Με campervan στον Όλυμπο

Με campervan στον Όλυμπο

Λίμνη Μπάρα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ο Όλυμπος, γενικά απόκρημνος και δυσπρόσιτος, δεν έχει εσωτερικό οδικό δίκτυο. Ο μοναδικός δρόμος που φτάνει κάπως στο εσωτερικό του βουνού είναι ο δύσβατος χωματόδρομος προς την Καλύβα Χριστάκη, στα πόδια της δυτικής πλαγιάς του Σκολιού, όπου μόνο ένα καλοστημένο 4x4 όχημα μπορεί να φτάσει.

Η μόνη πρόσβαση προς την ανώτερη ζώνη του Ολύμπου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από campervan είναι ο άσφαλτος προς το ΚΕΟΑΧ. Αντίθετα, υπάρχουν πολλά περιμετρικά στοιχεία που μπορούν να υποδεχθούν ένα campervan, προσφέροντας ταυτόχρονα πρόσβαση στις πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές του βουνού.

Η λίμνη Μπάρα είναι από τα ομορφότερα τοπία του Ολύμπου και αποτελεί ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις στον Βόρειο Όλυμπο.

Με campervan στη λίμνη Μπάρα

Η λίμνη Μπάρα

Η λίμνη Μπάρα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, στο ομώνυμο οροπέδιο, πολύ κοντά στο δρόμο που συνδέει την Πέτρα με τον Κοκκινοπηλό. Η τοποθεσία έχει υψόμετρο μόλις 680 μ. και βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της συνήθους χιονοκάλυψης του βουνού, ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα.

Η Μπάρα είναι ιδανική για ολιγοήμερη παραμονή με αντίσκηνο ή αυτοκινούμενο. Νερό θα βρούμε στην κοντινή πηγή-ποτίστρα Μπάρα.

Από τη λίμνη ξεκινούν πεζοπορικές διαδρομές προς το χωριό Πέτρα, το Ξερολάκκι και το καταφύγιο Κρεβάτια. Ο κεντρικός χωματόδρομος προσπέλασης συνεχίζει παράλληλα με τον άξονα του Ξερολακκιού και τον τέμνει για να κατευθυνθεί προς Κοκκινοπηλό. Από παρακλάδια του κύριου αυτού δρόμου μπορούμε να διεσιδύσουμε ψηλότερα στο Ξερολάκκι, φτάνοντας στην αρχή της άνω ρεματιάς του Ξερολακκιού, που οδηγεί στη Λάκκα Χριστάκη, αλλά και στη βάση των λιγότερο γνωστών περασμάτων που οδηγούν στο Κρυφό Φαράγγι, τα Καζάνια και την Κόψη Σκολιού.