Διαδρομή 10

Διαδρομή 10:
Αγία Παρασκευή-κορυφή-Σταυρός-Τερψιθέα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Υμηττός Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10 Διαδρομή 10

Η Διαδρομή 10 περνά κοντά απο τη σπηλιά της Νυχτερίδας, διασχίζει το Κορακοβούνι κοντά στον πύργο της κορφής του και φτάνει μετά τον ώμο όπου ο Πύργος του ΟΤΕ. Από εδώ, δρασκελίζει τη ράχη και φτάνει στον άσφαλτο, κατεβαίνει κοντά στη μονή Καισαριανής (πηγή) και ξανανεβαίνει στην κορυφογραμμή μέσω του πολύ καλού μονοπατιού που περνά από το πυροφυλάκειο. Βγαίνουμε ξανά στον άσφαλτο της κορυφής και στη μεγάλη στροφή μπαίνουμε στο χωματόδρομο που πάει προς το Σέσι.
Τελειώνοντας με το χωματόδρομο, πιάνουμε ένα κατηφορικό μονοπάτι που μας φέρνει στο δρόμο που διασχίζει το Σέσι. Ο χωματόδρομος θα μας φέρει στο διάσελο Σταυρός.
Από εδώ, πολύ καλό μονοπάτι περνά κάτω από ομάδα τριών σπηλιών (Στρογγυλή Σπηλιά, Τρύπια Σπηλιά και Σπήλαιο Μαυροβουνίου) και αρχίζει την κάθοδο προς την Τερψιθέα. Φτάνουμε κάπως έκκεντρα στον οικισμό και πηγαίνουμε μέχρι την πλατεία, όπου τέρμα λεωφορείου και εξυπηρετήσεις.

Η διαδρομή Διαδρομή 10: Αγία Παρασκευή-κορυφή-Σταυρός-Τερψιθέα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Υμηττός topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.