Πεζοπορία στην Ορεινή Ναυπακτία

Πεζοπορία στην Ορεινή Ναυπακτία

Ένα μεγάλο μέρος από τους αναρίθμητους μουλαρόδρομους και μονοπάτια της παλιάς εποχής θυσιάστηκε κατά τη φάση διάνοιξης του νεώτερου οδικού δικτύου και χάθηκε για πάντα από το χάρτη. Από τα κεντρικά μονοπάτια, διασώθηκαν μόνο αυτά που διέτρεχαν απόκρημνες ζώνες, συχνά διασπασμένα και αυτά από χωματόδρομους ή άλλες χρήσεις. Αντίθετα, τα τοπικά πλέγματα από κτηνοτροφικά μονοπάτια διατηρήθηκαν, αλλά έσβησαν και αυτά σταδιακά, καθώς έφθινε η ορεινή κτηνοτροφία.

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Κοντά στην κορυφή Κερασοβούνι

Από όλο αυτόν τον πλούτο, έχουν αναδειχθεί και είναι σήμερα λειτουργικά πολλά μονοπάτια, που μπορούν να συντεθούν σε πεζοπορικές διαδρομές. Κατά τόπους, από τοπικές ή ευρύτερες πρωτοβουλίες, έχουν δημιουργηθεί ενδιαφέροντα πεζοπορικά δίκτυα, όπως της Άνω Χώρας, ή μεμονωμένες αλλά αξιόλογες διαδρομές.

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Στη διαδρομή Ελατού-Σκοτωμένος (Διαδρομή Δ15 ή Μ2)

Ειδικότερα, στην περιοχή Πόδος-Άνω Χώρα-Αμπελακιώτισα-Κρυονέρια-Ελατού έχουν γίνει επανειλημένα προσπάθειες να συντηρηθεί το δίκτυο των παλιών μονοπατιών. Οι ωραίες πινακίδες που έχουν στηθεί σε επίκαιρα σημεία της περιοχής παρουσιάζουν ένα δίκτυο 17 διαδρομών, από τις οποίες μόνο ο πυρήνας γύρω από την Άνω Χώρα έχει υλοποιηθεί.

Διαδρομές στην Άνω Χώρα

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Πινακίδες κατεύθυνσης στο πεζοπορικό δίκτυο της Άνω Χώρας

Έτσι, ο πιο συνεκτικός πυρήνας πεζοπορικών διαδρομών της Ορεινής Ναυπακτίας είναι το πλέγμα από παλιά συνδετικά μονοπάτια γύρω από το κεφαλοχώρι Άνω Χώρα. Πρόκειται για 5-6 καλά σημαδεμένες και καλοπατημένες διαδρομές, οι περισσότερες κυκλικές και σύντομες, που απευθύνονται στο ευρύτερο περιηγητικό κοινό - οικογένειες, παρέες και ταξιδιωτικές ομάδες.

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Επιβεβαιωτικά πλακίδια Άνω Χώρα-καταρράκτης Τσούρνας

Έχει σηματοδοτηθεί επίσης μια ευχάριστη διαδρομή που αποκαλείται "Δασικό Μονοπάτι" και έχει εξοπλιστεί με πολλές πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος, που παρέχουν αρκετές πληροφορίες για τη βλάστηση και τη χλωρίδα της περιοχής.

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Πινακίδα ερμηνείας περιβάλλοντος στο "Δασικό Μονοπάτι", Άνω Χώρα

Μερικές από τις διαδρομές της Άνω Χώρας καταλήγουν ή διέρχονται από την αδελφή Κάτω Χώρα και φτάνουν στα περάσματα ή τα τοπόσημα του χωριού, όπου συνδέονται με άλλα μονοπάτια.

Χωμένη στο βάθος μιας απότομης και πυκνά δασωμένης λεκάνης, η Αμπελακιώτισα βρίσκεται ανάμεσα στην πολύ ωραία πορεία προς την Άνω Χώρα, που περνά από το φαράγγι του Καναβού, και στο παλιό μονοπάτι προς τη Χόμορη. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ανάβασης προς τις κορυφές Αρδίνης και Τσεκούρα, που είναι ωστόσο αρκετά περίπλοκες.

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Πινακίδα του πεζοπορικού δικτύου Ελατούς

Η Ελατού είναι το κέντρο ενός μικρού αλλά ενδιαφέροντος δικτύου πεζοποριών, που τα κυριότερα (Δ14 και Δ15) ανήκουν και συνδέονται με το δίκτυο της Άνω Χώρας (συνδυαζόμετα τα Δ14 και Φ15 συνθέτουν μια ωραία κυκλική διαδρομή). Πρόσφατα αναπτύχθηκε και ένα τοπικό δίκτυο 5 διαδρομών με κωδικό Μ, όπου το Μ1 ταυτίζεται με το Δ14, το Μ2 με το Δ15, το Μ3 οδηγεί προς το διάσελο Χαρατσί και το Μ4 προς το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, ενώ η μικρή διαδρομή Π1 οδηγεί στην πηγή Πολύ Νερό.

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Στο εικονοστάσι της ράχης της Τσεκούρας, πάνω στη διαδρομή Άνω Χώρα-Κρυονέρια

Τα Κρυονέρια είναι ο πόλος ενός μικρού πλέγματος ορειβατικών και πεζοπορικών - αλλά και οδικών - διαδρομών, όπως οι δύο συγκλίνουσες αναβάσεις στην εντυπωσιακή κορυφή Τσεκούρα και το πολύ καλό, παλιό κεντρικό μονοπάτι προς τη μονή Αγίου Δημητρίου.

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Ανάβαση στην κορυφή Αλωνάκι

Γύρω από τον Πλάτανο σηματοδοτήθηκε πρόσφατα - κυρίως με κορδέλες - μια ανάβαση από το χωριό προς τη μικρή αλλά ξεχωριστή κορυφή Αλωνάκι. Η διαδρομή αξιοποιεί το παλιό μονοπάτι από τον Πλάτανο προς τους Αγίους Αποστόλους και συνεχίζει στον ντορό που έχουν ανοίξει τα γελάδια προς το λιβάδι της κορυφής.

Επικές αναβάσεις

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Στην κορυφή της Τσεκούρας (1733 μ.)

Οι ορειβατικές διαδρομές στην περιοχή περιλαμβάνουν τις αναβάσεις στις ψηλότερες - και συνήθως απόκρημνες - κορυφές του ορεινού λαβυρίνθου της Ορεινής Ναυπακτίας. Πιο ενδιαφέρουσες είναι οι αναβάσεις στην κορυφή Τσεκούρα (1733 μ.), στην κορυφή Τσακαλάκι και στην κορυφή Αρδίνης.

Μεγάλες διαδρομές

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Η διαδρομή Άνω Χώρα-Αμπελακιώτισα-Χόμορη διατρέχει τη λεκάνη της Αμπελακιώτισας

Οι προοπτικές της Ορεινής Ναυπακτίας σε ότι αφορά τις μεγάλες πεζοπορίες, από χωριό σε χωριό, δεν έχουν εξερευνηθεί επαρκώς. Είναι γνωστές μερικές συνδέσεις (Άνω Χώρα-Κρυονέρια μέσω μονής Αγίου Δημητρίου, Άνω Χώρα-Αμπελακιώτισα-Χόμορη μέσω φαραγγιού Κάκαβου, μια διάσχιση από το Χάνι της Παπαδιάς στο Χάνι του Λόη, το παλιό μονοπάτι από τον Κάτω Κάμπο στον Πλάτανο μέσω της γέφυρας της Αρτοτίβας κλπ), που ακολουθούν παλιά συνδετικά μονοπάτια. Η σήμανση και η κατάσταση βατότητας αυτών των διαδρομών είναι ακόμα ατελής.

Μονοπάτια στο Θέρμο και τον Εύηνο

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Σήμανση των διαδρομών στο Καρέλι και τη γέφυρα της Αρτοτίβας

Κοντά στο Θέρμο, στους λόφους πάνω από το χωριό Αβαρίκος, έχουν καθαριστεί και σηματοδοτηθεί από την τοπική ομάδα "Λέσχη Μεικτού Αθλητισμού Θέρμου" μερικές μικρές διαδρομές, που όλες μπορούν να γίνουν με τα πόδια και μερικές γίνονται με ποδήλατο.

Ναυπακτία topoguide
Ναυπακτία topoguide: Σήμανση των διαδρομών στον Προφήτη Ηλία και Αγία Μαρίνα Αβαρίκου

Επίσης κατά μήκος του Εύηνου, οι - κατά τόπους δύσβατοι για οχήματα χωματόδρομοι - ανάμεσα στο Καρέλι Δοσούλας και τη γέφυρα της Αρτοτίβας έχουν ενταχθεί σε ένα σχήμα διαδρομών των ποταμών και των γεφυριών και προτείνονται για πεζοπορία.

Στα μονοπάτια

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας για την Ορεινή Ναυπακτία είναι η εφαρμογή Ναυπακτία topoguide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).

Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 25 πεζοπορικές διαδρομές.

Όλες οι διαδρομές πλαισιώνονται από τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος