Εισαγωγή στη Βαράσοβα
Εισαγωγή στη Βαράσοβα
Ένα περίγραμμα
Το όρος Βαράσοβα, γνωστή στην αρχαιότητα ως Χάλκεια, αποτελεί την απόληξη του ορεινού τόξου του Αράκυνθου, στο NA τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, ανατολικά των εκβολών του ποταμού Εύηνου, καταλήγοντας στο ρήγμα των κρημνών της Βαράσοβας.
Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο ασβεστολιθικών σχηματισμών με μέγιστο ύψος της μοναδικής κορυφής του, τα 917m (κορυφή Σφυρί).
Στο νότιο, νοτιοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα του είναι χαρακτηριστικές οι εντυπωσιακές, γυμνές, σχεδόν κάθετες κρημνώδεις ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές του, με αραιή χασμοφυτική βλάστηση, που κατεβαίνουν απότομα μέχρι την ακτή κοντά στα χωριά Κάτω Βασιλική και Κρυονέρι.
Η πρόσβαση σ’ αυτές είναι πολύ δύσκολη ή σχεδόν αδύνατη με αποτέλεσμα το βουνό να παραμένει ένα σημαντικό καταφύγιο τόσο για τα ζωϊκά όσο και για τα φυτικά είδη.
Η θέα από την κορυφή Σφυρί προς τις νότιες κάθετες βραχώδεις πλαγιές και τον Πατραϊκό κόλπο είναι εντυπωσιακή.
Γεωλογικά η Βαράσοβα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό αντίκλινο - όπως και η γειτονική της Κλόκοβα. Αποτελείται από τους ανθρακικούς σχηματισμούς (κυρίως Άνω Κρητιδικούς - Ηωκαινικούς νηριτικούς ασβεστόλιθους) της ενότητας Γαβρόβου - Τρίπολης, η οποία αποτελεί μια παχιά και μηχανικά δύσκαμπτη ανθρακική πλατφόρμα.
Το βουνό είναι πολύ γνωστό στους ορειβάτες, λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η γεωμορφολογία του και η γεωγραφική του θέση. Η ποιότητα του βράχου είναι πολύ καλή, δίνει πολλές και ποικίλες διαδρομές, οι καιρικές συνθήκες είναι συνήθως άριστες και βέβαια η φυσική ομορφιά του εντυπωσιάζει.
Στους πρόποδες των παχυστρωματωδών ασβεστολιθικών αυτών ορθοπλαγιών πηγάζουν αρκετές πηγές, με μεγαλύτερη την πηγή Γλύφα. Πρόκειται για ένα κεφαλάρι με μεγάλη παροχή κρύου νερού, το οποίο αφού διασχίσει τα λίγα μέτρα μιας ρεματιάς και περνώντας κάτω από ένα μικρό πέτρινο γεφύρι, καταλήγει στη θάλασσα.Το "Άγιον Όρος" της Αιτωλίας
Η Βαράσοβα θεωρείται το "Άγιον Όρος" της Αιτωλίας, λόγω των πολλών ασκηταριών, εκκλησιών (μετόχια άλλων μονών) και μικρών μονών που δημιουργήθηκαν στις πλαγιές της. Ορισμένοι μελετητές ανάγουν τον αριθμό των εγκαταστάσεων σε 72. Στη νότια πλευρά, μέσα σε περιχαρακωμένο από ορθοπλαγιές και κατά συνέπεια προσπελάσιμο μόνο από τη θάλασσα παράκτιο σπήλαιο, ιδρύθηκε τον 10ο αι. η ερειπωμένη σήμερα μονή του Αγίου Νικολάου.
Πεζοπορία
Παρόλο το απόκρημνο ανάγλυφο, υπάρχουν τέσσερις πεζοπορικές διαδρομές για την κορυφή. Η διαδρομή Άνω Βασιλική-πηγάδι Βαράσοβας-κορυφή Βαράσοβας είναι η ευκολότερη και πιό καλά σηματοδοτημένη.
Αναρρίχηση
Η Βαράσοβα υπήρξε, κυρίως στο διάστημα 1980-1990, διάσημο και αγαπημένο αναρριχητικό πεδίο των ελλήνων αναρριχητών, πριν εκτοπιστεί από τα νέα πεδία, όπως η Κάλυμνος, το Λεωνίδιο κλπ. Το 1978 έρχονται δύο Γερμανοί, οι N. Mailander και E. Schillinger και ανοίγουν τη μυθική διαδρομή Batman, με ένα σύντομο "τεχνητό" πέρασμα στη στέγη. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, επισκέπτεται τη Βαράσοβα ο Βρετανός Pete Livessey, ο οποίος on-sight "ελευθέρωσε" τη Batman με χαρακτηριστική άνεση.
Μετά από αυτό, η Βαράσοβα αποτέλεσε το πεδίο εξέλιξης της ελληνικής αναρρίχησης. Τη δεκαετία του '80, ανοίγονται πολλές σύγχρονες διαδρομές, δημιουργώντας ένα πολύ δημοφιλές αναρριχητικό πεδίο και συμβάλλοντας στην άνοδο του μέσου επίπεδου δυσκολίας της ελληνικής αναρρίχησης.
Ο κατακόρυφος τοίχος πάνω από την πηγή θεωρείται το πιο σημαντικό και δύσκολο αναρριχητικό πεδίο της Βαράσοβας.
Οδηγός για τη Βαράσοβα
Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τα μικρά βουνά της Στερεάς Ελλάδας είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το topoguide Greece παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.