Η Κάλυμνος έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία. Η ποικιλομορφία των βράχων και το ιδιαίτερο στύλ αναρρίχησης που επιβάλουν οι γεωμορφές, η εύκολη πρόσβαση στα αναρριχητικά πεδία και η εύκολη μετακίνηση από το ένα στο άλλο, η απίστευτη αίσθηση του να σκαρφαλώνεις σε αρνητικά με θέα συνεχώς προς τη θάλασσα, και η δυνατότητα, χάρις στο ήπιο κλίμα, να σκαρφαλώνεις όλο το χρόνο, καθιστούν την Κάλυμνο ένα από τα πιό ελκυστικά, αναρριχητικά πεδία στον κόσμο.

Η αναρρίχηση στην Κάλυμνο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, με την επίσκεψη γνωστών Ιταλών αναρριχητών. Τη σκυτάλη παρέλαβαν Έλληνες αναρριχητές και σταδιακά ενεπλάκη και ο Δήμος Καλύμνου. Η θερμή υποδοχή που προσφέρουν οι Καλύμνιοι στους αναρριχητές, και η έκδοση του αναρριχητικού οδηγού από τον Άρη Θεοδωρόπουλο έχουν κάνει την αναρρίχηση ένα αυτόνομο τουριστικό προϊόν του νησιού, τόσο αναγνωρίσιμο όσο και τα σφουγγάρια του, και πρακτικά άφθαρτο.

Kalymnos hiking: το αναρριχητικό παιχνίδι στην Κάλυμνο
Kalymnos hiking: το αναρριχητικό παιχνίδι στην Κάλυμνο

Εως τώρα έχουν εξοπλισθεί περίπου 60 πεδία με περίπου 2000 διαδρομές, ενώ κάθε χρόνο ανοίγονται περίπου 100-150 νέες διαδρομές. Οι περισσότερες διαδρομές είναι καλά ασφαλισμένες με βύσματα. Οι βαθμοί δυσκολίας ξεκινούν από το 4c για τις εκπαιδευτικές διαδρομές και φτάνουν έως και 9c για τους έμπειρους αναρριχητές.

Κορυφαία στιγμή της αναρρίχησης στην Κάλυμνο είναι το ετήσιο Kalymnos Rock Climbing Festival, που ξεκίνησε το 2005. Το φεστιβάλ προσελκύει κάθε χρόνο ολοένα περισσότερους επισκέπτες αναρριχητές από όλο τον κόσμο. Πληροφορίες στο ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης και ενημέρωσης του Δήμου Καλύμνου (τηλέφωνο επικοινωνίας 22430 59445).