Μαγούλιανα-Βαλτεσινίκο

Menalon Trail
Μαγούλιανα-Βαλτεσινίκο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Μαγούλιανα-Βαλτεσινίκο

Πηγή: topoguide.gr
Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Ανηφορίζοντας προς το Βαλτεσινίκο

Η διαδρομή Μαγούλιανα-Βαλτεσινίκο διατρέχει τη σειρά από διαδοχικές λεκάνες και κοιλάδες που απλώνονται ανάμεσα στα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail topoguide
Συναντήσεις στην κοιλαδα Ελά

Μετά το μνημειακό σανατόριο της Μάννας, που στέκει έρημο σε ένα εσωτερικό τρίστρατο της περιοχής, μπαίνουμε στην άλλοτε βουερή κοιλάδα Ελά, που μας φέρνει κάτω από το Βαλτεσινίκο.

Τόπος με νερά και πλούσια βλάστηση, η κοιλάδα Ελά γεμίζει με μανιτάρια το φθινόπωρο.

Διασχίζουμε τα Μαγούλιανα από μικρά δρομάκια και φτάνουμε στο μεγάλο διάσελο δυτικά του χωριού, θέση της διασταύρωσης προς Λάστα και σημείο ευρείας θέας, κυκλωμένο από πέτρινα αλώνια. Κατηφορίζουμε προς το παλιό σανατόριο, γνωστό ως ο Ξενώνας της Μάννας, από μονοπατάκια και δρομάκια και φτάνουμε στη διασταύρωση δύο ασφάλτων, αντίκρυ στην εκκλησία Άγιοι Πάντες.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail topoguide
Το ξωκλήσι των Αγίων Πάντων

Η διαδρομή μας κατηφορίζει στην κοιλάδα ενός μικρού ποταμού και κινείται παράλληλα με την κοίτη σε μονοπάτια και δρομάκια μέχρι τη συμβολή με έναν άλλο μικρό ποταμό, όπου τσιμεντένια γέφυρα. Η διαδρομή πάει αριστερά της γέφυρας, προς τα Καμίνια, μια ωραία μικρή εσωτερική λεκάνη, κρυμένη στην ποδιά του Βαλτεσινίκου. Σε καλό μονοπάτι, αλλοτινό καλντερίμι, ανηφορίζουμε προς το Βαλτεσινίκο, βγαίνοντας στον άσφαλτο κοντά στην πλατεία του. Το χωριό προσφέρει καλή υποδομή εστίασης και διαμονής.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail topoguide
Το Βαλτεσινίκο

Όλη η διαδρομή είναι συστηματικά σημασμένη με Πράσινο Τετράγωνο , ενώ υπάρχουν και αρκετές πινακίδες προσανατολισμού.

Menalon Trail topoguide
Σκέλος 7 Μαγούλιανα-Βαλτεσινίκο
Υψομετρικό προφίλ της διαδρομής

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Μοναδική πηγή νερού στη πορεία αυτή είναι η Κορφοξυλιά, όπου δεν είναι προφανές από που παίρνει κανείς νερό. Λίγο πριν την πλατεία του Βαλτεσινίκου συναντάμε το διπλό κρηνικό σύστημα του Μαλικά.

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟ MENALON TRAIL

Η διαδρομή Μαγούλιανα-Βαλτεσινίκο περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Menalon Trail topoguide, που διατίθεται τόσο για συγκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Η εφαρμογή Menalon Trail topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.