Το νερό στη Ζάκυνθο

Το νερό στη Ζάκυνθο

Ζάκυνθος topoGuide
Ζάκυνθος topoGuide: Η κρήνη του Ενετικού υδραγωγείου

Η παρουσία των επιφανειακών νερών είναι ιδιαίτερα τσιγκούνικη στη Ζάκυνθο και η κατανομή τους άνιση, σε σχέση με τις άλλες ευκαιρίες των φυσικών πόρων - άρα και την ανάγκη για κατοίκηση. Εκτός από τις μικρές πηγές της Μπόχαλης, της Ρίζας και του Σκοπού, που ύδρευαν τους γύρω οικισμούς, η υπόλοιπη Ζάκυνθος αναγάστηκε να καταφύγει στην αξιοποίηση των ομβρίων υδάτων - είτε συγκεντρώνοντας τα άμεσα, σε στέρνες και ρηχά πηγάδια, είτε εντοπίζοντάς τα στον κοντινό υδροφορέα, με τη βοήθεια βαθύτερων πηγαδιών.
Ο περιηγητής της Ζακυνθινής υπαίθρου θα βρει αναρίθμητες διαφορετικές περιπώσεις να μελετήσει.

Ζάκυνθος topoGuide
Ζάκυνθος topoGuide: Τα μεσαιωνικά πηγάδια στον Ανδρονιό, κοντά στον Αγαλά

Μια εικόνα της υδρογραφίας της Ζακύνθου καθώς και περιγραφές και φωτογραφίες των πηγών, πηγαδιών και στερνών του νησιού περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Ζάκυνθος topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Η εφαρμογή Zakynthos topoGuide περιλαμβάνει επίσης έναν πλήρη off-line λεπτομερή χάρτη της Ζακύνθου, μια μεγάλη εισαγωγή στη γεωγραφία, την ιστορία, το τοπίο και τη φύση της Ζακύνθου και Σημεία Ενδιαφέροντος. Στο πεδίο, η εφαρμογή αποκαλύπτει την πλησιέστερη από 34 πεζοπορικές διαδρομές και κάνει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της.