H χλωρίδα των Πρεσπών

Η φύση των Πρεσπών

H χλωρίδα των Πρεσπών

Ένα μοναδικό γεωγραφικό και οικολογικό σταυροδρόμι

Από χλωριδικής άποψης, η περιοχή των Πρεσπών αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές της Βαλκανικής και κατ' επέκταση και της Ελλάδας.

Σπουδαίο φυτογεωγραφικό σταυροδρόμι, οι Πρέσπες διατήρησαν μέσα στο χρόνο ένα μοναδικό χλωριδικό πλούτο, η αξία του οποίου δεν εκφράζεται τόσο με την εμφάνιση ενδημικών ειδών, όπως συμβαίνει με τα ορεινά συστήματα της Πελοποννήσου και της Κρήτης, αλλά κυρίως με την παρουσία φυτών που εμπλέκονται σε ευρύτερα βιογεωγραφικά ζητήματα, υποστασιοποιώντας τις ροές της δημιουργίας της ζωής στον πλανήτη.

Πράγματι, οι Πρέσπες κατέχουν μια εκπληκτική θέση μέσα στο ευρύτερο βαλκανικό πλαίσιο:

Πρέσπες: Η χλωρίδα του Βαρνούντα
Lathraea
squamaria
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Βαρνούντα
Ramonda
serbica
  • γεωγραφικά, βρίσκονται σε μια κομβική θέση πάνω στο βαλκανικό ανάγλυφο: συνδέουν τις Δειναρικές Άλπεις με την οροσειρά των συνόρων και την Πίνδο και περιβάλλονται από δύο τοπικά ορεογραφικά τόξα,

  • οικολογικά, αποτελούν ένα μοναδικό ευτροφικό λιμναίο σύστημα μέσα σε έναν περίγυρο μεγάλων βουνών,

  • γεωλογικά παραθέτουν μεγάλους ασβεστολιθικούς όγκους με ορεινές πλουτώνιες μάζες,

  • ιστορικά, στοιχειοθετούν ένα παράθυρο μέσα στο χρόνο και εξακολουθούν να δέχονται ήσσονες πιέσεις από τον ανθρώπινο περίγυρο.

Στον τομέα των ενδημικών φυτών - ειδών που η εξάπλωσή τους περιορίζεται στην περιοχή των Πρεσπών - είναι γνωστές τέσσερις Centaurea, γένος με τεράστια γενετική ευελεξία (αλλά και ταξινομική ρευστότητα): τα Centaurea tomorosii, Centaurea galicicae, Centaurea devasiana και Centaurea prespana. Πολύ περισσότερα - και σημαντικότερα - είναι τα φυτά με ιδιαίτερη οικολογία ή εύγλωττη βιογεωγραφία.

Μια μακριά βοτανική ιστορία

Η γνώση για το χλωριδικό πλούτο των Πρεσπών οφείλεται σε ταχείες ή συστηματικές έρευνες πολλών επιστημόνων, ελλήνων και ξένων, ανάμεσα στους οποίους σημαντικά ονόματα της βοτανικής επιστήμης, όπως ο Grisebach, ο Ορφανίδης, ο Quézel, ο Ζαγκανιάρης, ο Παυλίδης, ο Φωτιάδης, ο Bergmeier και οι μείζονες μελετητές της ελληνικής χλωρίδας Arne Strid και Kit Tan.

Πρέσπες: Η χλωρίδα του Βαρνούντα
Geum
coccineum
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Βαρνούντα
Corydalis
cava

Οι πρώτες καταγραφές χλωρίδας στις Πρέσπες ξεκίνησαν ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα και συνεχίστηκαν σποραδικά, μέχρι το το 1985, οπόταν δημοσιεύτηκε ο πρώτος πλήρης κατάλογος των αγγειοφύτων της περιοχής από τον Παυλίδη. Έκτοτε η έρευνα συνεχίζεται με σημαντικότερη την πρόσφατη (2017) δημοσίευση των αποτελεσμάτων μιας μεγάλης καταγραφικής προσπάθειας, με πολλές αναθεωρήσεις, από την ομάδα του Strid, που πρόσθεσε πάνω από 500 taxa στη χλωρίδα των Πρεσπών, φτάνοντας το εντυπωσιακό μέγεθος των 1769 taxa. Την εποχή της συγκρότησης του καταλόγου, ο Strid εκτίμησε ότι μια πιο συστηματική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή θα ανεβάσει τον αριθμό των ειδών και υποειδών πάνω από το κατώφλι των 2000 taxa, ανάγοντας έτσι τις Πρέσπες στην πλουσιότερη χλωριδικά περιοχή της χώρας. Πράγματι, το 2023, είναι ταυτοποιημένα 1815 είδη και υποείδη στην περιοχή.

Η έρευνα συνεχίζεται εντατικά, με τη συνδρομή μιας στιβαρής βάσης δεδομένων για τα φυτά των Πρεσπών και το συνοδό βιβλίο. Ωστόσο, ήδη τα 1815 taxa αποτελούν το 31% της ελληνικής χλωρίδας (6622 taxa). Στον πλούτο αυτόν περιλαμβάνονται τουλάχιστον 200 είδη ιδιαίτερης σημασίας σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, ενώ για 25 από αυτά η περιοχή των Πρεσπών αποτελεί τη μοναδική θέση εμφάνισής τους στην Ελλάδα.

Η περιλίμνια ζώνη

Πρέσπα topoguide
Η περιλίμνια ζώνη
Nymphaea albae

Στα μάλλον ακίνητα νερά κοντά στην όχθη επικρατούν πλευστόφυτα όπως το Νεροκάστανο (Trapa natans), η Φτέρη του νερού (Azolla filiculoides, ξενικό είδος που έχει εγκατασταθεί επιτυχώς), η Utricularia vulgaris και η Salvinia natans.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον από τα φυτά της Πρέσπας είναι το Aldrovanda vesiculosa, ένα πλευστόφυτο των μεσοτροφικών υδάτων. Πρόκειται για το μοναδικό ζων είδος ενός προϊστορικού γένους σαρκοφάγων φυτών, που σώζεται σε περίπου 50 θέσεις σε όλο τον πλανήτη, μια εκ των οποίων είναι η Μικρή Πρέσπα - μοναδική θέση στην Ελλάδα. Η Aldrovanda vesiculosa, που ανήκει στην οικογένεια των τροπικών σαρκοφάγων φυτών Droseraceae, φέρει κατά μήκος των επιπλεόντων βλαστών της πολλές ενεργητικά κινούμενες "σακουλίτσες", με τις οποίες παγιδεύει υδρόβια έντομα.

Στη ζώνη της βένθου συναντάμε μεγάλες ομάδες από λευκά νούφαρα (Nymphaea alba) και κίτρινα νούφαρα (Nuphar lutea).

Στους καλαμιώνες κυριαρχούν τα καλάμια του είδους Phragmites australis, τα ψαθιά (Typha angustifolia) και τα βούρλα (γένος Juncus, έχουν καταγραφεί τα είδη J. articulatus, J. bufonius, J. conglomeratus, J. effusus και J. inflexus). Ιδιαίτερη είναι η παρουσία της Sagittaria sagittifolia με τα όμορφα λευκά άνθη.

Πρέσπα topoguide
Η χλωρίδα των Πρεσπών
Petasites hybridus

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ζώνη της όχθης, όπου συναντάμε μια μεγάλη ποικιλία από είδη των υγρών λιβαδιών, ανάμεσα στα οποία και αρκετές ορχιδέες. Στην ευρύτερη ζώνη ενδημεί η Scabiosa cinerea, φυτό της κεντρικής Ευρώπης που συναντά εδώ το νοτιότερο όριο της εξάπλωσής της.

Στις ποικίλες ρεματιές που καταλήγουν στη λίμνη θα βρούμε τις χαρακτηριστικές πλατανομαντήλες (Petasites): εδώ ενδημούν δύο είδη, το Petasites albus και το Petasites hybridus.

Ο γρανιτικός Βαρνούντας

Πρέσπες: Η χλωρίδα του Βαρνούντα
Saxifraga
federici-augusti
grisebachii
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Βαρνούντα
Fritillaria
graeca
subsp. thessala

Το εκτενέστερο ορεινό τοπίο των Πρεσπών είναι ο όγκος του Βαρνούντα. Απλωμένος ανάμεσα στην καρδιά της Βαλκανικής και την ελληνική χερσόνησο, ο Βαρνούντας αποτελεί μια βιογεωγραφική γέφυρα ανάμεσα στις κεντροευρωπαϊκές και βορειοβαλκανικές χλωρίδες και τους νοτιοβαλκανικούς βιοτόπους: οι δύο αυτές μεγάλες ενότητες χαρακτηρίζονται από πολύ διαφορετικές γεωλογικές και κλιματικές συνθήκες και κυρίως ιστορικό χρήσης. Ο Βαρνούντας συνδέει έτσι δυο πολύ διαφορετικούς φυσικούς χώρους και απολαμβάνει μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας χλωρίδας.

Ανάμεσα στα αναρίθμητα σπάνια ή σημαντικά είδη της ορεινής ζώνης, ξεχωρίζουν τα:

  • Anemone nemorosa, λευκή ανεμώνα των αλπικών λιβαδιών
  • Crocus cvijicii, χλωμοκίτρινος κρόκος των ψηλών βουνών
  • Heracleum orphanidis, αφανές αλλά ενδιαφέρον
  • Gentiana lutea, είδος που σχεδόν εξαφανίστηκε λόγω της εντατικής συλλογής
  • Gentiana punctata, πολύ ιδιαίτερο φυτό της οροσειράς των συνόρων
  • Geum montanum, πανέμορφο κίτρινο Geum ευρωπαϊκής κατανομής, παρόν στην Ελλάδα μόνο στο Βαρνούντα
  • Geum coccineum, κατακόκκινο, εντυπωσιακό φυτό των υγρών λιβαδιών υψομέτρου
  • Lilium albanicum, μεγαλόπρεπος κρίνος των βουνών των συνόρων
  • Pedicularis leucodon subsp. leucodon με ιδιόμορφο άνθος
  • Pinguicula balcanica subsp. balcanica, δυσεύρετο σαρκοφάγο φυτό των υγρών τοποθεσιών
  • Ramonda serbica, στολίδι των φαραγγιών και των κάθετων βράχων, ταξιδιώτης της εποχής των παγετώνων
  • Saxifraga stellaris subsp. engleri, μια λευκή Saxifraga των νερών
  • Saxifraga pedemontana subsp. cymosa
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Βαρνούντα
Digitalis
ferruginea
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Βαρνούντα
Gentiana
lutea
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Βαρνούντα
Podospermum
canum
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Βαρνούντα
Podospermum
roseum
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Βαρνούντα
Fragaria
vesca
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Βαρνούντα
Parnassia
palustris

Ο ασβεστολιθικός Ντέβας

Πρέσπες: Η χλωρίδα του Ντέβα
Iris
reichenbachii
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Ντέβα
Anchusella
cretica

Σε αντίθεση με το Βαρνούντα, τα βουνά στα δυτικά της Μικρής Πρέσπας, το όρος του Βροντερού και ο Ντέβας, είναι καθαρά ασβεστολιθικά (εδάφη με pH = 7-8,5, άρα σαφώς αλκαλική συμπεριφορά) και αποικούνται από είδη που είναι ανεκτικά ή χρειάζονται το βασικό συστατικό των ασβεστολίθων, που είναι το ανθρακικό ασβέστιο.

Πρέσπες: Η χλωρίδα του Ντέβα
Veronica
chamaedrys
chamaedryoides
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Ντέβα
Alyssum
montanum
subsp. montanum

Αν και το βουνό του Βροντερού (κορυφή Τσουτσούλι, 1456 μ.) έχει μεγαλύτερο υψόμετρο, η τυπική μορφολογία μεσαίου ασβεστολιθικού βουνού του Ντέβα (1372 μ.) τον κάνει να ξεχωρίζει μέσα στο τοπίο των Πρεσπών.

Περίοπτος αλλά κάπως απομονωμένος γεωγραφικά, ο Ντέβας σταδιακά ανακτά τη φυσικότητα ενός εγκαταλελειμένου κτηνοτροφικού πεδίου. Ειδικά η μικρή κόλουρη πυραμίδα της κορυφής είναι ένας βοτανικός παράδεισος, όπου ο τυχερός παρατηρητής θα βρει μερικά από τα σπανιότερα φυτά της Πρέσπας, όπως το Phelypaea boissieri και το στενότοπο ενδημικό του Ντέβα Centaurea devasiana.

Πρέσπες: Η χλωρίδα του Ντέβα
Lomelosia
brachiata
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Ντέβα
Astragalus
angustifolius

Στη χλωρίδα του Ντέβα θα βρούμε πολλά ενδιαφέροντα είδη, συχνά ευρύτερης εξάπλωσης. Αξίζει να προσέξουμε, ωστόσο, ότι τα φυτά αυτά ευδοκιμούν εδώ σε χαμηλότερο υψόμετρο από ότι στα νότια όρια της εξάπλωσής τους, όπως η Iris reichenbachii και το Alyssum montanum, που εδώ ανθίζουν στα 950 μ., ενώ στα νότια ξεπερνούν τα 2000 μ.

Πρέσπες: Η χλωρίδα του Ντέβα
Salvia
viridis
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Ντέβα
Papaver
dubium

Τα περισσότερα είδη του Ντέβα είναι τυπικά είδη των αλκαλικών πετροπλαγιών και βραχώνων, συνεπώς είδη με ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα, όπως τα:

  • Adonis flammea
  • Alkanna pindicola, βαλκανικό ενδημικό
  • Anchusella cretica μεσογειακό φυτό με ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα
  • Astragalus angustifolius subsp. balcanicus, οροσειρές των συνόρων και Βαλκάνια
  • Cephalanthera damasonium, ρωμαλέα λευκή ορχιδέα με ευρεία εξάπλωση
  • Corydalis cava, τοπικό στη ζώνη της κορυφής του Ντέβα
  • Cynoglossum columnae, ευρύοικο μεσογειακό είδος
  • Epipactis helleborine, μια κοινή Επιπάκτιδα παρούσα σε ρεματιές και υγρές θέσεις
  • Inula salicina subsp. aspera, ευρωπαϊκή κατανομή που φτάνει μέχρι τη βόρεια Ελλάδα
  • Fritillaria montana, ευρωπαϊκό φυτό με παρουσία στα βουνά των συνόρων
  • Lilium candidum, ο λευκός κρίνος, συχνά καλλιεργημένος, εδώ πρόκειται για αυτόχθονα φυτά που σχηματίζουν διάσπαρτες αποικίες, όπου μπορεί να είναι τοπικά άφθονο
  • Neotinea ustulata, ευρείας εξάπλωσης αλλά τοπικά σποραδική ορχιδέα των περιθωρίων του δάσους
  • Ophrys apifera
  • Ophrys scolopax subsp. cornuta
  • Ophrys sphegodes
  • Orchis mascula
  • Orchis quadripunctata
  • Orchis simia
  • Phelypaea boissieri, το κόκκινο αστέρι της Πρέσπας, αποκλειστικά στην κορυφή του Ντέβα. Το βρίσκουμε στην Αλβανία και σε μια στενή τοποθεσία του Γράμμου
  • Platanthera chlorantha
  • Rhamnus saxatilis subsp. rhodopea
  • Salvia viridis, ευρείας εξάπλωσης, εδώ βρίσκεται στο άνω όριο του υψομετρικού εύρους του
  • Scorzonera mollis, ευρωπαϊκό φυτό με ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα
  • Sideritis raeseri subsp. raeseri, εξάπλωση σε δυτική Ελλάδα & Βαλκάνια, στο Ντέβα βρίσκεται στο κατώτερο όριο του υψομετρικού εύρους του, που είναι 1200-2400μ.
  • Sternbergia colchiciflora, εξαπλώνεται σε ηπειρωτική Ελλάδα και Πελοπόννησο (είδος της Μεσογείου και της Ανατολίας), συνήθως σε μεγαλύτερα υψόμετρα
  • Thymus striatus, εξαπλώνεται σε ηπειρωτική Ελλάδα, Βαλκάνια και Ιταλία
  • Verbascum nigrum
  • Verbascum sinuatum
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Ντέβα
Hypopitys
monotropa
Πρέσπες: Η χλωρίδα του Ντέβα
Achillea
holosericea

Οι βιόλες των Πρεσπών

Τουλάχιστον 12 είδη βιόλας (Viola sp.) έχουν καταγραφεί στις Πρέσπες, με τα περισσότερα είδη να ενδημούν στο Βαρνούντα. Πιο ενδιαφέρουσες είναι οι βαλκανικές βιόλες Viola eximia, είδος με περιορισμένη διείσδυση στα βουνά των συνόρων και την Πίνδο, τη Viola orphanidis, είδος της ηπειρωτικής χώρας, τη Viola macedonica, που εξαπλώνεται μέχρι και τη Στερεά Ελλάδα και τη Viola velutina, που το νότιο όριό της είναι το Βίτσι και ο Γράμμος.

Πρέσπες: Οι βιόλες των Πρεσπών
Viola
macedonica
Πρέσπες: Οι βιόλες των Πρεσπών
Viola
velutina

Οι καμπανούλες της Πρέσπας

Οι Καμπανούλες (Campanula) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και εύκολα αναγνωρίσιμα γένη άγριων φυτών. Τουλάχιστον 13 είδη καμπανούλας (από τα 80 περίπου της Ελλάδας) έχουν αναγνωριστεί στην Πρέσπα, με πιο ενδιαφέρουσες την Campanula albanica, την Campanula bononiensis, την Campanula glomerata, την Campanula lingulata και την Campanula persicifolia. Πιο άφθονες είναι οι καμπανούλες των βράχων Campanula versicolor και των δασών Campanula spatulata.

Πρέσπες: Οι καμπανούλες των Πρεσπών
Campanula
bononiensis
Πρέσπες: Οι καμπανούλες των Πρεσπών
Campanula
versicolor

Οι ορχιδέες

Η τεράστια ποικιλία βιοτόπων των Πρεσπών και των γύρω βουνών δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από την ομάδα των ορχεοειδών. Έτσι, στην περίμετρο των λιμνών, στα βουνά της Μικρής Πρέσπας, στο Tρικλάρι και τον Βαρνούντα, θα συναντήσουμε όλα τα γένη των ελληνικών ορχιδεών και τους βασικούς εκπροσώπους τους. Τουλάχιστον 34 είδη έχουν επιβεβαιωθεί στην περιοχή και 2-3 ακόμα είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν στην περίμετρο των κορυφογραμμών.

Τα είδη που αναφέρονται από τη λεκάνη των Πρεσπών είναι:

Πρέσπες: Οι ορχιδέες
Platanthera
chlorantha
Πρέσπες: Οι ορχιδέες
Anacamptis
morio
  • Anacamptis laxiflora
  • Anacamptis morio
  • Anacamptis palustris
  • Anacamptis papillionacea
  • Anacamptis pyramidalis
  • Cephalanthera damasonium
  • Cephalanthera longifolia
  • Cephalanthera rubra
  • Corallorhiza trifida
  • Dactylorhiza baumanniana
  • Dactylorhiza cordigera
  • Dactylorhiza sambucina
  • Dactylorhiza saccifera
  • Epipactis helleborine
  • Epipactis microphylla
  • Epipactis palustris
  • Epipogium aphyllum
  • Himantoglossum jankae
  • Limodorum abortivum
  • Neotinea tridentata
  • Neotinea ustulata
  • Neottia ovata
  • Neottia nidus-avis
  • Ophrys apifera
  • Ophrys scolopax subsp. cornuta
  • Ophrys shegodes
  • Orchis mascula
  • Orchis provincialis
  • Orchis purpurea
  • Orchis quadripunctata
  • Orchis simia
  • Platanthera chlorantha
  • Platanthera formicata
  • Spiranthes spiralis

Η χαμηλότερη ζώνη των Πρεσπών, δηλαδή το μίγμα υγρών λιβαδιών και αγροτικών και δασικών βιοτόπων γύρω από τα χωριά και μέχρι τις παρυφές του ορεινού δάσους, χαρακτηρίζεται από ένα μωσαϊκό οικοτόπων και κατ' επέκταση φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία ορχιδεών, πολλές από τις οποίες θα τις βρούμε και στο δάσος.

Στις πιο στεγνές ζώνες θα βρούμε λίγα είδη του καθαρά περιμεσογειακού γένους των Ophrys, όπως την Ophrys apifera και την Ophrys scolopax subsp. cornuta, αλλά και διάσπαρτους πληθυσμούς από είδη του γένους Anacamptis, όπως το Anacamptis laxiflora και το ρωμαλέο Anacamptis pyramidalis.

Πρέσπα topoguide
Η χλωρίδα των Πρεσπών
Himantoglossum jankae

Στις κατάλληλες θέσεις θα βρούμε και τα τρία ηπειρωτικά είδη του γένους Cephalanthera, δηλαδή τα Cephalanthera longifollia, Cephalanthera damasonium και Cephalanthera rubra.

Από το γένος Orchis θα βρούμε τα Orchis mascula, Orchis simia, Orchis purpurea και Orchis provincialis, ενώ σε πιο ξηρές και βραχώδεις ζώνες θα συναντήσουμε το πιο μεσογειακό Orchis quadripunctata.

Στο δάσος ο προσεκτικός παρατηρητής θα εντοπίσει το χλωμο-κίτρινο Neottia nidus-avis και το χλωμο-πράσινο Neottia ovata, δύο είδη που ειδικεύονται στα σκιερά δάση. Στα δρυοδάση της περιμέτρου της Μικρής Πρέσπας θα βρούμε το ημιπαρασιτικό Limodorum abortivum.

Πρέσπες: Οι ορχιδέες
Cephalanthera
damasonium
Πρέσπες: Οι ορχιδέες
Epipactis
helleborine

Σε πιο φωτεινές θέσεις εντοπίζεται το Himantoglossum jankae, μια εξωτική ορχιδέα με εξάπλωση στην Κεντρική Ευρώπη, την Βαλκανική και την βόρεια Τουρκία. Σε σκιερές τοποθεσίες, αντίθετα, ενδημεί το ασυνήθιστο Platanthera chlorantha.

Τέλος, κοντά στις αναρίθμητες μικρές αναβλύσεις του δάσους ή κατά μήκος των ρεματιών θα συναντήσουμε τις διακριτικές επιπάκτιδες Epipactis helleborine και Epipactis microphylla.

Πρέσπες: Οι ορχιδέες
Orchis
simia
Πρέσπες: Οι ορχιδέες
Dactylorhiza
cordigera

Στα υγρά λιβάδια εμφανίζονται η Dactylorhiza baumanniana που είναι ελληνικό ενδημικό και η Dactylorhiza cordigera, που είναι ενδημικό της Βαλκανικής.

Τα διάκενα του δάσους αποικούνται από τους τους ωχροκίτρινους Orchis provincialis. Ψηλότερα και μέχρι τα 2100 μ. συναντάμε ομάδες από τις Δακτυλόριζες Dactylorhiza sambucina και Dactylorhiza saccifera.

topoguide greece

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ

topoguide greece
Φωτογραφίες και περιγραφές δεκάδων ειδών της χλωρίδας των Πρεσπών περιλαμβάνονται στον οδηγό Εθνικό Πάρκο Πρεσπών topoguide.

Ο οδηγός Εθνικό Πάρκο Πρεσπών topoguide είναι διαθέσιμος για συσκευές Android από το Play Store. Εγκαταστείστε την εφαρμογή και προμηθευτείτε το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών topoguide μέσα από την ενότητα της Βόρειας Ελλάδας.

Ο οδηγός Εθνικό Πάρκο Πρεσπών topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Προμηθευτείτε τον οδηγό Εθνικό Πάρκο Πρεσπών topoguide ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή: θα τον βρείτε στην ενότητα της Βόρειας Ελλάδας.

Εξοπλισμένοι με τον μοναδικό σήμερα οδηγό για το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, εξερευνήστε άφοβα τη φύση, τον πολιτισμό και τα μονοπάτια των Πρεσπών.

Βιβλιογραφία

  • Παυλίδης Γ. Α. 1985. Γεωβοτανική Μελέτη του Εθνικού Δρυμού των Πρεσπών Φλωρίνης. Μέρος ‘Α: Οικολογία, Χλωρίδα, Φυτογεωγραφία, Βλάστηση. Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής και φυτογεωγραφίας, Τομέας βοτανικής.
  • Pavlides G. 1997. The flora of Prespa National Park with emphasis on species of conservation interest. – In: Crivelli, A. J. & Catsadorakis, G. (eds), Lake Prespa, northwestern Greece: A unique Balkan wetland, pp. 35-40. – Dordrecht, etc.: Kluwer Acad. Publ.
  • Φοίτος Δ., Κωνσταντινίδης Θ., και Καμάρη Γ. 2009. Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλουμένων Ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας. Τόμοι Ι & ΙΙ, Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, Πάτρα.
  • Dimopoulos P., Raus Th., Bergmeier E., Constantinidis Th., Iatrou G., Kokkini S., Strid A., and Tzanoudakis D. 2013. Vascular plants of Greece: an annotated checklist. Berlin: Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin-Dahlem, Freie Universitat Berlin; Athens: Hellenic Botanical Society. Englera, 31, pp. 1-370.
  • Strid A., Bergmeier E., Sakellarakis F.-N., Kazoglou Y., Vrahnakis M., and Fotiadis G. 2017. Additions to the flora of the Prespa National Park, Greece. Phytologia Balcanica, 23 (2), pp. 207-269.
  • Strid A & Tan, K. 2017. Recent progress in plant taxonomy and floristic studies in Greece. Botanica Serbica, vol. 41, no. 2, pp. 123-152.
  • Σακελλαράκης Φ.-Ν., Μανωλόπουλος Α., Φωτιάδης Γ., Καζόγλου I., Βραχνάκης Μ., Swinkels C., Utermann S., Strid A. και Bergmeier E. 2019. Βάση δεδομένων χλωρίδας Πρεσπών, ΒΔ Ελλάδα. Πρακτικά 16ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας. Αθήνα, 10- 13 Οκτωβρίου.
  • Strid A. 1989. Mountain Flora of Greece, vol. 1. Cambridge. 822 p.
  • Strid A. & Tan K. 1991. Mountain Flora of Greece, vol. 2. Edinburgh. 974 p
  • Strid A. & Tan K. (eds.) 1997, 2002. Flora Hellenica vol. 1-2. Patra.
  • Strid A., Bergmeier E., and Fotiadis G. 2019. Flora and Vegetation of Prespa National Park. Society for the Protection of Prespa, Agios Germanos. In press

Οδηγός για τη βλάστηση
και τη χλωρίδα των Πρεσπών

Flora and Vegetation of the Prespa National Park, Greece

Οι Πρέσπες είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας που είναι εξοπλισμένες με ένα αναλυτικό βιβλίο για τη βλάστηση και τη χλωρίδα τους.

Το βιβλίο Flora and Vegetation of the Prespa National Park, Greece των καθηγητών Arne Strid και Erwin Bergmeier και Γιώργου Φωτιάδη ολοκληρώθηκε μετά από χρόνια έρευνας στην περιοχή. Το βιβλίο συγκεράζει στις 550 σελίδες του όλα τα γνωστά μέχρι σήμερα στοιχεία για τη βλάστηση και τη χλωρίδα της Πρέσπας. Το έργο παρουσιάζει 1816 είδη και υποείδη φυτών, μέσα από 1600 φωτογραφίες και χάρτες.

Η έκδοση υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Aage V. Jensen Charity και υλοποιήθηκε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και τις εκδόσεις των Αδελφών Βλάσση.

Παραγγελίες στο e-mail spp@spp.gr ή στο τηλέφωνο +30 23850 51211.