Ορχιδέες της Σερίφου

Ορχιδέες της Σερίφου

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Ophrys bombyliflora

Ολόκληρη η Σέριφος καλύπτεται από μια εναλλαγή φρυγάνων και παλιών χωραφιών, που την Άνοιξη μοιάζουν σαν φυσικά λιβάδια. Οι βιότοποι αυτοί είναι κατάσπαρτοι από άγριες ορχιδέες. Αν και η ποικιλία των ειδών δεν είναι μεγάλη, οι ορχιδέες συνιστούν το ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος της χλωρίδας της Σερίφου.

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Anacamptis papilionacea

Η περίοδος άνθησης των ορχιδεών είναι σύντομη, λόγω του μικρού υψομετρικού εύρους των βουνών του νησιού, αλλά εκρηκτική. Η ανθοφορία αρχίζει τον Μάρτιο με χιλιάδες Anacamptis papilionacea να κρύβονται μέσα στα φρύγανα και συνεχίζεται τον Απρίλη με τις δεκάδες Orchis sancta. Την ίδια περίοδο ο προσεκτικός παρατηρητής θα ανακαλύψει τα μικρόσωμα στολίδια των Ophrys bombyliflora, Ophrys ferrum-equinum και Ophrys tenthredinifera σε διάσπαρτες ομάδες σε παλιούς δρόμους και αναγεννημένα χωράφια.

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Ophrys ferrum-equinum

Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα βρούμε κατά τόπους μερικά ακόμα είδη των γενών Ophrys, όπως και δύο τουλάχιστον είδη του παράδοξου γένους των Serapias, τα Serapias vomeracea και Serapias orientalis.

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Ophrys tenthredinifera

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών ορχιδέας περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Σέριφος topoguide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού.