Ο32 Δημητσάνα-Καρύταινα

Εθνικό Μονοπάτι Ο32

Σκέλος 3
Δημητσάνα-Καρύταινα

Το τρίτο σκέλος του Ο32 αποτολμά μια μεγάλη σύνδεση, μέσα σε ένα χώρο όπου η πεζοπορική διέλευση συναντά πολλά εμπόδια.

Αρχικά, η διαδρομή ακολουθεί τα πολύ καλά μονοπάτια της Χαράδρας του Λούσιου, δηλαδή το Menalon Trail μέχρι τη μονή Προδρόμου και μετά το Κόκκινο Μονοπάτι του ΣΑΟΟ προς την αρχαία Γόρτυνα.

Από την αρχαία Γόρτυνα, το Ο32 συνεχίζει, με τοπικές δυσκολίες βατότητας και πρακτικά απούσα σήμανση, μέχρι την Καρύταινα.

Ξεκινώντας από τη Δημητσάνα θα διασχίσουμε τη Χαράδρα του Λούσιου, ακολουθώντας ανάδρομα τη διαδρομή Στεμνίτσα-Δημητσάνα του Menalon Trail. Έτσι θα φτάσουμε εύκολα μέχρι την περιοχή του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης και παρακάμπτοντάς το θα κατηφορίουμε μέχρι τον άσφαλτο που εξυπηρετεί το Παλιοχώρι. Από εδώ ακολουθούμε το πολύ καλό μονοπάτι - κατά τόπους πετρόστρωτο - που περνά από το γεφύρι του Τζανή και συναντά τον άσφαλτο στη μεγάλη πέτρινη γέφυρα της Μονόπορης.

Μαίναλο topoguide
Ο32: Δημητσάνα-Καρύταινα
Η Δημητσάνα
Από τη γέφυρα της Μονόπορης, το μονοπάτι ανηφορίζει ελαφρά και στη συνέχεια διατρέχει μια διαδοχή από κτήματα και θαμνώνες. Περνώντας από δύο μικρές πηγές φτάνουμε τελικά στη μονή Φιλοσόφου.

Το πολύ καλό μονοπάτι κατηφορίζει με σκαλιά και αφού περάσει κάτω από την Παλιά μονή Φιλοσόφου, φτάνει στον άξονα της Χαράδρας του Λούσιου. Περνάμε το ποτάμι με τη βοήθεια στιβαρής μεταλλικής γέφυρας και ανηφορίζουμε απέναντι, στο μονοπάτι προς τη μονή Προδρόμου.

Μαίναλο topoguide
Ο32: Δημητσάνα-Καρύταινα
Η διαδρομή περνά από το χώρο του Ασκληπιείου στην αρχαία Γόρτυνα,
στην έξοδο της χράδρας του Λούσιου

Λίγο πριν τη μονή Προδρόμου, αφήνουμε το Menalon Trail και κατηφορίζουμε με πολύ καλό μονοπάτι προς την αρχαία Γόρτυνα ακολουθώντας τη σήμανση του Κόκκινου Μονοπατιού του ΣΑΟΟ. Αφήνουμε τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και το χώρο του Ασκληπιείου και περνώντας τη γέφυρα της Γόρτυνας, ακολουθούμε τον άσφαλτο προς το Ελληνικό.

Σε 2.3 χλμ αφήνουμε τον άσφαλτο και περπατάμε σε χωματόδρομο που οδηγεί προς την αγροτική περιοχή Βερβίτσα. Φτάνουμε σε στενό άσφαλτο που εξυπηρετεί το ξωκλήσι της Σωτήρας και ξαναμπαίνουμε σε χωματόδρομο, τον οποίο αφήνουμε σε 420 μ. για να μπούμε σε μονοπάτι.

Μαίναλο topoguide
Ο32: Δημητσάνα-Καρύταινα
Η Καρύταινα με το μεσαιωνικό κάστρο της
Το μονοπάτι συναντά χωματόδρομο, που ανηφορίζει προς τον επαρχιακό δρόμο Στεμνίτσας-Καρύταινας. Ακριβώς πριν φτάνουμε στο δρόμο, βρίσκουμε δεξιά μας παλιό δρομάκι (αδιάβατο από αυτοκίνητα) που ανηφορίζει λίγο και μετά κατηφορίζει σε λάκκα. Από εδώ το δρομάκι γίνεται βατός χωματόδρομος και οδηγεί στον άσφαλτο Καρύταινας-Ατσίχολου. Σε 850 μ. φτάνουμε στο κέντρο της Καρύταινας.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Ο32: Σκέλος Δημητσάνα-Καρύταινα
Πρακτικά, η διαδρομή δεν έχει σήμανση. Σε κάποιες διασταυρώσεις διασώζονται μερικές πινακίδες, ενώ σποραδικά συναντάμε ξεθωριασμένα σύμβολα στα βράχια.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος