Ζυγοβίστι-Ελάτη

Menalon Trail
Ζυγοβίστι-Ελάτη

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ζυγοβίστι-Ελάτη

Πηγή: topoguide.gr
Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στο Παλιοχώρι Ελάτης

Η διαδρομή Ζυγοβίστι-Ελάτη είναι το τρίτο και μεγαλύτερο σκέλος του Menalon Trail. Η διαδρομή δρασκελίζει το Δυτικό Μαίναλο, από το Ζυγοβίστι προς την Ελάτη, περνώντας μέσα από το ορεινό δάσος του Μαινάλου και διατρέχοντας τοπία με έντονη καρστική τοπογραφία: πιο συγκεκριμένα η πορεία διασχίζει μερικές από τις μεγαλύτερες δολίνες του συγκροτήματος, όπως το οροπέδιο της Κοσκίτσας και τα Βλάχικα.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Η πηγή Πίσω Βρύση, στο Ζυγοβίστι

Την Άνοιξη, μέσα στα ωραία ελατοδάση της πλευράς αυτής θα συναντήσουμε πλήθος αγριολούλουδα, ενώ το Φθινόπωρο ο τόπος στολίζεται με την εκρηκτική καρποφορία των μανιταριών.

Η διαδρομή Ζυγοβίστι-Ελάτη συνδέει δύο από τα πλέον ορεινά χωριά της περιοχής, το ιστορικό Ζυγοβίστι και την καλά κρυμμένη Ελάτη. Και στα δύο χωριά θα βρούμε βασικές υποδομές εστίασης και διαμονής.

Αφήνουμε το Ζυγοβίστι περνώντας από την παλιά εκκλησία Άγιος Ιωάννης και την Πίσω Βρύση, από όπου ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στο Χωράφι του Παπά, όπου δεσπόζει ο Άγιος Γεώργιος, ξωκλήσι-φύλακας της ομώνυμης πηγής.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Χωράφι του Παπά
Συνεχίζουμε σε χαλασμένο δρομάκι μέχρι τις Ασοβές, από όπου ένα διαμορφωμένο μονοπάτι οδηγεί στην Πηγή Μπουρνιάδες. Συνεχίζουμε σε ομαλή ανηφόρα μέχρι το τετράστρατο στου Μπιλάλη, όπου συναντάμε τα παλιά μονοπάτια που πήγαιναν προς τα χωριά Ράδου και Στεμνίτσα. Το μονοπάτι προς τη Στεμνίτσα είναι καθαρό και σημαδεμένο με κίτρινα/κόκκινα σημάδια.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail topoguide
Η πηγή Κοσκίτσα
Από του Μπιλάλη κατηφορίζουμε στη Λάκκα Κοσκίτσα, όπου μεγάλη πηγή με ποτίστρα, για να ξανανεβούμε ομαλά στο διάσελο ανάμεσα στο Πλειοβούνι και το Φραγκοβούνι (σύντομη παράκαμψη για την κορφή του Πλειοβουνίου, 1643 m, ψηλότερο σημείο της όλης διάσχισης). Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε μια απότομη σύρτα για να χάσουμε 150μ. ύψος και να μπούμε στο μεγάλο Οροπέδιο Βλάχικα.
Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Κοινή πρίμουλα (Primula vulgaris)
Περιτρέχουμε τα Βλάχικα από τη νότια άκρη του οροπεδίου, στη βάση του δάσους και φτάνουμε σε δασικό δρόμο. Μέχρι εδώ η διαδρομή είναι σημασμένη με Κόκκινο Τετράγωνο, ενώ από εδώ και πέρα με Κίτρινο Τετράγωνο. Φτάνουμε άμεσα στην πηγή Φασόλι, από όπου με ένα συνδυασμό από δρομάκια και μονοπάτια θα περάσουμε από τη σπηλιά του Λύγκου και την πηγή Μπουρμπουλίστρα. Τέμνουμε τον άσφαλτο και φτάνουμε στη Βρύση Παλιοχώρι, απέναντι από την μεγάλη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.
Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Η σπηλιά του Λύγκου, λημέρι του τοπικού λήσταρχου Λύγκου
Περνάμε δίπλα στην ωραία εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή και συνεχίζουμε σε πολύ καλό μονοπάτι κατά μήκος της ρεματιάς. Κάτω από το χωριό Ελάτη, παίρνουμε τον κλάδο που ανηφορίζει προς το χωριό και φτάνουμε στην Ελάτη, μπροστά στη μεγάλη ενοριακή εκκλησία της Παναγίας.

Όλη η διαδρομή είναι συστηματικά σημασμένη με (Κόκκινο και Κίτρινο Τετράγωνο), ενώ υπάρχουν και πινακίδες προσανατολισμού σε όλες τις διακλαδώσεις.

Menalon Trail topoguide
Σκέλος Ζυγοβίστι-Ελάτη
Υψομετρικό προφίλ της διαδρομής

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Η πηγή του Αγίου Γεωργίου έχει νερό όλο το χρόνο. Αντίθετα, οι Μπουρνιάδες παρέχουν το λιγοστό νερό τους μόνο το χειμώνα. Η Κοσκίτσα δεν έχει συνήθως νερό - υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι νερό της δεν είναι πόσιμο.
Μετά τα Βλάχικα, η πηγή Φασόλι είναι μάλλον ασυνεπής στις υπηρεσίες της, ενώ η Μπουρμπουλίστρα - λίγο εκτός μονοπατιού - φαίνεται πιο σταθερή. Τέλος, η μόνη σίγουρη πηγή νερού είναι η μεγάλη κρήνη στο Παλιοχώρι.

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟ MENALON TRAIL

Η διαδρομή Ζυγοβίστι-Ελάτη περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Menalon Trail topoguide, που διατίθεται τόσο για συγκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.