Εκκλησίες της Σερίφου

εκκλησίες της Σερίφου

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στου Σκλαβογιάννη

Όπως και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, η Σέριφος φιλοξενεί έναν αξιοπρόσεκτα μεγάλο αριθμό εκκλησιών, που πλησιάζει τις 120. Μερικές από αυτές είναι κτισμένες την μέση ή ύστερη βυζαντινή περίοδο και ανακασκευασμένες έκτοτε, διατηρώντας συχνά μόνο έναν μικρό ορατό τεκμήριο, όπως έναν αράβδωτο κίονα ή ένα μαρμάρινο κιονόκρανο, από την αρχική φάση.
Λίγες μόνο από τις εκκλησίες του νησιού είναι κτισμένες μέσα στους οικισμούς, καθότι οι περισσότερες βρίσκονται στις αγροτικές περιφέρειες των κύριων χωριών, σηματοδοτώντας με τις κατάλευκες μορφές τους τον πυρήνα ενός από τους πολυάριθμους χαλαρούς αγροτικές συνοικήσεις.

Εκκλησίες στη Χώρα

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Ο Άγιος Αθανάσιος, μητροπολιτικός ναός της Σερίφου

Η Χώρα της Σερίφου φιλοξενεί τις περισσότερες μεγάλες εκκλησίες του νησιού. Στο κέντρο του οικισμού, δίπλα στο νεοκλασικό κτίριο του δημαρχείου και μέσα σε έναν ωραίο περίβολο στρωμένο με μαρμαρόπλακες, υψώνεται η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, μητροπολιτικός ναός της Σερίφου. Χαμηλότερα, στο κέντρο της Κάτω Χώρας, στη συνοικία Βάρδα δεσπόζει ο ναός της Ευαγγελίστριας, κτίσμα του 1907.
Άλλες ενδιαφέρουσες εκκλησίες της Χώρας είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, φωλιασμένος σε κοιλότητα του βράχου, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Αντώνης στη συνοικία Βάρδα, η εκκλησία του Σταυρού, η Παναγία η Ξεκουράστρα, ο Άγιος Ελευθέριος και ο Άγιος Γεώργιος. Τέλος, σε μια θέση εξαίρετης θέας, στην κορυφή του βράχου, προβάλει ο Άγιος Κωνσταντίνος.

Εκκλησίες στο Μέγα Λιβάδι

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Η Αγία Τριάδα, πάνω από το Μεγάλο Λιβάδι

Ο ενοριακός ναός του Μεγάλου Λιβαδιού είναι αφιερωμένος στον άγιο των θαλασσινών, τον Άγιο Νικόλαο. Η εκκλησία θεμελιώθηκε το 1890 και επεκτάθηκε στα χρόνια της ακμής του οικισμού, δηλαδή στην περίοδο κορύφωσης της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Κοντά στην μονή Ευαγγελίστριας βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ευμεγέθης καμαροσκέπαστη εκκλησία με αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου αι.
Πάνω σε λόφο, καταμεσής της ζώνης των μεταλλείων αλλά με υπέροχη θέα στο Αιγαίο, ξεχωρίζει χάρη στα έντονα χρώματά της, η τρουλαία βασιλική της Αγίας Τριάδας.

Εκκλησίες στην Παναγιά

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας στο κέντρο του ομώνυμου χωριού

Η εκκλησία της Παναγιάς θεωρείται κτίσμα του τέλους της πρώτης χιλιετίας. Ο ναός είναι του τύπου της σταυροειδούς βασιλικής και φέρει αξιόλογες τοιχογραφίες του 14ου και του 17ου αι.
Δύο δεκάδες μονόχωρα εκκλησάκια, χτισμένα σε αγροτικές τοποθεσίες ή κέντρα μικρών συνοικισμών, συμπληρώνουν τον κατάλογο των εκκλησιαστικών μνημείων της περιφέρειας της Παναγιάς.

Εκκλησίες στη Γαλανή

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Ο Σωτήρας, στο οροπέδιο Λυκούργου, ανάμεσα στον Πύργο και τη Γαλανή

Από τις εκκλησίες της περιφέρειας της Γαλανής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον πασουσιάζει ο Σωτήρας, χτισμένος στο ωραίο οροπέδιο του Λυκούργου. Ο ναός του Αγίου Νεκταρίου είναι η ενοριακή εκκλησία της Γαλάνης. Στις γύρω πλαγιές ξεχωρίζουν με τα γαλανόλευκα σχήματά τους, τα ναΰδρια της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Πολυκάρπου και των Αγίων Αναργύρων, ενώ χαμηλά, στην άκρη μιας περίοπτης ράχης, λάμπει ο Άγιος Γεώργιος ο Βιγλής.

Εκκλησίες στου Σκλαβογιάννη

Σέριφος topoguide
Σέριφος
Η εκκλησία της Αγίας Θέκλας, στον ομώνυμο συνοικισμό

Η περιοχή από του Σκλαβογιάννη μέχρι την Κεφάλα είναι μια σχετικά πλούσια αγροτική ζώνη, με αρκετά νερά και πολλούς μικρούς συνοικισμούς, συνήθως μια χούφτα σπίτια αρθρωμένα γύρω από μια παλιά εκκλησία. Πιο γνωστές είναι οι εκκλησίες της Αγίας Θέκλας και της Παναγίας Λιόμαντρας, πλαισιωμένες με ωραίους περίβολους και βοηθητικά κτίσματα για τα ετήσια πανηγύρια. Άλλες αξιομνημόνευτες εκκλησίες είναι ο Άγιος Γεώργιος στην Κεφάλα και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στου Σκλαβογιάννη.

Φωτογραφίες και περιγραφές εκκλησιών της Σερίφου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Σέριφος topoguide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος.