Πεζοπορία στον Υμηττό: Περιοχή Παπάγου, Διαδρομή 2

Περιοχή Παπάγου

Διαδρομή 2: Πετροκόρακας

Υμηττός topoguide
Υμηττός topoguide: Επισήμανση της Διαδρομής 2

Η κυκλική διαδρομή γύρω από τον Πετροκόρακα είναι η μικρότερη και πιό φιλική από τις 4 διαδρομές που έχουν σηματοδοτηθεί στην περιοχή του Παπάγου.

Η διαδρομή κάνει έναν κύκλο γύρω από την χαρακτηριστική βράχινη έξαρση που έχει ξεκοπεί από τον Υμηττό λόγω της Αττικής Οδού. Το βουναλάκι αυτό λέγεται Πετροκόρακας και είναι πολύ γνωστό στους Παπαγιώτες και Χολαργιώτες για το χαμηλό αλλά στιβαρό στεφάνι βράχων που περιβάλει την κορυφή. Εδώ, γενιές ολόκληρες από προσκόπους και μαθητευόμενους αναρριχητές έκαναν τα πρώτα βήματά τους στο σκαρφάλωμα.

Οι πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί από τον δήμο Παπάγου αναφέρουν την κορυφή Κορακοβουόνι, όπως πράγματι ήταν γνωστή παλιότερα. Σήμερα λέγεται συνηθέστερα Πετροκόρακας, για να αποφεύγεται η σύγχυση με την πολύ ψηλότερη κορυφή ακριβώς ανατολικά, το καθευατό Κορακοβούνι του Υμηττού (υψ. 728 μ.).

Υμηττός topoguide
Υμηττός topoguide: Η Αγία Ελεούσα

Η διαδρομή ξεκινά μέσα από άλσος με πεύκα, στην οδό Ανατολής. Σύντομα φτάνει σε διακλάδωση, όπου αρχίζει το κυκλικό τμήμα. Αριστερόστροφα έχουμε ένα πρώτο επίπεδο τμήμα, που σύντομα γίνεται ανηφορικό, περνά δίπλα από ασβεστοκάμινο και φτάνει στη ράχη της κορυφής. Από εδώ, η ανάβαση στην κορυφή, όπου πυροφυλάκειο, σκαρφαλώνει ένα σύντομο αλλά έντονο πέρασμα σε βράχινο λούκι.

Υμηττός topoguide
Υμηττός topoguide: Ασβεστοκάμινο στη Διαδρομή 2
Ξανακατεβαίνουμε στη ράχη και κατηφορίζουμε προς τη ρεματιά. Διατρέχουμε την πλαγιά σε καλό μονοπάτι μέχρι την εκκλησία της Αγίας Ελεούσας, στην οποία μπορούμε να πάμε άμεσα ή περνώντας από τις πηγές του Ιλισσού και έναν παράξενο χώρο ταφής των μέσων του 20ου αι.
Υμηττός topoguide
Υμηττός topoguide: Νεότερη σήμανση στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας
Πρόσφατα, η επισήμανση της διαδρομής έχει ενισχυθεί με πλήθος αυτοσχέδιες πινακίδες, που ενημερώνουν τους επισκέπτες του υπαίθριου χώρου γύρω από την Αγία Ελεούσα για τις κοντινές πεζοπορικές διαδρομές. Ο κύριος άξονας της σήμανσης αυτής οδηγεί προς τη Διαδρομή 8, αλλά υπάρχουν αρκετές πινακίδες που παραπέμπουν στη Διαδρομή 2, καθώς και σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία, όπως τη θέση του αρχαίου συστήματος μάστευσης των πηγών του Ιλισσού.

Η χλωρίδα του Υμηττού

Η διαδρομή Διαδρομή 2 στου Παπάγου (Πετροκόρακας-Αγία Ελεούσα) περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Υμηττός topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.