Ανακαλύψτε τον Κιθαιρώνα

Ανακαλύψτε τον Κιθαιρώνα

Κιθαιρώνας: η κορυφή

Ο Κιθαιρώνας, χαμηλός αλλά κομβικός όγκος στη βοιωτική γεωγραφία, συνέχεται με τον πολύκλαδο Ελικώνα και την επιμήκη Πάστρα, αποτελώντας έτσι τμήμα του ορεινού τόξου που οριοθετεί το νότιο κράσπεδο των θηβαϊκών κάμπων. Ως μέλος αυτού του ορεινού συστήματος, που περιόριζε αλλά ταυτόχρονα ασφάλιζε τις βοιωτικές επικράτειες, ο Κιθαιρώνας μετείχε έντονα στη μυθολογία και την ιστορική γεωγραφία της περιοχής.

Η γεωγραφία του βουνού είναι απλή: η μακριά ασβεστολιθική ράχη του εκτείνεται, σε μια απόλυτη ευθεία από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ανάμεσα στο πέρασμα της Κάζας και τις ακτές του Κορινθιακού. Περίπου στο μέσον της απόστασης, η κορυφογραμμή φτάνει στο ψηλότερο σημείο, την κορυφή Προφήτης Ηλίας (ή Ελατιάς, 1.409 μ.).

Ο πληρέστερος οδηγός για τον Κιθαιρώνα είναι η εφαρμογή Κιθαιρώνας topoGuide. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Η εφαρμογή περιλαμβάνει 13 πεζοπορικές διαδρομές. Οι διαδρομές πλαισιώνονται από αναλυτικές περιγραφές, φωτογραφίες και τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και παροτρύνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.