Με campervan στον Όλυμπο

Με campervan στον Όλυμπο

Λίμνη Μπάρα

Ο Όλυμπος, γενικά απόκρημνος και δυσπρόσιτος, δεν έχει εσωτερικό οδικό δίκτυο. Ο μοναδικός δρόμος που φτάνει κάπως στο εσωτερικό του βουνού είναι ο δύσβατος χωματόδρομος προς την Καλύβα Χριστάκη, στα πόδια της δυτικής πλαγιάς του Σκολιού, όπου μόνο ένα καλοστημένο 4x4 όχημα μπορεί να φτάσει.

Η μόνη πρόσβαση προς την ανώτερη ζώνη του Ολύμπου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από campervan είναι ο άσφαλτος προς το ΚΕΟΑΧ. Αντίθετα, υπάρχουν πολλά περιμετρικά στοιχεία που μπορούν να υποδεχθούν ένα campervan, προσφέροντας ταυτόχρονα πρόσβαση στις πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές του βουνού.

Η λίμνη Μπάρα είναι από τα ομορφότερα τοπία του Ολύμπου και αποτελεί ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις στον Βόρειο Όλυμπο.

Με campervan στη λίμνη Μπάρα

Η λίμνη Μπάρα

Η λίμνη Μπάρα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, στο ομώνυμο οροπέδιο, πολύ κοντά στο δρόμο που συνδέει την Πέτρα με τον Κοκκινοπηλό. Η τοποθεσία έχει υψόμετρο μόλις 680 μ. και βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της συνήθους χιονοκάλυψης του βουνού, ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα.

Η Μπάρα είναι ιδανική για ολιγοήμερη παραμονή με αντίσκηνο ή αυτοκινούμενο. Νερό θα βρούμε στην κοντινή πηγή-ποτίστρα Μπάρα.

Από τη λίμνη ξεκινούν πεζοπορικές διαδρομές προς το χωριό Πέτρα, το Ξερολάκκι και το καταφύγιο Κρεβάτια. Ο κεντρικός χωματόδρομος προσπέλασης συνεχίζει παράλληλα με τον άξονα του Ξερολακκιού και τον τέμνει για να κατευθυνθεί προς Κοκκινοπηλό. Από παρακλάδια του κύριου αυτού δρόμου μπορούμε να διεσιδύσουμε ψηλότερα στο Ξερολάκκι, φτάνοντας στην αρχή της άνω ρεματιάς του Ξερολακκιού, που οδηγεί στη Λάκκα Χριστάκη, αλλά και στη βάση των λιγότερο γνωστών περασμάτων που οδηγούν στο Κρυφό Φαράγγι, τα Καζάνια και την Κόψη Σκολιού.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

ΟΛΥΜΠΟΣ – 60 διαδρομές

Ο οδηγός ΟΛΥΜΠΟΣ – 60 διαδρομές είναι ο πληρέστερος, ο πιο σύγχρονος και ο πλέον ενημερωμένος οδηγός του Ολύμπου. Το μεγάλο αυτό βιβλίο – 264 σελίδες, 65 χάρτες και 150 φωτογραφίες – καλύπτει όλες τις πλευρές του μυθικού βουνού: γεωγραφία, βλάστηση, χλωρίδα, πανίδα, μνημεία, καταφύγια και ορειβατικές διαδρομές, καθώς και αναλυτικά κεφάλαια για τη διάσωση, το ορεινό τρέξιμο, το ορειβατικό σκι, την αναρρίχηση και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Ο οδηγός καλύπτει 60 διαφορετικές ορειβατικές διαδρομές στον Όλυμπο. Πρακτικά, έχουν περιληφθεί όλα τα γνωστά και περισσότερο ή λιγότερο σημαδεμένα μονοπάτια του μεγάλου βουνού: όλες οι αναβάσεις στις κορυφές και τα καταφύγια, όλες οι μικρές δημοφιλείς πεζοπορίες και όλες οι μεγάλες διασχίσεις. Κάθε διαδρομή παρουσιάζεται μέσα από μια αναλυτική περιγραφή και ένα λεπτομερή χάρτη. Τα μετρητικά στοιχεία και η αξιολόγηση κινδύνων και δυσκολιών επιτρέπουν στον ορειβάτη να επιλέξει τη διαδρομή που αντιστοιχεί στις ικανότητές του.

ΟΛΥΜΠΟΣ – 60 διαδρομές
ΟΛΥΜΠΟΣ – 60 διαδρομές

Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, η δασολόγος Κατερίνα Ζαγκαρέτου και ο πολιτικός μηχανικός Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος, ο οδηγός ΟΛΥΜΠΟΣ – 60 διαδρομές επιδιώκει να αναστήσει μέσα στον επισκέπτη του βουνού έναν Όλυμπο αντάξιο του μεγέθους ενός παγκόσμιου συμβόλου.

Ο Νίκος Νέζης, που υπογράφει τον εισαγωγικό χαιρετισμό, αξιολογεί το έργο ως σημείο αναφοράς στη βιβλιογραφία του Ολύμπου.

Ο οδηγός Όλυμπος – 60 διαδρομές είναι διαθέσιμος από το e-shop του topoguide.gr.