Πεζοπορία και ορειβασία στον Ερύμανθο

Ερύμανθος

Πεζοπορία και ορειβασία

Σημαντικό κτηνοτροφικό πεδίο και ταυτόχρονα ζώνη ορεινών διαβάσεων για τους απομονωμένους οικισμούς της λεκάνης του εύλογα η ανώτερη ζώνη του αυλακώθηκε από ένα πλέγμα μονοπατιών. Έτσι, ο ορειβάτης που θα περιπλανηθεί στην περιοχή των ψηλότερων κορυφών και των κορυφογραμμών θα εντυπωσιαστεί από τον αριθμό των μαντριών και στανών που κρύβονται σε λάκκες και απόμερα λιβάδια, σε εξαιρετικά απομακρυσμένες ζώνες του βουνού. Είναι φανερό ότι, χάρη στοςυ απέραντους λιβαδικούς πόρους του, ο Ερύμανθος στήριξε τα πολυάριθμα χωριά της ευρύτερης περιοχής, στις περιόδους που η γίδα ήταν ο κεντρικός πόρος μιας ολόκληρης οικονομίας.

Παράλληλα, λόγω της έκτασης και της διάταξής τους, οι των κορυφογραμμές του διαχώριζαν γειτονικές γεωγραφικά και ταυτόχρονα απομονωμένες περιοχές, που αναζητούσαν επικοινωνία και διέξοδο μέσα από τα ορεινά περάσματα. Μερικές από τις γνωστές ιστορικές διαβάσεις είναι το Λιβαρτζινό Διάσελο, το Λεχουρίτικο Διάσελο, το Γερμοτσανίτικο Διάσελο και το πέρασμα Καπρίβαινα, ανάμεσα στην Κέρτεζη και το Λεχούρι.

Πάνω στα μονοπάτια αυτά, αλλά και πάνω στις αέρινες κόψεις των ραχών του, έχουν παγιωθεί περίπου δύο δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές, οι περισσότερες αρκετά μεγάλες σε μήκος και αρκετές με κάποιες δυσκολίες. Η δυσκολότερη πορεία είναι η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή.

Πεζοπορία και ορειβασία στον Ερύμανθο: Η προσπέλαση της ζώνης ανάμεσα στη Μουγγίλα και τον Ωλονό γίνεται από τη χαράδρα Λαγκαδιά
Πεζοπορία και ορειβασία στον Ερύμανθο
Η προσπέλαση της ζώνης ανάμεσα στη Μουγγίλα και τον Ωλονό γίνεται από τη χαράδρα Λαγκαδιά (παραπόταμος του Πείρου ποταμού)

Το Εθνικό Μονοπάτι Ο31

ΤΟ Ερύμανθος φιλοξενεί τρία από τα πιο ενδιαφέροντα σκέλη του Εθνικού Μονοπατιού Ο31, που περνάνε από την Καλανίστρα, το Μίχα, τη Βλασία, το Γερμοτσανίτικο διάσελο και την Πλατανίτσα.

Πεζοπορία και ορειβασία στον Ερύμανθο: Σήμανση στο τμήμα του Ο31 κοντά στην Τσαπουρνιά
Πεζοπορία και ορειβασία στον Ερύμανθο
Σήμανση στο τμήμα του Ο31 κοντά στην Τσαπουρνιά

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τον Ερύμανθο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).