Εκκλησίες του Κιθαιρώνα

Εκκλησίες του Κιθαιρώνα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Εκτός από την μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία κατάκορφα του Κιθαιρώνα, λίγες άλλες εκκλησίες μπορούν να εντοπιστούν στο στενό εσωτερικό κόσμο του βουνού. Οι δύο πιο χαρακτηριστικές είναι ο Άγιος Ιωάννης στο Φιλίππι και η Παναγία στην πηγή Γκούρα.

Κιθαιρώνας topoguide
Κιθαιρώνας topoguide: Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, στο Φιλίππι

Από τους ενοριακούς ναούς των οικισμών γύρω από τον Κιθαιρώνα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο σχετικές εκκλησίες των Βιλίων. Δίπλα στον παλιό ναό των Ταξιαρχών, τρίκλιτη βασιλική του 1637, υψώνεται ο νεώτερος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που κατασκευάστηκε σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ (Ernst Ziller) κατά τα έτη 1983-7. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρα είναι ένα σημαντικό αρχιτεκτονικά έργο και εντάσσεται στη σειρά των σταυροειδών ναών με ελεύθερο επιμήκες δικιόνιο, με πρώτο έργο της τάσης αυτής τον Άγιο Λουκά Πατησίων.

Κιθαιρώνας topoguide
Κιθαιρώνας topoguide: Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στα Βίλια, έργο του Ερνέστου Τσίλερ

Ενδιαφέροντα είναι και τα μεγάλα εικονοστάσια, κυρίως αυτά που αποτελούν τοπόσημα του βουνού και συνήθως βρίσκονται σε διάσελα ή περάσματα.

Φωτογραφίες και περιγραφές όλων των εκκλησιών του Κιθαιρώνα περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Κιθαιρώνας topoGuide. Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος.