Μοναστήρια της Ορεινής Ναυπακτίας

Μοναστήρια της Ορεινής Ναυπακτίας

Στην περιοχή της εσωτερικής Ναυπακτίας, τα πιο σημαντικά μοναστικά συγκροτήματα είναι δύο: η μονή Αμπελακιώτισας και η έρημη μονή Αγίου Δημητρίου.

Ναυπακτία topoguide
Τα μοναστήρια της Ορεινής Ναυπακτίας
Η μονή Αμπελακιώτισας

Η μονή Αμπελακιώτισας είναι σήμερα ένα μεγάλο κτιριακό σύμπλεγμα, με τα κελιά και τα βοηθητικά κτίσματα να περιβάλλουν το καθολικό, τρίκλιτη τρουλαία βασιλική αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η μονή, που κατά την παράδοση ιδρύθηκε στα χρόνια της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης (1453), αποτελεί σημαντικό προσκύνημα της Αιτωλίας.

Ναυπακτία topoguide
Τα μοναστήρια της Ορεινής Ναυπακτίας
Η μονή Αγίου Δημητρίου στην Άνω Χώρα

Το έρημο σήμερα μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στη θέση Σέλπερη, σε πλάτωμα που αν και ανήκει διοικητικά στο χωριό Κρυονέρια, βρίσκεται μέσα στην ευρύτερη λεκάνη της Άνω Χώρας. Η μονή ιδρύθηκε το 1805 από πρωτοβουλία και σε κτήματα ντόπιας οικογένειας, που αποτέλεσε και την πρώτη αδερφότητα. Το καθολικό της μονής διατηρείται σε άριστη κατάσταση, όπως και η παρακείμενη κρήνη, που έπαιρνε νερό από μακρυνή πηγή. Η μονή συνδεόταν με ωραία μονοπάτια τόσο με τς Κρυονέρια, όσο και με την Άνω Χώρα: τα μονοπάτια αυτά έχουν ενταχθεί στο πεζοπορικό δίκτυο της Άνω Χώρας.

Ναυπακτία topoguide
Τα μοναστήρια της Ορεινής Ναυπακτίας
Η μονή Βαρνάκοβας

Πως θα τα βρείτε

Φωτογραφίες και περιγραφές των μοναστηριών της Ορεινής Ναυπακτίας περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Ναυπακτία topoguide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος με ακρίβεια.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος