Ανακαλύψτε το Χελμό

Ανακαλύψτε το Χελμό

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Χελμός: Η Νεραϊδόραχη και οι Ψηλή Κορυφή από τον Ξερόκαμπο

Ο όγκος του Χελμού - τα Αροάνια όρη της αρχαιότητας - δεσπόζει ανάμεσα στις μεγάλες χαράδρες του Βουραϊκού και του Κράθι και απλώνεται από τη λεκάνη των Καλαβρύτων μέχρι εκείνη του Φενεού. Η θέση του Χελμού στο ανάγλυφο της βόρειας Πελοποννήσου είναι πραγματικά κομβική, καθώς συνδέει το ορεινό πέταλο που περιγράφει τα βόρεια όρια της σημερινής Αρκαδίας – Αρτεμήσιο, Ολίγυρτος, Σαϊτάς, Ντουρντουβάνα – με τα συγκροτήματα της Ζήρειας και του Ερύμανθου.
Ο κυρίως όγκος του Χελμού, αν και σχετικά μικρός, έχει πλούσιο ανάγλυφο. Στο κέντρο του βουνού ξεχωρίζει το τρίγωνο της ψηλότερης κορυφής (Ψηλή Κορυφή, 2355μ.) και γύρω της αρθρώνονται κορυφογραμμές και ράχες, που οριοθετούν διαδοχικές ρεματιές και χαραδρώσεις. Μια από τις χαραδρώσεις αυτές είναι η απόκρημνη χαράδρα της Στύγας, στην παρειά της οποίας σχηματίζεται ο ομώνυμος καταρράχτης. Το νερό της Στύγας πηγάζει ψηλά μέσα από το βράχινο τοίχο της Νεραϊδόραχης, μιας στενής και σχεδόν ισοϋψούς ράχης, που μετά από μια τελευταία έξαρση στο βόρειο άκρο της - «στον Ήλιο» όπως λέγεται χαρακτηριστικά - γκρεμίζεται σε μια τεράστια ανατολική ορθοπλαγιά.

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας για το Χελμό είναι η εφαρμογή Χελμός topoguide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS.