Τα μονοπάτια της Σερίφου

Τα μονοπάτια της Σερίφου

Η Σέριφος διατηρεί αρκετά από τα παλιά μονοπάτια της, που διασώθηκαν κατά τη φάση διάνοιξης του οδικού δικτύου. Ένα μέρος από το πλέγμα αυτό έχει οργανωθεί σε ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, που χωρίς να φτάνουν τον πλούτο της Τήνου ή της Σίφνου - νησιά πολύ μεγαλύτερα, άλλωστε - προσφέρουν καθαρά τοπία, μια άσπιλη φύση και μια αίσθηση ελευθερίας, που δεν την έχει κανείς στα άλλα Κυκλαδονήσια, φορτωμένα από οικισμούς και υποδομές.

Οι διαδρομές 1, 1α, 2, 3, 4, 5, 6 και 10 είναι σηματοδοτημένες και καθαρές, με λίγα προβλήματα - η τελευταία συντήρηση έγινε το 2013. Οι διαδρομές 7, 8 και 9 δεν έχουν καμία σήμανση και κατά τόπους παρουσιάζουν προβλήματα βατότητας.

Εκτός από τις διαδρομές αυτές, υπάρχουν πολλά ακόμα μονοπάτια, που σε συνδυασμό με ήσυχους χωματόδρομους, μπορούν να δώσουν ωραίες πορείες.

Για τους κάπως μεγάλους διασκελισμούς, τα 2-3 ταξί του Λιβαδιού μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα. Οι τιμές είναι μάλλον φιλικές για μια ομάδα 4 ατόμων.

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Διαδρομή 1, Καλλίτσος-Χώρα
 • Διαδρομή 1: Χώρα-Καλλίτσος. Η ωραιότατη αυτή διαδρομή ακολουθεί τον παλιό ημιονικό δρόμο από τη Χώρα στον Καλλίτσο. Μεγάλο μέρος του μονοπατιού είναι πλατύ και πετρόστρωτο. Είναι μία από τις τρεις καλύτερες διαδρομές του νησιού, ειδικά αν την κάνετε στην φορά Καλλίτσος-Χώρα, πιο ξεκούραστη, με τη Χώρα να πλησιάζει σταδιακά με όλη τη μεγαλοπρέπειά της. Ικανοποιητική σήμανση.

 • Διαδρομή 1α: Χώρα-Λιβάδι. Ο πλατύς δρόμος από τη Χώρα στο επίνειό της. Εννοείται ότι θα την κάνετε ως κατάβαση, περνώντας από την Πιάτσα και μετά μέσα από τα στενά σοκάκια της Χώρας, πριν μπείτε στην εύκολη κατηφόρα προς το Λιβάδι. Εξαιρετική διαδρομή για όλη την οικογένεια. Ικανοποιητική σήμανση.

 • Διαδρομή 2: Χώρα-Γύφτικα. Άλλη μια διαδρομή που αξίζει να γίνει κατηφορικά, για την εξαίρετη θέα προς τη Χώρα. Πάρτε ένα ταξί να σας πάει στη στροφούλα πριν το ελικοδρόμιο και κατηφορείστε με την ησυχία σας, απολαμβάνοντας την εικόνα της ομορφότερης "χώρας" των Κυκλάδων. Ικανοποιητική σήμανση.

 • Διαδρομή 3: Ακονίδια-Κουταλάς. Μια εύκολη κατηφορική διαδρομή, που καταλήγει στην ωραία παραλία του Κουταλά. Μέρος της διαδρομής ακολουθεί δρομάκια των παλιών μεταλλείων σιδήρου. Ικανοποιητική σήμανση.

 • Διαδρομή 4: Γύφτικα-Πρωτόργεια-Παναγιά. Διαδρομή με ωραία θέα, στην αρχή λίγο ανηφορική και μετά χαλαρά κατηφορική, στις γυμνές ράχες του Τρούλου. Μετά τα Πρωτόργεια, κατηφορίζουμε προς τον Βάρσαμο, και ανεβαίνουμε στην Παναγιά μέσα από μια ζώνη με ατελείωτες πεζούλες. Ικανοποιητική σήμανση.
Σέριφος topoguide
Σέριφος
Χαρούμενη κατάβαση προς τη Χώρα (Διαδρομή 2)
 • Διαδρομή 5: Παναγιά-Συκαμιά. Ο συντομότερος δρόμος για να κατεβείτε από την Παναγιά στη Συκαμιά, ακολουθώντας το φυσικό άξονα της μεγάλης ρεματιάς. Περνάμε στο ρέμα με τσιμεντένιο γεφυράκι και διατρέχοντας την γεωργική ζώνη της Συκαμιάς καταλήγουμε στην ωραία αμμουδιά. Σε συνδυασμό με τη Διαδρομή 6, δημιουργεί μια πολύ ευχάριστη και καθόλου κουραστική κυκλική πορεία με επίκεντρο την Παναγιά. Ικανοποιητική σήμανση.

 • Διαδρομή 6: Πύργος-Γαλανή-Συκαμιά. Το καλοπατημένο μονοπάτι υπόσχεται μια κατάβαση χωρίς προβλήματα. Περνάμε μέσα από τη Γαλανή και καταλήγουμε στον ανατολικό λοβό του κάμπου της Συκαμιάς. Σε συνδυασμό με τη Διαδρομή 5, συνθέτει μια ωραία κυκλική πορεία στο δίπολο Παναγιά-Συκαμιά. Ικανοποιητική σήμανση.

 • Διαδρομή 7: Σκλαβογιάννη-Αγία Θέκλα-Κεφάλα-Πυργί-Συκαμιά. Αν και έχει κάποια προβλήματα βατότητας, η Διαδρομή 7 μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα. Χρησιμοποιεί κάποιους χωματόδρομους και περνά από ενδιαφέροντα τοπόσημα της βόρειας Σερίφου, όπως το ξωκλήσι της Αγίας Θέκλας, τον αρχαίο πύργο στην Κεφάλα και τον Αγιώργη το Βιγλή. Διαδρομή χωρίς σήμανση, δεν έχει συντηρηθεί.

 • Διαδρομή 8: Λιόμαντρα-Αβεσσαλός. Το μονοπάτι είναι βατό μόνο στο χαμηλότερο και το ανώτερο τμήμα του. Ενδιάμεσα, η βλάστηση έχει αρχίσει να κλείνει την παλιά όδευση. Διαδρομή χωρίς σήμανση.

 • Διαδρομή 9: Λιβάδι-Άγιος Παντελήμων. Άλλοτε ένα από τα σημαντικά μονοπάτια του νησιού, η διαδρομή αυτή έχει πλέον κατά τόπους προβλήματα βατότητας, ωστόσο είναι εφικτή, ειδικά στην κατηφορική εκδοχή της. Διαδρομή χωρίς σήμανση.

 • Διαδρομή 10: Καλλίτσος-Ξηρό Χωριό-Τριαντάφυλλος-Καλλίτσος. Μια ωραία κυκλική πορεία με βάση τον Καλλίτσο. Ανηφορίζουμε μέχρι το Ξερό Χωριό, όπου έχουν ανακαινιστεί μερικά σπίτια, περνάμε πάνω από το οινοποιείο Χρυσολωρά και κατεβαίνουμε στον οικισμό Τριαντάφυλλος. Η επιστροφή περιλαμβάνει ένα τμήμα ασφάλτου. Ικανοποιητική σήμανση.