Διαδρομή 5

Διαδρομή 5: Κατεχάκη-Πηγή Καλοπούλας-Παιανία

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Διαδρομή 5 Διαδρομή 5 Διαδρομή 5 Διαδρομή 5 Διαδρομή 5 Διαδρομή 5 Διαδρομή 5 Διαδρομή 5 Διαδρομή 5

Η Διαδρομή 5 είναι σηματοδοτημένη με κόκκινα σημάδια και κατά διαστήματα με το σήμα Διαδρομή 5 (κίτρινο 5 σε κόκκινο φόντο). Η σήμανση είναι αρκετά παλιά και σε κάποια τμήματα τα σημάδια μόλις διακρίνονται, ωστόσο σε όλο το μήκος της πορείας το μονοπάτι είναι πολύ φανερό. Η διαδρομή ξανασημάνθηκε πρόσφατα (από τον πύργο Ανθούσας και μέχρι τον πρώτο δρόμο ψηλά στην Παιανία) με τη νέα σήμανση του Δήμου Παπάγου και (ευτυχώς) με τον αριθμό 5.
Η διαδρομή ξεκινά από την είσοδο του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής (φυλάκειο στον Κόμβο Καισαριανής) και ανηφορίζει ομαλά μέχρι τη δροσερή όαση της Καλοπούλας (πηγή, αναψυκτήριο και χώρος ανάπαυσης).
Στη συνέχεια μπαίνει σε πιό ξηρό πευκόδασος και ανηφορίζει μέχρι τον άσφαλτο, από όπου ομαλά θα φτάσει στον πύργο της Ανθούσας.
Από εδώ θα ανέβουμε, πιό αποφασιστικά, σε πυκνό δάσος μέχρι τον αυχένα του πύργου ΟΤΕ. Υπάρχει πινακίδα με το χάρτη του Υμηττού: το μονοπάτι ξεκινά δίπλα στην πινακίδα και είναι καλά σηματοδοτημένο με Κόκκινα Σημάδια μέχρι τα Γλυκά Νερά. Κατηφορίζει σε δάσος και ψηλό θαμνώνα, τέμνει χωματόδρομο και συνεχίζει μέχρι κτήμα με αμυγδαλιές. Ακολουθούμε το δρομάκι μέχρι να μπούμε στο οικιστικό κέλυφος της Παιανίας.

Η διαδρομή Διαδρομή 5: Κατεχάκη-Πηγή Καλοπούλας-Παιανία περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Υμηττός topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.