AZ guides: Όλυμπος-60 διαδρομές
AZ guides: Η νέα γενιά υβριδικών οδηγών πεδίου
Όλυμπος-60 διαδρομές

Ο οδηγός Όλυμπος-60 διαδρομές είναι ένα σύνθετο έντυπο, που με τις εικόνες, τα κείμενα, τους χάρτες και τις πληροφορίες του επιδιώκει να αναστήσει μέσα στον επισκέπτη του βουνού έναν Όλυμπο αντάξιο του μεγέθους ενός παγκόσμιου συμβόλου. Παράλληλα, υλοποιεί μια πρωτοποριακή σχέση ανάμεσα στο χαρτί και το ψηφιακό εργαλείο, δίνοντας και στα δύο μια νέα διάσταση.
Ο οδηγός είναι ο πρώτος της σειράς AZ guides, μιας μικτής βάσης κλασικών και ψηφιακών εργαλείων, που αποσκοπούν στην διευκόλυνση της προσέγγισης του ελληνικού ορεινού τοπίου. Ισορροπώντας, όπως και η εποχή τους, ανάμεσα στο έντυπο και το διαδίκτυο, τα AZ guides καλούν και αξιοποιούν και τα δύο αυτά μέσα ισότιμα. Κάθε διαδρομή είναι εξοπλισμένη με ένα QR code, που παραπέμπει σε στη σχετική ιστοσελίδα, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και νέα στοιχεία. Οι άνθρωποι πίσω από τα AZ guides θα κάνουν ότι πρέπει για να διατηρήσουν λειτουργική αυτή τη σχέση.
Ο οδηγός
Ο Όλυμπος-60 διαδρομές είναι ένα έντυπο 264 σελίδων, που καλύπτει σφαιρικά ολο το βουνό, ξεναγώντας τον ορειβάτη σε 60 διαδρομές. Περιλαμβάνει 65 χάρτες και 150 φωτογραφίες. Κάθε μία από τις 60 διαδρομές περιλαμβάνει μια αναλυτική περιγραφή, έναν τοπογραφικό χάρτη, υψομετρικό διάγραμμα και μετρητικά στοιχεία, ενώ δύο μικρά πλαίσια "Με μια ματιά" και "Tips" δίνουν άμεσα τη φυσιογνωμία της πορείας.
(πατήστε για μεγέθυνση).
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τα καταφύγια και τις 60 διαδρομές, οργανωμένες σε 13 ενότητες και αριθμημένες σειριακά. Οι διαδρομές είναι οι πιο κάτω: 1. Το E4
- Διαδρομή 1 Κοκκινοπηλός-Καταφύγιο ανάγκης Χριστάκη
- Διαδρομή 2 Καταφύγιο ανάγκης Χριστάκη-Καταφύγιο Σπ. Αγαπητός
- Διαδρομή 3 Καταφύγιο Σπ. Αγαπητός-Λιτόχωρο
- Διαδρομή 4 Πριόνια -Καταφύγιο Σπ. Αγαπητός
- Διαδρομή 5 Γκορτσιά-Καταφύγιο Πετρόστρουγκας
- Διαδρομή 6 Γκορτσιά-Καταφύγιο Γ. Αποστολίδης και Καταφύγιο Χ. Κάκαλος
- Διαδρομή 7 Άγιοι Απόστολοι-Καταφύγιο Κρεβάτια
- Διαδρομή 8 Άγιος Κωνσταντίνος -Ράχη- Κατ. Κορομηλιάς
- Διαδρομή 9 Πριόνια-Άγιο Σπήλαιο-Παλαιά μονή Αγίου Διονυσίου
- Διαδρομή 10 Άγιος Κωνσταντίνος-ρέμα Ορλιά-Κόκκινος Βράχος
- Διαδρομή 11 Αγία Κόρη-Ρέμα Αράπη
- Διαδρομή 12 Σταυρός-Μάννα-Σέλωμα
- Διαδρομή 13 Κυκλική διαδρομή Λιτόχωρο - Μύλοι - Προφήτης Ηλίας
- Διαδρομή 14 Κυκλική διαδρομή Προφήτης Ηλίας -Γκόλνα
- Διαδρομή 15 Κυκλική διαδρομή Λιτόχωρο-Σταυρός-Χαντόλια
- Διαδρομή 16 Κυκλική διαδρομή Λιτόχωρο-Γκόλνα-Ντελή-Άγιος Ιωάννης
- Διαδρομή 17 Κυκλική διαδρομή Άγιοι Απόστολοι-Κρεβάτια-Παπά Ρέμα
- Διαδρομή 18 Κυκλική διαδρομή Άγιοι Απόστολοι-Μαστορούλι-Παπά ρέμα
- Διαδρομή 19 Κυκλική διαδρομή Αγία Κόρη-Μαστορούλι-Έλατος-Ίταμος
- Διαδρομή 20 Καταφύγιο Κορομηλιά - ΚΚαταφύγιο Πετρόστρουγκα
- Διαδρομή 21 Χαράδρα Ενιπέα
- Διαδρομή 22 Λιτόχωρο-Γκόλνα-Καστάνα
- Διαδρομή 23 Άγιος Κωνσταντίνος - Ορλιάς - Καταφύγιο Κορομηλιά
- Διαδρομή 24 Κορομηλιά - Σέλωμα - Μπάρμπα - Πετρόστρουγκα
- Διαδρομή 25 Τραβέρσα Γομαρόσταλου
- Διαδρομή 26 Άγιοι Απόστολοι- Καταφύγιο Πετρόστρουγκα
- Διαδρομή 27 Χονδρομεσοράχη

(πατήστε για μεγέθυνση).
- Διαδρομή 28 Κατ. Σπ. Αγαπητός-Ζωνάρια-Λούκι Μύτικα-Κακόσκαλα-Σκάλα
- Διαδρομή 29 Καταφύγιο Σπ. Αγαπητός-Σκάλα-Κακόσκαλα-Μύτικας
- Διαδρομή 30 Βρυσοπούλες-Μύτικας
- Διαδρομή 31 Λούκι Μύτικα
- Διαδρομή 32 Κακόσκαλα
- Διαδρομή 33 Το Κοφτό
- Διαδρομή 34 Ανάθεμα
- Διαδρομή 35 Κόψη Γομαρόσταλου
- Διαδρομή 36 Ράχη Μπαρμπαλά
- Διαδρομή 37 Μεγάλα Καζάνια
- Διαδρομή 38 Κόψη Σκολιού

- Διαδρομή 39 To καταφύγιο ανάγκης Χριστάκη
- Διαδρομή 40 To καταφύγιο ανάγκης Πυξάρι
- Διαδρομή 41 Βρυσοπούλες-Καταφύγιο ανάγκης Μιγκοτζίδης
- Διαδρομή 42 Λιτόχωρο-Γκόλνα-Κατ. ανάγκης Λιβαδάκι
- Διαδρομή 43 Πριόνια-Κατ. ανάγκης Λιβαδάκι
- Διαδρομή 44 Λιτόχωρο-Ντελή-Κατ. ανάγκης Λιβαδάκι
- Διαδρομή 45 Παλαιά Λεπτοκαρυά-Κατ. Άνω Πηγάδι
- Διαδρομή 46 Βρυσοπούλες-Κατ. ανάγκης Χριστάκη
- Διαδρομή 47 Κατ. ανάγκης Χριστάκη-Ξερολάκκι
- Διαδρομή 48 Κοκκινοπηλός-Κίτρος-Φλάμπουρο
- Διαδρομή 49 Σαλατούρα-Κατ. ανάγκης Χριστάκη
- Διαδρομή 50 Λιτόχωρο-Σκανδαλιάρα-Κατ. Άνω Πηγάδι
- Διαδρομή 51 Λιτόχωρο-Γκόλνα-Πριόνια
- Διαδρομή 52 Λιτόχωρο-Λιβαδάκι-Πάγος-Καλόγερος
- Διαδρομή 53 Πριόνια-Κόψη Πάγου-Καλόγερος
- Διαδρομή 54 Ράχη Αχριάνη
- Διαδρομή 55 Ράχη Αρβανίτη
- Διαδρομή 57 Καρυά-Σαράντα Καγκέλια-Κατ. ανάγκης Μιγκοτζίδης
- Διαδρομή 58 Κατ. Άνω Πηγάδι-Καρυά
- Διαδρομή 59 Καρυά-Μαγούλες-Μπάρα-Κατ. ανάγκης Μιγκοτζίδης
Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει μια σειρά άρθρα συνοπτικών αλλά διεξοδικών αναφορών για την αναρρίχηση, το ορειβατικό σκι, το ορεινό τρέξιμο, και τη διάσωση στον Όλυμπο. Ένα ακόμα κεφάλαιο αναφέρεται στον απαραίτητο εξοπλισμό, με βάση τις επιλογές των συγγραφέων από τις πολυήμερες αναβάσεις και διασχίσεις τους, αλλά και τις απόψεις έμπειρων οδηγών του βουνού. Το βιβλίο κλείνει με μια αναφορά σε επιλεγμένη βιβλίογραφία δημοσιεύσεων, άρθρων και βιβλίων για τον Όλυμπο.
Οι συγγραφείς
Τόσο η συνθετική μορφή της παρουσίασης των διαδρομών, όσο και τα επιμέρους κείμενα, φωτογραφίες και χάρτες του οδηγού Όλυμπος-60 διαδρομές, έγιναν από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου, τον Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο και την Κατερίνα Ζαγκαρέτου. Έχοντας διαφορετικές αφετηρίες, οι δύο συγγραφείς συναντήθηκαν κυριολεκτικά στον Όλυμπο και περπάτησαν αρκετά μαζί, πριν συλλάβουν την ιδέα της δημιουργίας του οδηγού.
Ο Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Δούλεψε σε περιβάλλοντικές και χωροταξικές μελέτες και εξέδωσε βιβλία και χάρτες για την ορεινή Ελλάδα. Ξεκίνησε ως αναρριχητής στα ελληνικά βράχια, για να συνεχίσει με μεγάλες διαδρομές στις Άλπεις και την ανάβαση της κορυφής Κορζενέφσκα (7105 μ.) του Παμίρ το 1995. Ίδρυσε τη χαρτογραφική εταιρεία Ανάβαση, που εξέδωσε δεκάδες αναλογικούς χάρτες και οδηγούς για τον ελληνικό ορεινό χώρο. Από το 2000 επιδόθηκε στην κατασκευή ψηφιακών χαρτογραφικών μέσων, όπως το Toponavigator και τα topoguides. Η εταιρεία του, AnaDigit, Αναλαμβάνει μελέτες πεζοπορικών δικτύων, κατασκευή ιστοτόπων και mobile πεζοπορικών εφαρμογών. Μετέχει στη γαλλική εταιρεία Ubicarta, η οποία κατασκευάζει και διαθέτει την εθνική γαλλική εφαρμογή πεζοπορίας IGNrando'.
Η Κατερίνα Ζαγκαρέτου πήρε πτυχίο δασολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακέες σπουδές στη Βιώσιμη Δασική Διαχείριση στο University of Copenhagen. Παράλληλα, φοίτησε στο Δ.Ι.Ε.Κ. Κατερίνης με ειδικότητα Συνοδός Βουνού και παρακολούθησε το πρόγραμμα Κατάρτισης στον Εναλλακτικό Τουρισμό της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Υπήρξε για πολλά χρόνια ενεργό μέλος και υπεύθυνη αναβάσεων της Ορειβατικής & Αναρριχητικής Λέσχηε Θεσσαλονίκης. Δούλεψε ως συνοδός βουνού στον Όλυμπο και άλλες περιοχές, ενώ μετείχε σε αρκετούς αγώνες ορεινού τρεξίματος.
Οι εργασίες πεδίου
Ο Όλυμπος-60 διαδρομές δημιουργήθηκε εξ'ολοκλήρου στο πεδίο: τα κείμενα της κάθε διαδρομής γράφτηκαν το βράδυ της ίδιας μέρα που έγινε η πορεία, οι καταγραφές στάλθηκαν αυτοστιγμεί στο γραφείο της AnaDigit για επεξεργασία, ενώ οι φωτογραφίες αποθηκεύτηκαν επί τόπου. Η δουλειά πεδίου βασίστηκε στις διευκολύνσεις που παρείχε ένα καλά εξοπλισμένο VW California 4Motion, που υπήρξε η στέγη των δύο συγγραφέων τους μήνες που περπατούσαν στο βουνό. Η απόλυτη αυτή αυτονομία έδωσε μια άλλη ευκαιρία προσήλωσης στο έργο.
Η παράλληλη διαδικασία καταγραφών και συγγραφής διήρκεσε 8 μήνες. Ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2020, οι συγγραφείς πέρασαν, με διάφορες συγκροτήσεις, μια βδομάδα κάθε μήνα, μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, προλαβαίνοντας έτσι τα πρώτα χιόνια του νέου χειμώνα.
Αυτή η περίοδος δεν ήταν, φυσικά, η πρώτη γνωριμία των δύο συγγραφέων με το μεγάλο βουνό. Η πρώτη ανάβαση του Τ. Αδαμακόπουλου στο Μύτικα συνέβη πίσω στον Αύγουστο του 1976 και έκτοτε πραγματοποίησε δεκάδες αναβάσεις, αναρριχήσεις και διασχίσεις με ορειβατικά σκι. Πριν πιάσει το χαρτί και το μολύβι, η Κ. Ζαγκαρέτου περπάτησε πολλές φορές, μόνη ή επικεφαλής ομάδων, σχεδόν όλες τις διαδρομές του οδηγού, περισσότερες από μια φορές.
Η υποστήριξη
Ο κυριότερος υποστηρικτής, σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου, υπήρξε ο Νίκος Νέζης, ο πιο έγκριτος και σίγουρα ο πολυγραφότερος από όλους τους συγγραφείς του Ολύμπου. Ο Ν. Νέζης έγραψε και τον - τιμητικό - χαιρετισμό, ενώ έκανε πολλές παρατηρήσεις και διορθώσεις στα δοκίμια. Το ίδιο απλόχερα συνεισέφεραν ο Βασίλης Μαμούρης, ο Μπάμπης Γκιριτζιώτης, ο Λευτέρης Κηπόπουλος, ο Λάζαρος Ρήγος, η Μόνικα Michalekova, ο Λάζαρος Μποτέλης, ο Γιώργος Σπανός, ο Γιάννης Γάκης, ο Άρης Νίκας, η Μαρία Ζολώτα, ο Ζαφείρης Τρόμπακας, ο Απόστολος Τσολακίδης, η Θέμις Νασοπούλου και πολλοί άλλοι, ο καθένας, με τον τρόπο του και με το δώρο του.
Στην πρώτη γραμμή της επίπονης διαδικασίας μεταφοράς του μέγιστου αυτού ορεινού τοπίου στο χαρτί στάθηκε η Έλσα Σάλτου, διευθύντρια των εκδόσεων ΣΑΛΤΟ, που υιοθέτησε το έργο με πάθος. Ο Κώστας Πετρίδης, ο Πέτρος Πετρίδης και η Βάγια Κόμνου είχαν τη γραφιστική επιμέλεια του εντύπου. Η Σόφη Λεωνίδου έκανε τη φιλολογική επιμέλεια των κειμένων, μετέχοντας από την αρχή ως το τέλος στη διαμόρφωση των διατυπώσεων.
Τέλος, η συμμετοχή του Άγγελου Αδαμακόπουλου ήταν καθοριστική για την ποιότητα πολλών από τα συστατικά του βιβλίου, τόσο με την παρουσία του στις εργασίες πεδίου, όσο και με την πολυεπίπεδη συμβολή του στη φάση σύνταξης και διόρθωσης του εντύπου.
Όλυμπος-60 διαδρομές

Συμπληρωματική του βιβλίου είναι η εφαρμογή Όλυμπος topoguide, που έχει κατασκευαστεί από την AnaDigit. Η χαρτογραφία και τα στοιχεία της εφαρμογής έχουν δημιουργηθεί από τους συγγραφείς του οδηγού Όλυμπος - 60 διαδρομές.
Η εφαρμογή Όλυμπος topoguide είναι διαθέσιμη για συσκευές Android από το Play Store.
Η εφαρμογή Όλυμπος topoguide είναι επίσης διαθέσιμη για συσκευές iOS (iPhone και iPad), μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Προμηθευτείτε την εφαρμογή του Ολύμπου ως in-app purchase.
Η εφαρμογή Όλυμπος topoguide προσφέρει off-line λεπτομερείς χάρτες με όλα τα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον ορειβάτη. Πάνω στο μονοπάτι, κάνει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να διατηρεί την πορεία του και να φτάσει στον προορισμό του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.