Ζήρεια (Κυλλήνη)

Η Ζήρεια ή Κυλλήνη (2.374 μ.) είναι το ψηλότερο βουνό της Κορινθίας και το δεύτερο της Πελοποννήσου, μετά τον Ταύγετο. Όπως όλο το τείχος της βόρειας Πελοποννήσου, η Ζήρεια υψώνεται απότομα από το επίπεδο της θάλασσας, μέχρι τις κορφές της, που πολλές ξεπερνούν τα 2000μ. Το ανάγλυφο κάνει ένα μεγάλο σκαλοπάτι στα 1500 μ. όπου απλώνεται ένα μεγάλο οροπέδιο και φωλιάζει η μικρή λίμνη του Δάσιου. Το συγκρότημα χωρίζεται σε δύο ενότητες, την κυρίως και τη Μικρή Ζήρεια (2.080 μ.), που περιβάλουν τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, από όπου απορρέει ο Τρικαλίτικος ποταμός, ο Σύθας της αρχαιότητας.
Η Ζήρεια προσφέρει ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών, μερικά από τα οποία είναι καλά σηματοδοτημένα. Παράλληλα, η μορφολογία και το ορεινό οδικό δίκτυο προσφέρονται για διαδρομές με ποδήλατο βουνού, ενώ o σημαντικός αγώνας ορεινού δρόμου Ziria Race συγκεντρώνει εκατοντάδες συμμετοχές κάθε χρόνο.

Ζήρεια: η νότια όψη

Μιά σύντομη παρουσίαση της Ζήρειας και μία πεζοπορική διαδρομή περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Hiking in Peloponnese. Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει 17 πεζοπορικές διαδρομές που καλύπτουν ολόκληρη την Πελοπόννησο.