Πεζοπορία στη Ζήρεια

Πεζοπορία στη Ζήρεια

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ζήρεια topoguide
Ζήρεια topoguide: Ανεβαίνοντας τη Φλαμπουρίτσα

Η Ζήρεια προσφέρει ένα πλούσιο δίκτυο σημαδεμένων πεζοπορικών διαδρομών, αποτέλεσμα παλιότερων προγραμμάτων ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή. Η υποδομή αυτή είναι ακόμα σε καλή κατάσταση στις περισσότερες διαδρομές.

Η μεγαλύτερη ομάδα διαδρομών αναπτύσσεται στη Μεγάλη Ζήρεια. Οι πιο δημοφιλείς διαδρομές στην ομάδα αυτή εκκινούν από τα Τρίκαλα και ανεβαίνουν από το Γυμνό, διασχίζουν το Οροπέδιο και κατευθύνονται είτε προς τη Φλαμπουρίτσα, είτε προς τη ψηλότερη κορυφή της Ζήρειας, περνώντας από το καταφύγιο Β.

Μια ακόμα ομάδα διαδρομών εκκινούν από τη Γκούρα και το Στενό και αφού περάσουν από το μεγάλο οροπέδιο Σκαφιδιά, οδηγούν στην ψηλότερη κορυφή.

Η Μικρή Ζήρεια φιλοξενεί αρκετές διαδρομές, που ξεκινούν από τα χωριά Κεφαλάρι και Κυλλήνη.

Ζήρεια topoguide
Ζήρεια topoguide: Στο δρόμο από το Μεσινό προς τη Σκαφιδιά, με θέα στη Ντουρντουβάνα

Οι διαδρομές από τα νότια, δηλαδή απο τη Γκούρα και το Στενό, ανεβαίνουν το πρώτο μεγάλο φυσικό τοίχο και μπαίνουν στη Σκαφιδιά, όπου συγκλίνουν. Η ζώνη νότια της ψηλότερης κορυφής κα ιτου Προφήτη Ηλία είναι πολύ απόκρημνη και υπάρχει μία μόνο δίοδος, η ρεματιά της Φαρμακίλας, την οποία ανεβαίνει το μοναδικό σημαδεμένο μονοπάτι της δύσβατης αυτής ζώνης. Η βασική διαδρομή είναι η πορεία Γκούρα-Φαρμακίλα-Κορυφή Ζήρειας, που έχει σημανθεί πρόσφατα - και πολύ καλά - επ' ευκαιρία του αγώνα Ziria SkyRace, τμήμα του οποίου αποτελεί. Μια ακόμα ευκολότερη πορεία είναι η κυκλική διαδρομή Γκούρα-Σκαφιδιά, που αξιοποιεί δύο πολύ καλά παλιά μονοπάτι.

Από το Κεφαλάρι, μπορούμε είτε να ανεβούμε απ' ευθείας στη Μικρή Ζήρεια, είτε διατρέχοντας το οροπέδιο Ισώματα να διασχίσουμε τον όγκο των κορυφών και να κατέβουμε στη Φλαμπουρίτσα.

Παράλληλα, η μορφολογία και το ορεινό οδικό δίκτυο προσφέρονται για διαδρομές με ποδήλατο βουνού, ενώ o σημαντικός αγώνας ορεινού τρεξίματος Ziria SkyRace συγκεντρώνει εκατοντάδες συμμετοχές κάθε χρόνο.

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας για τη Ζήρεια είναι η εφαρμογή Ζήρεια topoguide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS.

Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια και περιλαμβάνει 21 πεζοπορικές διαδρομές.