Νυμφασία-Μαγούλιανα

Menalon Trail
Νυμφασία-Μαγούλιανα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Νυμφασία-Μαγούλιανα

Πηγή: topoguide.gr
Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Το παλιό δημοτικό σχολείο της Νυμφασίας

Το σκέλος του Menalon Trail από τη Νυμφασία μέχρι τα Μαγούλιανα είναι σχεδόν συνεχώς ανηφορικό, ευτυχώς με ομαλές κλίσεις και κυρίως μέσα σε ψηλό, σκιερό δάσος. Η πορεία είναι πολύ ευχάριστη και τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα διαδέχονται το ένα το άλλο - δρυοδάση, γεφύρι Κερνίτσας, μονή Κερνίτσας, ασκηταριό Σφυρίδας, λιβάδια και ελατοδάση, συμπληρώνονται από γεωλογικές εναλλαγές και πηγές νερού.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Στο εικονοστάσι του Αγίου Βλασίου

Στα Μαγούλιανα, αξίζει να αφιερώσουμε λίγες ώρες στην εξερεύνηση του μεσαιωνικού κάστρου, αλλά και σε περιηγήσεις μέσα στο χωριό, ανακαλύπτοντας τα ποικίλα σημάδια της ιστορίας του - κρήνες, εκκλησίες και αλώνια.

Βγαίνοντας από τη Νυμφασία, η διαδρομή δανείζεται ένα δρομάκι που μπαίνει σε ωραίο δρυοδάσος, μέχρι το ξεκίνημα του μονοπατιού, που κατηφορίζει προς το Γεφύρι της Κερνίτσας. Από το γεφύρι ανεβαίνουμε μέχρι τη Μονή Κερνίτσας, μεγάλο μοναστικό συγκρότημα φωλιασμένο σε εντυπωσιακό μονόλιθο.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Η μονή Κερνίτσας

Με ένα συνδυασμό μονοπατιών και χωματόδρομων φτάνουμε στο Ασκηταριό της Σφυρίδας, ωραίο σημείο ανάπαυσης με μεγάλη πηγή μέσα σε πυκνό ελατόδασος.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Το πέτρινο γεφύρι της Κερνίτσας

Από τη Σφυρίδα (1000μ) θα ανηφορίσουμε μέσα στο δάσος σταθερά μέχρι τη διακλάδωση για Λάστα (υψ. 1250 μ), όπου γυρίζουμε προς τα νότια για να διατρέξουμε τη βάση της μεγάλης απότομης πλαγιάς του Κάστρου. Το μεγαλύτερο μέρος του σχεδόν οριζόντιου αυτού τμήματος κινείται σε παλιό δρομάκι. Αφού περάσουμε την Πηγή Γαύρος θα μπούμε στα Μαγούλιανα, όπου υπάρχουν κάποιες εξυπηρετήσεις.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Παναγιά Σφυρίδας

Όλη η διαδρομή είναι συστηματικά σημασμένη με Πράσινο Τετράγωνο , ενώ υπάρχουν και αρκετές πινακίδες προσανατολισμού.

Menalon Trail topoguide
Σκέλος 6 Νυμφασία-Μαγούλιανα
Υψομετρικό προφίλ της διαδρομής

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Στο σκέλος αυτό θα βρείτε νερό στη μονή Κερνίτσας (μεγάλη κρηνική κατασκευή με μόνιμη ροή) και την πηγή της Σφυρίδας. Ο Γαύρος, κοντά στα Μαγούλιανα, συχνά δεν έχει νερό (η πηγή είναι μαστευμένη).

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟ MENALON TRAIL

Η διαδρομή Νυμφασία-Μαγούλιανα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Menalon Trail topoguide, που διατίθεται τόσο για συγκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Η εφαρμογή Menalon Trail topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.