Δημητσάνα-Ζυγοβίστι

Menalon Trail
Δημητσάνα-Ζυγοβίστι

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Δημητσάνα-Ζυγοβίστι

Πηγή: topoguide.gr
Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Στο τέλος του σκέλους Δημητσάνα-Ζυγοβίστι

Η διαδρομή Δημητσάνα-Ζυγοβίστι ανεβαίνει από τη λεκάνη του Λούσιου στις παρυφές του ελατοδάσους. Μετά την πρώτη ανάβαση από τη Δημητσάνα στην Αγία Παρασκευή, η υπόλοιπη πορεία ελίσσεται σε ανοιχτό πεδίο, στον μεγάλο κάμπο του Ζυγοβιστίου, ανάμεσα στα παλιά χωριάφια και τις ξερολιθιές.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Η Δημητσάνα

Πρόκειται για το μικρότερο σκέλος όλου του Menalon Trail και ενδεχομένως το λιγότερο ενδιαφέρον. Κύριο ελκτικό στοιχείο του η ανοιχτή θέα προς τη χαράδρα του Λούσιου και ακόμα πιο πέρα, έως τη λεκάνη της Μεγαλόπολης, όπου δεν θα δυσκολευτούμε να αναγνωρίσουμε το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, που εντοπίζεται κάτω από το τεράστιο νέφος υδρατμών που εκλύει.

Ξεκινώντας από τη Δημητσάνα, περνάμε από σημαντικά ιστορικά κτίρια, όπως τη Βιβλιοθήκη. Βγαίνοντας από τον οικισμό, πιάνουμε το μονοπάτι που ανηφορίζει ομαλά και φτάνει στο πρώτο πλάτωμα, όπου συναντάμε το δρόμο και την εκκλησία Αγία Παρασκευή. Η θέση προσφέρει ωραία θέα της μέσης λεκάνης του Λούσιου, με τη Δημητσάνα, το Παλιοχώρι και τη Ζάτουνα να ξεχωρίζουν μέσα στο καταπράσινο τοπίο.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, πάνω από τη Δημητσάνα

Η πορεία μέχρι το Ζυγοβίστι ακολουθεί μια διαδοχή μονοπατιών και χωματόδρομων, που ελίσσονται στο πεδίο μιας παλιάς γεωργικής ενότητας, τοπίο ήμερο αλλά και άμορφο χωρίς τις αναφορές του, με τη μικρή Μονή Αγίων Αποστόλων να αποτελεί το τελευταίο σαφές τοπόσημο. Φτάνουμε στο Ζυγοβίστι με ωραίο καλντερίμι που ελίσσεται δίπλα σε μια μακριά συστοιχία μεγάλων αλωνιών.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail: Ζυγοβίστι, η ταβέρνα των Ασίκηδων

Συναντώντας τον άσφαλτο και ακριβώς δεξιά της παλιάς κοιμητηριακής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, μπορούμε να δούμε το «μεγάλο βιβλίο της ιστορίας», το Μνημείο των Αθανάτων, αφιερωμένο στην προσωπική φρουρά του Θ. Κολοκοτρώνη. Όπως και πολλά άλλα σημεία της Αρκαδίας, οι μνήμες του μικρού αλλά ιστορικού αυτού χωριού είναι διαποτισμένες από τους αγώνες και τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821.

Menalon Trail topoguide
Menalon Trail
Στα αλώνια του Ζυγοβιστίου

Φτάνουμε στο κέντρο του χωριού, όπου η μεγάλη εκκλησία του Σωτήρα και ένα μικρό καφενείο: το Ζυγοβίστι είναι το μοναδικό σημείο ανεφοδιασμού του επόμενου τμήματος, που δρασκελίζει το Δυτικό Μαίναλο.
Όλη η διαδρομή είναι συστηματικά σημασμένη με Κόκκινο Τετράγωνο , ενώ υπάρχουν και αρκετές πινακίδες προσανατολισμού.

Menalon Trail topoguide
Σκέλος Δημητσάνα-Ζυγοβίστι
Υψομετρικό προφίλ της διαδρομής
Menalon Trail topoguide
Δημητσάνα-Ζυγοβίστι
Κατανομή στις υψομετρικές ζώνες και στις κατηγορίες οδοστρώματος

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν πηγές ή κρήνες στη διαδρομή. Προμηθευτείτε νερό από τη Δημητσάνα (ή από το Ζυγοβίστι, αν κάτηφορίζετε).

Η μονή Αγίων Αποστόλων φιλοξενεί έναν μοναχό: με λίγη τύχη θα τον πετύχετε στον περίβολο.

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟ MENALON TRAIL

Η διαδρομή Δημητσάνα-Ζυγοβίστι περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Menalon Trail topoguide, που διατίθεται τόσο για συγκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.