Μανιτάρια της Ορεινής Ναυπακτίας

Μανιτάρια της Ορεινής Ναυπακτίας

Ναυπακτία topoguide
Τα μανιτάρια της Ορεινής Ναυπακτίας
Ορεινή Ναυπακτία, ένας τόπος με πλούσια μυκοχλωρίδα

Τα δάση της Ορεινής Ναυπακτίας, και ειδικά οι περιοχές γύρω από την Άνω Χώρα, όπου συναντάμε συνεχείς εναλλαγές ελάτου και καστανιάς, σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο ύψος βροχής και το σχετικά ήπιο κλίμα του μέτριου υψομέτρου, αποτελούν τόπο ιδιανικό για τα μανιτάρια. Πράγματι, το φθινόπωρο, το δάσος γεμίζει με τις ιδιότυπες μορφές τους, τα χλωμά ή λαμπερά χρώματά τους και την ιδιαίτερη οσμή του κάθε είδους.

Ναυπακτία topoguide
Τα μανιτάρια της Ορεινής Ναυπακτίας
Amanita muscaria

Για κάποιο λόγο στην περιοχή θα συναντήσουμε απρόσμενα πολλούς μυγοκτόνους αμανίτες (Amanita muscaria), αρκετά ζαρκαδίσια (Macrolepiota procera) και αρκετούς εδώδιμους βωλίτες, κανθαρέλες και νόστιμους λακτάριους. Την άνοιξη θα βρούμε μορχέλες, σε μικρές διάσπαρτες αποικίες.

Ναυπακτία topoguide
Τα μανιτάρια της Ορεινής Ναυπακτίας
Coprinus comatus

Παράλληλα με όλα αυτά τα μάλλον γνώριμα είδη, θα βρούμε δεκάδες είδη με παράδοξες μορφές: κοραλιόμορφα, ροπαλόμορφα, κουπάκια κλπ.

Πως θα τα βρείτε

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών μυκοχλωρίδας της Ορεινής Ναυπακτίας, σπάνιων και κοινών, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Ναυπακτία topoguide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του μανιταριού με ακρίβεια.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος