Πεζοπορία στην Κεντρική Εύβοια

Πεζοπορία στην Κεντρική Εύβοια

Η ογκώδης μάζα της Κεντρικής Εύβοιας, που σχηματίζει μια πλάτυνση στο κομψό σώμα της Εύβοιας, περιλαμβάνει τα ψηλότερα και πιό οξύκορφα βουνά του νησιού. Το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής συντίθεται από δύο αποκομένους όγκους, το Καντήλι και τον ευβοϊκό Όλυμπο και ένα μεγάλο σύμπλεγμα, που διαρθρώνεται γύρω από τη Δίρφυ.

Το όρος Καντήλι (1246 μ.) υψώνεται απόκρημνο στα ΒΔ και ορθώνει ένα συμπαγές τείχος μέχρι και πάνω από τα Ψαχνά.

Κεντρική Εύβοια
Κεντρική Εύβοια: Το συγκρότημα της Δίρφυς από την κορυφή του Ξεροβουνίου

Στα ανατολικά, οι όγκοι του Πυξαριά (1351 μ.), του Γερακοβουνίου (1127 μ.), της Ταναΐδας (1176 μ.) της Δίρφυος (1743 μ.) και του Ξεροβουνίου (1353 μ.), που συνδέονται με ψηλά διάσελα, συνθέτουν ένα πολυδαίδαλο ορεινό τοπίο, που κατά τόπους έχει στοιχεία των μεγάλων βουνών (έλατα, νερά, χιόνια το χειμώνα). Ανάμεσα στα βουνά, διαμορφώνονται δεκάδες μικρο-περιοχές, με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως τα καρστικά οροπέδια της Σκοτεινής και της Ταναΐδας.
Νότια του Ξεροβουνίου υψώνεται μια σειρά έντονα καρστικοποιημένων και δύσβατων όγκων, με ψηλότερη κορυφή τη Σκοτεινή (1362 μ.). Νοτιότερα απλώνονται τα Κοτύλαια όρη (1190 μ.), σηματοδοτώντας το νότιο όριο του συμπλέγματος, που σβήνει σταδιακά προς τους λόφους του Αλιβερίου. Πιό ανατολικά και μέχρι την ακτή εκτείνεται ένα πολύκορφο συγκρότημα χαμηλών αλλά απόκρημνων βουνών με ψηλότερη κορυφή το Ορτάρι (869 μ.).

Κεντρική Εύβοια
Κεντρική Εύβοια: Η Παναγία Αμπουδιώτισσα στην είσοδο του ομώνυμου οροπεδίου

Πάνω από την Ερέτρια, ο Όλυμπος σχηματίζει ένα μικρό συγκρότημα με τρεις κορυφές πάνω από 1000 μ., το Στρογγυλό (1.005 μ.), τον Ελατιά (1.075 μ.) και την Ψηλή Κορυφή (1.171 μ).

Κεντρική Εύβοια
Κεντρική Εύβοια: Η καταβόθρα της Σκοτεινής

Υπάρχουν δεκάδες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές, τόσο στα βουνά, όσο και στις ημιορεινές ζώνες της περιοχής. Στην Δίρφυ και το Ξεροβούνι έχουν χαρτογραφηθεί 13 διαδρομές. Η κορυφή του Πυξαριά προσπελαύνεται από το Πήλι, ενώ από τη Βλαχιά μπορούμε να ανεβούμε τόσο στον Πυξαριά, όσο και το Γερακοβούνι από μια καθαρή και καλοπατημένη διαδρομή.
Τρεις ωραίες και μεγάλες διαδρομές συγκλίνουν στην κορυφή του Καντηλιού, τη Στρουγγίτσα.
Ενδιαφέρουσες πορείες και μια ωραία ανάβαση στην κορυφή μπορούν να γίνουν στο μικρό αλλά εντυπωσιακό Ορτάρι.
Έχουμε χαρτογραφήσει επίσης μία πολύ ωραία διαδρομή που ξεκινά από το Κάδι και καταληγει στην κορυφή των Κοτυλαίων ορέων καθώς μία ανάβαση από τους Ανδρωνιάνους προς τη καρδιά του συγκροτήματος των Κοτυλαίων, τη Μηλίτσα. Από τη γέφυρα των Ανδρωνιάνων έχει καθαριστεί (και διαμορφωθεί σε ένα μικρό τμήμα) το παλιό μονοπάτι προς το μύλο του Πύργου, που την προτείνουμε ως κυκλική διαδρομή.

Τέλος, είναι γνωστή μια διαδρομή που οδηγεί μέσα από ένα σαφές μονοπάτι στην κορυφή του ευβοϊκού Ολύμπου.

Κεντρική Εύβοια
Κεντρική Εύβοια: Στο μονοπάτι από Ανδρωνιάνους προς τη Μηλίτσα

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Κεντρική Εύβοια είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Το topoguide Greece παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.