Μονές και εκκλησίες της Σκύρου

Αδιαμφισβήτητα το θρησκευτικό συναίσθημα των Σκυριανών είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο. Αυτό πιθανώς μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι σε αυτόν τον απομονωμένο, αλλά εκτεθειμένο σε πολλούς κινδύνους, τόπο δεν υπήρξε κάποια κοσμική εξουσία (οι οποίες, άλλωστε, εναλλάσσονταν συνεχώς) που να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, οπότε μοιραία στρέφονταν στο θεϊκό στοιχείο ως ηθικό στήριγμα. Αποτέλεσμα και των παραπάνω είναι η Σκύρος να είναι πραγματικά διάσπαρτη από εκατοντάδες εκκλησάκια. Πέραν των ενοριακών ή περιφερειακών ναών των οικισμών, όπως όλα τα νησιά, έτσι και η Σκύρος παρουσιάζει το φαινόμενο των διάσπαρτων εκκλησιών, που είτε επισημαίνουν τόπους παλιάς αγροτικής κατοίκησης, είτε θέσεις τοπογραφικώς ιδιαίτερες.

Μοναδικό μοναστήρι, με εξέχουσα ωστόσο θέση, τόσο τοπογραφικά, όσο και κοινωνικά, είναι η μονή του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα.

Φωτογραφίες και περιγραφές των εκκλησιαστικών μνημείων της Σκύρου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Σκύρος topoGuide. Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος με ακρίβεια μέτρου.