Καστανοχώρι-Ίσωμα Καρυών

Αρκαδικά Μονοπάτια
Κυκλική διαδρομή 71 χλμ.

Καστανοχώρι-Ίσωμα Καρυών

Η διαδρομή από το Καστανοχώρι στο Ίσωμα Καρυών υιοθετεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες οδεύσεις της ημιορεινής ζώνης στα ανατολικά του Λύκαιου. Πρόκειται για μια σειρά από παλιά μονοπάτια που ανασύρθηκαν από τη λήθη κατά τις εργασίες καθαρισμού των Αρκαδικών Μονοπατιών και τα οποία επιτρέπουν τη διαγώνια αυτή σύνδεση μέσα σε ένα πλέγμα νεότερων δρόμων και χρήσεων που έχουν κερματίσει το χώρο.

Από το παρόδιο κέντρο του Καστανοχωρίου κατηφορίζουμε στο κάτω μέρος του οικισμού με ένα συνδυασμό από καλντερίμια και δρομάκια φτάνουμε κοντά σε απομονωμένη οικία με κρήνη. Το μονοπάτι ξεκινά λίγες δεκάδες μέτρα πριν την οικία. Μπαίνουμε σε πυκνό θαμνώνα με ψηλά πουρνάρια με τη βοήθεια παλιού, σημαντικού μονοπατιού που έχει εν μέρει καθαριστεί πρόσφατα.

Το μονοπάτι ελίσσεται στην πλαγιά και με ένα τελευταίο πιο απότομο τμήμα βγαίνει στον άσφαλτο Μεγαλόπολη-Καστανοχώρι. Παρόλο τον πρόσφατο καθαρισμό, το τμήμα αυτό θα χρειαστεί σημαντική βελτίωση βατότητας.

Αρκαδικά Μονοπάτια
Αρκαδικά Μονοπάτια
Διαδρομή Καστανοχώρι-Ίσωμα Καρυών
Τροδοφοσία στην πηγή του Καστανοχωρίου
Ακολουθούμε τον άσφαλτο μέχρι την πρώτη καμπή, όπου μπαίνουμε σε παλιό δρομάκι, που φτάνει σε εγκαταλελειμένες στάνες. Από εδώ αρχίζει ασαφές μονοάτι, που ελίσσεται σε ένα βραχώδες και κατάφυτο πεδίο. Το τμήμα αυτό έχει πολλά προβλήματα βατότητας.

Βγαίνουμε σε χωματόδρομο που τον ακολουθούμε μέχρι καμπή. Σύντομο δρομάκι ανηφορίζει προς το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, περνώντας μπροστά από παλιό νερόμυλο. Λίγο πριν το ξωκλήσι, βρίσκουμε το παλιό μονοπάτι προς το λιβάδι της Κάπελης. Το μονοπάτι είναι σαφές αρχικά, αλλά μετά από πέτρινο εικονοστάσι γίνεται δύσβατο και χρήζει παρεμβάσεων. Περνάμε από ερείπια καλυβιών και κατεβαίνουμε στο λιβάδι, κοντά σε μεγάλη κτηνοτροφική εγκατάσταση (ποτίστρα).

Από εδώ ξεκινούν το παλιά μονοπάτια προς τον όγκο Στρογγυλή Ράχη, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου των Σκορτών, του Κουρουνιού και το Ίσωμα Καρυών. Η όδευση προς το Ίσωμα Καρυών περνά κοντά από το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας και μέσα από μια παλιά γεωργική ζώνη με πεζούλες φτάνει στο ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων.

Μετά λίγα μέτρα σε δρομάκι, μπαίνουμε στο μονοπάτι προς το Ίσωμα Καρυών. Για ένα διάστημα το μονοπάτι είναι σαφές και στο μεγαλύτερο μέρος του καθαρό. Φτάνουμε σε διακλάδωση, όπου ο κύριος κλάδος ανηφορίζει προς το διάσελο Στρογγυλής Ράχης-Άγιος Γεώργιος Σκορτών, ενώ η πορεία προς το Ίσωμα Καρυών αποκλίνει δεξιά, διασχίζοντας μια ρεματιά και κερδίζοντας ύψος σε μια ζώνη με παλιές πεζούλες αλλά και διάσπαρτες βελανιδιές. Το ίχνος του μονοπατιού γίνεται σταδιακά ασαφές και διασπάται σε γιδόστρατες: τελικά φτάνουμε στο διάσελο, όπου συναντάμε πάλι πεζούλες και λιβαδάκια και με καλύτερο μονοπάτι οδηγούμαστε σε χωματόδρομο, τον οποίο ακολουθούμε μέχρι το νεκροταφείο του χωριού Ίσωμα Καρυών.

Δεξιά του νεκροταφείου διακρίνεται το παλιό μονοπάτι, που το ακολουθούμε. Φτάνουμε σε επιστρωμένο δρόμο, με τον οποίο καταλήγουμε στο κέντρο του χωριού.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Η διαδρομή έχει μέτρια σήμανση με το σύμβολο των Αρκαδικών Μονοπατιών.

Δεν υπάρχουν καθόλου πινακίδες κατεύθυνσης. Συναντάμε μια αραιή αλλά σχετικά συνεπή επιβεβαιωτική σήμανση με τα σημάδια των Αρκαδικών Μονοπατιών.

Φύση

Orchis simia

Αρκαδικά Μονοπάτια, Καστανοχώρι-Ίσωμα Καρυών: Orchis simia
Η Orchis simia είναι μια απαραγνώριστη ορχιδέα, που αν της δώσουμε λίγο προσοχή, θα ανακαλύψουμε ότι το καθένα από τα πολυάριθμα λευκορόδινα λουλούδια της έχει την - απρόσμενα λεπτομερή - μορφή από ένα χαμογελαστό ανθρωπάκι (ή πιθηκάκι, όπως σημαίνει στα λατινικά η ονομασία ‘simia’). Η πυκνή ταξιανθία αναπτύσσεται στην κορυφή ενός σχετικά ψηλού (μέχρι 40 εκ.) και εύρωστου βλαστού. Έχει ευρεία Ευρωπαϊκή εξάπλωση και θα την συναντήσουμε σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε ποικιλία βιοτόπων, τόσο σε πιο ξηρές θέσεις σε φρύγανα, όσο και σε λιβάδια και κοντά σε ρέματα και ποτάμια.

Στο Λύκαιο τη βρίσκουμε σε μεσαάι υψόμετρα, συνήθως σε μικρές ομάδες, σε ανοίγματα του θαμνώνα και του δρυοδάσους.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος