Μονές της Σερίφου

Μονές της Σερίφου

Στη Σέριφο βρίσκονται εν λειτουργία δύο μοναστήρια, η μονή Ευαγγελίστριας Ακρωτηριανής στα ΝΔ και η μονή Ταξιαρχών στο βορρά.

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Μονή Ταξιαρχών

Η μονή Ταξιαρχών βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή. Η μονή κτίστηκε το 1572, περίοδο μεγάλων αναταραχών στο Αιγαίο και με τον ψηλό φρουριακό περίβολό της και την είσοδο, που θυμίζει περισσότερο πύλη κάστρου παρά μονής, αποτέλεσε ένα σημαντικό αμυντικό στήριγμα για την περιοχή.
Το καθολικό είναι ευμεγέθης τρίκογχος ναός με τρούλο, αφιερωμένος στους αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ, που θεωρούνται οι προστάτες του νησιού. Εσωτερικά διατηρούνται αξιόλογες αγιογραφίες και κινητές εικόνες, ενώ και η μονή διασώζει παλαιά χειρόγραφα και σκεύη.
Η μονή Ταξιαρχών σήμερα είναι ενεργό ανδρικό μοναστήρι.

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Μονή Ευαγγελίστριας Ακρωτηριανής

Η μονή Ευαγγελίστριας της Ακρωτηριανής βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία, στον κορμό του Κάβου Κύκλωπα. Η μονή είναι νεώτερη και ιδρύθηκε κοντά στην παλαιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
Η μονή είναι σήμερα γυναικεία και υπηρετείται από μια μοναδική καλόγρια.

Φωτογραφίες και περιγραφές των μονών της Σερίφου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Σέριφος topoguide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).