Ίσαρης-Καστανοχώρι

Αρκαδικά Μονοπάτια
Κυκλική διαδρομή 71 χλμ.

Ίσαρης-Καστανοχώρι

Η σύνδεση του Ίσαρη με το Καστανοχώρι είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδρομή, που προσπαθεί να ελιχθεί μέσα σε ένα δύστροπο πεδίο - ένα δύσκολο ανάγλυφο, που έχει καλυφθεί από πυκνούς θαμνώνες - αξιοποιώντας παλιά μονοπάτια, που έχουν διασπασθεί από τους χωματόδρομους.

Πέραν των δύο ακραίων οικισμών - Ίσαρη και Καστανοχωρίου - που συνδέει, η διαδρομή περνά κοντά από το Πετροβούνι, τη Λυκόσουρα και τα Μάρμαρα, καθώς και από την ακρόπολη της αρχαίας Λυκόσουρας και την έρημη σήμερα μονή Κραμποβού.

Η διαδρομή Ίσαρης-Λυκόσουρα-Καστανοχώρι ξεκινά από το κέντρο του Ίσαρη και ακολουθεί ασφαλτόδρομο μέχρι σχεδόν το πλάτωμα του Αγίου Δημητρίου, όπου μπαίνουμε δεξιά σε δρομάκι. Το δρομάκι φτάνει σε διάσελο, όπου ερειπωμένο σπίτι της οικογένειας Στάκα. Μπαίνουμε στο κατηφορικό μονοπάτι προς την Κρύα Βρύση και φτάνουμε σύντομα σε διακλάδωση σε ρεματιά: ίσια στα κατάντι, η ρεματιά οδηγεί στην Κρύα Βρύση, αριστερά διακρίνεται το παλιό μονοπάτι προς το Πετροβούνι.

Το παλιό μονοπάτι οδηγεί στη ράχη. Στη ράχη θα ακολουθήσουμε την παλιά αντιπυρική ζώνη, τώρα αρκετά πυκνά θαμνωμένη, που τελειώνει και από εκεί μπαίνουμε πάλι στο παλιό μονοπάτι (δύσβατο λόγω βλάστησης).

Φτάνουμε σε δρομάκι, που το ακολουθούμε προς τα βόρεια. Το δρομάκι σύντομα γίνεται σχεδόν αδιάβατο από την πυκνή βλάστηση. Περνάμε από μια παλιά γεωργική ζώνη που σταδιακά κλίνει προς το ρέμα Κατσούρα. Καταλήγουμε στο ρέμα με σαφές μονοπάτι.

Από εδώ μέχρι τη Λυκόσουρα θα ακολουθήσουμε χωματόδρομο, που περνά δίπλα από τον Άγιο Αθανάσιο και μετά από την πηγή Καμάρι. Από την πηγή Καμάρι αξίζει μια μικρή παράκαμψη προς τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Λυκόσουρας και μια επίσκεψη στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο Λυκόσουρας. Λίγο μετά την πηγή, κατεβαινουμε μέσα από το δρυοδάσος με καλό μονοπάτι στον άσφαλτο.

Αρκαδικά Μονοπάτια: Διαδρομή Ίσαρης-Καστανοχώρι
Αρκαδικά Μονοπάτια
Διαδρομή Ίσαρης-Καστανοχώρι
Η εντυπωσιακή μονότοξη γέφυρα του Μπούτουνα

Τέμνουμε το δρόμο και κατηφορίζουμε σε ευκρινές μονοπάτι μέχρι παλιό χωμάτινο αρδευτικό αυλάκι, όπου γυρίζουμε αριστερά και φτάνουμε στη γέφυρα του Μπούτουνα, μεγάλο μονότοξο γεφύρι στο ποταμάκι Καστρίτης.

Περνάμε το γεφύρι και ανηφορίζουμε σε μια διαδοχή από μονοπάτια και παλιούς χωματόδρομους μέχρι το ξωκλήσι του Άη-Θόδωρα. Από εδώ ξεκινά ευκρινές παλιό μονοπάτι που οδηγεί στο διάσελο ανάμεσα στον Προφήτη Ηλία Καστανοχωρίου και την κορυφή Λακκώματα.

Κατηφορίζουμε σε χωματόδρομο δεξιά μας, περνάμε από εκκλησάκι και βρίσκουμε το παλιό μονοπάτι προς το Καστανοχώρι. Το μονοπάτι είναι σαφές και καθαρό και μας φέρνει στον άσφαλτο, κοντά στη μεγάλη παρόδια κρήνη, στην είσοδο του χωριού. Φτάνουμε στο κέντρο του Καστανοχωρίου με τον άσφαλτο.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Η διαδρομή έχει μέτρια σήμανση με το σύμβολο των Αρκαδικών Μονοπατιών.

Δεν υπάρχουν καθόλου πινακίδες κατεύθυνσης. Συναντάμε μια αραιή αλλά σχετικά συνεπή επιβεβαιωτική σήμανση με τα σημάδια των Αρκαδικών Μονοπατιών.

Φύση

Orchis italica

Αρκαδικά Μονοπάτια, Ίσαρης-Καστανοχώρι: Orchis italica
Η Orchis italica είναι μια μεσογειακή ορχιδέα, αρκετά συχνή μέσα στη ζώνη εξάπλωσής της. Η συμπαγής ταξιανθία φέρει πολλά άνθη που μοιάζουν με άνθρωπο με ουρά ή υπερφυσικό φαλλό (στην αρχαιότητα το φυτό ονομαζόταν "Σατύριον" λόγω της ομοιότητας με τους Σάτυρους, τους μονίμως εν στύσει συνοδούς του Διονύσου). Το χρώμα των ανθέων ποικίλει από ζωηρό ρόζ έως σχεδόν λευκό.

Εξαπλώνεται στα Βαλκάνια και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στην Ελλάδα βρίσκεται σε όλα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά Κεφαλονιά και Θάσος. Στο Λύκαιο έχει σποραδική παρουσία, σε υγρά ξέφωτα του δρυοδάσους και του ψηλού θαμνώνα.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος