Τα μονοπάτια του Κιθαιρώνα

Τα μονοπάτια του Κιθαιρώνα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ο Κιθαιρώνας προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για πεζοπορικές διαδρομές. Καθώς ωστόσο το κυρίως σώμα του βουνού έχει σπιλωθεί από δρόμους και εγκαταστάσεις, οι πιό ενδιαφέρουσες πορείες σήμερα βρίσκονται στην περίμετρο της κύριας κορυφής: πάνω από τα Βίλια, στη λεκάνη της Λιβαδόστρας, καθώς και ανάμεσα στα Βίλια και το Πόρτο Γερμενό.

Το Εθνικό Μονοπάτι Ο22, η μεγάλη πεζοπορική διαδρομή που συνδέει τον Παρνασσό με την Αθήνα, διασχίζει τον Κιθαιρώνα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Έχουμε οργανώσει τη διάσχιση αυτή στα παρακάτω τέσσερα σκέλη:

Η παράκτια ζώνη ανάμεσα στην Αλυκή και την Ψάθα μπορεί να περπατηθεί. Έχουμε οργανώσει την μεγάλη αυτή πορεία σε τέσσερεις διαδρομές:

Στο κυρίως σώμα του βουνού έχουν εντοπιστεί, πάνω σε παλιές συνδέσεις, τέσσερεις ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές:

Όλες οι πιό πάνω διαδρομές περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Κιθαιρώνας topoGuide. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Η εφαρμογή περιλαμβάνει 13 πεζοπορικές διαδρομές. Οι διαδρομές πλαισιώνονται από αναλυτικές περιγραφές, φωτογραφίες και τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και παροτρύνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.