Πρόσωπα του Ολύμπου
Πρόσωπα του Ολύμπου
Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Η σειρά των άρθρων πάνω στα Πρόσωπα του Ολύμπου αποτελούν ένα εγχείρημα παρουσίασης ορισμένων ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που καταβάλλουν προσωπικές προσπάθειες για την προστασία και την ανάδειξη του Ολύμπου. Ο «αγώνας» αυτός μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, ανάλογα με τα «όπλα» του καθενός μας. Το κοινό γνώρισμα όλων αυτών που ζητούν κάτι παραπάνω από εκτόνωσή και διαφυγή, είτε ως αθλούμενοι είτε ως φυσιολάτρες, είναι ότι εκεί βρίσκουν πάντα και ένα κομμάτι του εαυτού τους.
Ανάμεσα σε αυτούς που αγαπούν το βουνό και είναι διατεθειμένοι να κοπιάσουν, προκειμένου να μπορούμε όλοι να το απολαμβάνουμε με ασφάλεια, είναι και ο ορειβάτης Βασίλης Μαμούρης.
Βασίλης Μαμούρης

Γεννημένος στην Κατερίνη, το 1965, ο Βασίλης Μαμούρης ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ως αθλητής του βόλλεϋ και αποφοίτησε από τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επαγγελματικά απασχολείται μέχρι σήμερα ως γυμναστής σε δημοτικά σχολεία. Ανέκαθεν επικροτούσε το ομαδικό πνεύμα στην άθληση και κατ’ επέκταση στις δραστηριότητες του ορεινού χώρου.
«Κάπως αργά», όπως μας εκμυστηρεύτηκε, στα 25 του χρόνια, άρχισε να ασχολείται με την ορειβασία, συμμετέχοντας στις εξορμήσεις του ΣΕΟ Κατερίνης. Μετά από πολλές πορείες μικρότερης αλλά και μεγαλύτερης δυσκολίας, η «ματαιοδοξία στην αρχή και η αγάπη για το πραγματικό βουνό στη συνέχεια», τον οδήγησαν στην παραδοσιακή αναρρίχηση. Το Ξερολάκι, η κόψη του Ναούμ και τα Καζάνια, ήταν τα «λημέρια» του για πολλά χρόνια, όπως και η κόψη του Προφήτη Ηλία και τα λούκια στα Κόκκαλα πιο πρόσφατα.
Υπήρξε αντιπρόεδρος, έφορος ορειβασίας-αναρρίχησης και αρχηγός αναβάσεων του ΣΕΟ Κατερίνης. Σε συνεργασία με το σύλλογό του, δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης των Πιερίων, του Ξερολακίου και συνολικά του Β-ΒΔ Ολύμπου με δημοσιεύσεις, χάρτες αλλά και καθαρισμούς και σημάνσεις μονοπατιών. Επιπλέον ανέλαβε ένα ρόλο δύσκολο για εκείνη την εποχή ως επικοινωνιακός σύνδεσμος ανάμεσα στο σύλλογό του, με τον ΕΟΣ Λιτοχώρου και τον ΕΟΣ Κατερίνης.
Το 1995 παρακολούθησε μια από τις πρώτες σχολές ορειβασίας αρχαρίων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) που έγινε στην Πιερία. Σύντομα συνέχισε και με τη σχολή μέσου επιπέδου, που έγινε και αυτή με συνεργασία του ΣΕΟ Κατερίνης και του ΕΟΣ Λιτοχώρου.

Χτίζοντας σταδικά μια πολύ καλή φήμη, κέρδισαν την εμπιστοσύνη της ορειβατικής κοινότητας. Σύντομα προέβησαν στον καθαρισμό και τη σηματοδότηση πολλών μονοπατιών της περιοχής δημιουργώντας το δίκτυο μονοπατιών του Β-ΒΑ Ολύμπου. Παράλληλα ξεκίνησαν και οργάνωσαν τα αναρριχητικά πεδία κάτω από το καταφύγιο και προς το ρέμα του Παπά. Επίσης ήταν πάντα κοντά στον ΕΟΣ Βροντούς, τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου, του οποίου και σήμερα ο Βασίλης είναι επίτιμο μέλος.
Ο διορισμός του ως γυμναστή σε σχολεία της νησιωτικής Ελλάδας δεν ανέκοψε τη δράση του και έτσι συνέχισε να παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις στον Όλυμπο, ασχολούμενος με το βουνό και με τη σχεδίαση χαρτών και εκεί, όπως αυτών του ορεινού χώρου της Ρόδου.



Προοπτικό της Βόρειας πλευράς του Ολύμπου με επισημασμένες
τις διαδρομές που σηματοδότησε ο Β. Μαμούρης και η ομάδα του (πατήστε για μεγέθυνση).
Τα σχέδια του Βασίλη Μαμούρη για το μέλλον είναι πολλά και επικεντρώνονται στην ανάδειξη λιγότερο γνωστών-συνδετικών διαδρομών της ΒΑ και Βόρειας ΒΔ πλευράς, με γνώμονα πάντα την προστασία του φυσικού τοπίου. Εξάλλου, όσοι συγκινούνται τόσο όσο ο ίδιος στη θέα της λιγότερο γνωστής πλευρά του Ολύμπου, δύσκολα σταματούν να θέτουν νέους στόχους και να τους πετυχαίνουν…
ΟΛΥΜΠΟΣ – 60 διαδρομές
Ο οδηγός ΟΛΥΜΠΟΣ – 60 διαδρομές είναι ο πληρέστερος, ο πιο σύγχρονος και ο πλέον ενημερωμένος οδηγός του Ολύμπου. Το μεγάλο αυτό βιβλίο – 264 σελίδες, 65 χάρτες και 150 φωτογραφίες – καλύπτει όλες τις πλευρές του μυθικού βουνού: γεωγραφία, βλάστηση, χλωρίδα, πανίδα, μνημεία, καταφύγια και ορειβατικές διαδρομές, καθώς και αναλυτικά κεφάλαια για τη διάσωση, το ορεινό τρέξιμο, το ορειβατικό σκι, την αναρρίχηση και τον αναγκαίο εξοπλισμό.
Ο οδηγός καλύπτει 60 διαφορετικές ορειβατικές διαδρομές στον Όλυμπο. Πρακτικά, έχουν περιληφθεί όλα τα γνωστά και περισσότερο ή λιγότερο σημαδεμένα μονοπάτια του μεγάλου βουνού: όλες οι αναβάσεις στις κορυφές και τα καταφύγια, όλες οι μικρές δημοφιλείς πεζοπορίες και όλες οι μεγάλες διασχίσεις. Κάθε διαδρομή παρουσιάζεται μέσα από μια αναλυτική περιγραφή και ένα λεπτομερή χάρτη. Τα μετρητικά στοιχεία και η αξιολόγηση κινδύνων και δυσκολιών επιτρέπουν στον ορειβάτη να επιλέξει τη διαδρομή που αντιστοιχεί στις ικανότητές του.
Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, η δασολόγος Κατερίνα Ζαγκαρέτου και ο πολιτικός μηχανικός Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος, ο οδηγός ΟΛΥΜΠΟΣ – 60 διαδρομές επιδιώκει να αναστήσει μέσα στον επισκέπτη του βουνού έναν Όλυμπο αντάξιο του μεγέθους ενός παγκόσμιου συμβόλου.
Ο Νίκος Νέζης, που υπογράφει τον εισαγωγικό χαιρετισμό, αξιολογεί το έργο ως σημείο αναφοράς στη βιβλιογραφία του Ολύμπου.
Ο οδηγός Όλυμπος – 60 διαδρομές είναι διαθέσιμος από το e-shop του topoguide.gr.