Σπήλαια και βάραθρα του Κιθαιρώνα

Σπήλαια και βάραθρα του Κιθαιρώνα

Κείμενο: Τ. Αδαμακόπουλος

Λόγω της προέλευσης και της ηλικίας των ασβεστολίθων, ο Κιθαιρώνας εμφανίζει αρκετές γεωμορφές οφειλόμενες στην καρστική διάβρωση, με πιό εμφανείς εκφράσεις τις δολίνες και τα σπήλαια.
Το πιό συζητημένο σπήλαιο του Κιθαιρώνα είναι το λέγομενο Νυμφαίο του Κιθαιρώνα, αφιερωμένο στις Σφραγιτίδες Νύμφες, που αναφέρεται από τους Παυσανία, Πλούταρχο και Αριστοτέλη. Το σπήλαιο, που είχε χρησιμοποιηθεί και ως μαντείο, τοποθετείται απο τον Παυσανία στην "κορυφή του Κιθαιρώνα", η οποία όπως προκύπτει από άλλα στοιχεία, μπορεί να αναγνωριστεί στην κορυφή Λουκίσθι, οπότε το σπήλαιο πιθανόν να ταυτίζεται με την Σπηλιά Λουκίσθι.

Ο πληρέστερος οδηγός για τον Κιθαιρώνα είναι η εφαρμογή Κιθαιρώνας topoGuide. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Η εφαρμογή περιλαμβάνει 13 πεζοπορικές διαδρομές. Οι διαδρομές πλαισιώνονται από αναλυτικές περιγραφές, φωτογραφίες και τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και παροτρύνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος με ακρίβεια.