Χλωρίδα των Μετεώρων
Η χλωρίδα των Μετεώρων

Η περίμετρος των Μετεώρων καλύπτεται από λιβάδια και πρεμνοφυή δρυοδάση
(πατήστε για μεγέθυνση).
Η περίμετρος των Μετεώρων καλύπτεται από λιβάδια και πρεμνοφυή δρυοδάση
Οι βράχινοι πύργοι των Μετεώρων υψώνονται μέσα σε ένα τοπίο πλούσιο σε εναλλαγές βλάστησης: εδώ συναντώνται η μεσογειακή επιρροή, φέρνοντας μαζί της θερμόφιλα είδη όπως το Πουρνάρι, με την ορεινή βλάστηση των Αντιχασίων, που εκφράζεται με ψυχρόφιλους θάνους και δέντρα, όπως οι βελανιδιές της ενδοχώρας και οι οξιές. Οι άφθονες ρεματιές καλύπτονται από πυκνές δενδροστοιχίες πλατάνων και άλλων υγεόφιλων δέντρων, ενώ γύρω στους πύργους συναντάμε υπολείμματα των παλιών οπωρώνων, όπου οι αχλαδιές, οι αμυγδαλιές και οι ροδιές επιστρέφουν σταδιακά στην άγρια μορφή τους.

ramosissima

viticella

graeca
Μέσα σε αυτήν την ποικιλία ενδημεί μια επίσης πλούσια χλωρίδα, με πολλά ελληνικά ενδημικά και σπάνια ή ασυνήθιστα είδη, όπως το Allium meteoricum, τη Clematis viticella, την Centaurea chrysocephala, τη Silene graeca, την Alkanna pindicola, τη Minuartia juniperina, το Taraxacum molybdocephalum. Στην περιοχή των Μετεώρων έχουν ταξινομηθεί δύο ενδημικές κενταύριες, η Centaurea lactiflora και η Centaurea kalambakensis.
Ενδιαφέρουσα είναι και η ποικιλία των ορχιδεών, με είδη της κεντρικής Ελλάδας, όπως τα Ophrys reinhardiorum και Ophrys hansreinhardii, αλλά και είδη της περιμεσογειακής ζώνης, όπως τα Ophrys speculum και Ophrys mammosa.