Πεζοπορία στην Οίτη

Πεζοπορία στην Οίτη

Εκτός από το οδικό δίκτυο που την διατέμνει, και το οποίο είναι ιδανικό για μεγάλες ποδηλατικές διασχίσεις, η Οίτη χαρίζει στον πεζοπόρο ένα πολύ ευχάριστο πεδίο μεγάλων διαδρομών. Η κλασική ανάβαση στις κορυφές της Οίτης περιλαμβάνει το μονοπάτι από την Υπάτη στο καταφύγιο του ΕΟΣ Λαμίας στη θέση Τράπεζα και καταλήγει στις Λιβαδιές, από όπου συνεχίζει είτε προς τη δεύτερη σε ύψος αλλά πολύ εντυπωσιακή κορυφή Γρεβενό, είτε προς την ψηλότερη κορυφή Πύργος. Στην κορυφή Πύργος συγκλίνουν και άλλες δύο διαδρομές, που ξεκινούν από την Καστανιά ή το Νεοχώρι.

Οίτη topoGuide
Οίτη topoGuide: Ανεβαίνοντας προς τον Πύργο

Με βάση την Υπάτη μπορούμε να κάνουμε αρκετές διαδρομές, είτε προς τα γύρω χωριά, είτε σε άλλους προορισμούς. Η διαδρομή Υπάτη-Ροδοκάλο-Καστανιά αποτελεί μια εξαιρετική πορεία, που μπορεί να γίνει όλο το χρόνο. Μπορεί να συνδυαστεί με την μικρή διαδρομή Καστανιά-Καπνοχώρι και το ένα σκέλος του μονοπατιού των Φαρμακιδών και να δώσουν μια καταπληκτική κυκλική πορεία. Τέλος, μια σχετικά δύσκολη, αλλά γεμάτη οπτικές εκπλήξεις διαδρομή, είναι η ανάβαση που οδηγεί στο σπηλαιοεκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ.

Από το γειτονικό στην Υπάτη Αργυροχώρι ξεκινούν δύο διαδρομές, η μικρή πορεία προς την πηγή Αμπελάκι και το ωραίο λιβάδι της, και η μεγάλη ανάβαση από το Αργυροχώρι στο καταφύγιο ΕΟΣ, που περνά από την - γεμάτη κοπάδια άλλοτε, έρημη τώρα - Ζαπαντόλακκα.

Οίτη topoGuide
Οίτη topoGuide: Η πινακίδα καλωσορίσματος του μονοπατιού από το χωριό Πυρά προς την Πυρά Ηρακλέους

Από την Παύλιανη ξεκινούν δύο μεγάλες διαδρομές που οδηγούν στο οροπέδιο Καταβόθρα, η πολύ καλά σημασμένη διαδρομή Παύλιανη-Πυργάκι-Μακρυράχη-Πυρά Ηρακλέους-Καταβόθρα και η διαδρομή Παύλιανη-διάσελο Ξεροβουνίου-Καταβόθρα. Και οι δύο αυτές διαδρομές μπορούν να συνδυαστούν με την καθαρά ορειβατική ανάβαση από την Καταβόθρα στον Πύργο. Τέλος, διανοίχθηκε πρόσφατα ένα εξαιρετικό μονοπάτι, με άριστη σήμανση και ωραίες κατασκευές, από το χωριό Πυρά προς την Πυρά Ηρακλέους.

Γύρω από την Παύλιανη δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα δίκτυο οικογενειακών πεζοποριών, που αποτελείται τρία κύρια σκέλη και διάφορες μικρές συνδέσεις. Το πνεύμα των διαδρομών αυτών είναι η συνεχής πρόκληση των αρχάριων και των παιδιών ώστε να αντιληφθούν ένα περπάτημα μίας ή δύο ωρών ως ένα παιχνίδι εκπλήξεων. Τα δύο πρώτα σκέλη μπορούν να συνδυαστούν στην κυκλική πορεία Παρκάκι-Μεσόραχο, ενώ το τρίτο σκέλος συνθέτει την κυκλική πορεία Παύλιανη-υγρότοπος Τζιρού-Αγία Παρασκευή-Παύλιανη.

Οίτη topoGuide
Οίτη topoGuide: Το οροπέδιο Λούκα από το μονοπάτι προς τις Λιβαδιές. Στο βάθος η Λαμία

Από το Κωσταλέξι, μπορεί κανείς να ανέβει μέχρι το οροπέδιο Λούκα και από εκεί να κατευθυνθεί είτε προς τις Λιβαδιές, είτε προς το Άγιο Πνεύμα.

Τέλος, πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι πορείες που μπορούν να συνδυαστούν με το μονοπάτι των σιδηροδρομικών, που έχει διανοιχθεί στα τοιχώματα της χαράδρας του Ασωπού. Με βάση το μονοπάτι αυτό, πολλές ομάδες κάνουν μικρές ή μεγαλύτερες διασχίσεις, είτε κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, είτε εγκάρσιά της.

Η ΒΑ πλευρά της Οίτης αυλακώνεται από μεγάλα, απόκρημνα και παράλληλα φαράγγια, που αποτελούν αντικείμενο των ελλήνων και ξένων φίλων του canyoning. Τα κυριότερα από αυτά παρουσιάζονται εδώ.

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας για την Οίτη είναι η εφαρμογή Οίτη topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).

Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 25 πεζοπορικές και περιβαλλοντικές διαδρομές.

Όλες οι διαδρομές πλαισιώνονται από τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.