντική σε έκταση περιοχή, με υψόμετρο γύρω στα 2.500 μέτρα προσθέτει μερικές ακόμα εξάρσεις στο σύστημα των κορφών: Καλόγερος, Πάγος, Μεταμόρφωση, Φράγκου Αλώνι και άλλες. Τέλος στα δυτικά του Αγ. Αντώνη, ξεκόβεται με βορεινή διεύθυνση η κορυφογραμμή του Φλάμπουρσυ - Κίτρους.

Όλυμπος
Όλυμπος: Το ασκηταριό του Αγίου Διονυσίου

Τον ορεινό όγκο του Ολύμπου αυλακώνουν βαθειές χαράδρες, με γνωστότερη αυτή του Ενιπέα, που ξεκινάει από το πέταλο των Σταυροϊιών με ανατολική διεύθυνση για να καταλήξει στην πεδιάδα του Λιτόχωρου. Το ρέμα του Ενιπέα σχηματίζεται από πολλές πηγές, με πιο γνωστή τη μεγάλη πηγή στη θέση Πριόνια, στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, όπου άφθονο νερό αναβλύζει μέσα από τους βράχους. Η χαράδρα συνεχίζει υγρή, με πλούσια βλάστηση και απόκρημνες βραχώδεις πλαγιές μέχρι την έξοδό της όπου ορθώνονται σαν φρουροί οι ορθοπλαγιές της Ζηλνιάς και της Γκόλνας.

Όλυμπος
Όλυμπος: Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra) στο Οροπέδιο των Μουσών

Η βόρεια πλευρά του βουνού αυλακώνεται από δύο μεγάλες χαράδρες, του Παπά το ρέμα και το Ξερολάκκι. Στη δυτική πλευρά του βουνού, η κυριότερη χαράδρα είναι η Σταλαγματιά που ανοίγεται ανάμεσα στις κορυφογραμμές του Φλάμπουρου και Πύργου Γρίβα και καταλήγει νότια από τον Κοκκινοπλού. Πολλές ακόμα χαράδρες και ρεματιές αυλακώνουν την ανατολική πλευρά του βουνού με πιο ενδιαφέρουσες αυτές της Μάλτας και της Σκανδαλιάρας.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τον Όλυμπο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.